Verhalen van onze kandidaat-erflaters

Natuurlijk komen jouw dierbaren op de eerste plaats wanneer je nadenkt over je erfenis. Steeds meer mensen laten daarnaast ook iets na aan een goed doel zoals Rode Kruis-Vlaanderen. 

En daar hebben ze verschillende redenen voor. Dat leren we tijdens onze hartverwarmende gesprekken met schenkers die het Rode Kruis in hun testament hebben opgenomen, of overwegen om dit te doen. 
Hieronder lees je hun verhaal.

Wil jij ook anderen inspireren met jouw verhaal? Laat het ons weten!

“Nalaten aan Rode Kruis-Vlaanderen is een keuze vanuit mijn hart. Ik vind het buitengewoon dat ze altijd en overal mensen in nood helpen. En dat met zoveel vrijwilligers die daar niets voor terug willen.”

Fernand

Lees het volledige verhaal

“Ik vind het belangrijk om een goed en warm mens te zijn. Dat kan op veel manieren, tijdens je leven, maar ook erna. Zo blijf je toch een beetje verder leven.”

Jacqueline en Leo

Lees het volledige verhaal

“Uit eigen ervaring weet ik dat het Rode Kruis heel veel goede dingen doet. Via mijn nalatenschap zorg ik er mee voor dat ze dat ook in de toekomst kunnen blijven doen.”

August

Lees het volledige verhaal

Fernand

Voor de bedrijven waar hij werkte, organiseerde Fernand regelmatig eerstehulpopleidingen en bloedinzamelingen van Rode Kruis-Vlaanderen. Het was één van de manieren waarop hij mensen hielp. 

“Mensen helpen is mijn levensmotto. Maar mensen in nood bijstaan en verzorgen is nog waardevoller. Daarom steun ik Rode Kruis-Vlaanderen regelmatig met een gift, en ook met een schenking via mijn testament.”

Waarom heb je een testament opgemaakt?

“Ik wilde zelf bepalen wat ik aan wie nalaat. Dat kan alleen via een testament, dat is een hoogstpersoonlijke, officiële en schriftelijke verklaring. Alles is geregeld zoals ik het wil. Dat geeft me een heel gerust gevoel.” 

Waarom nam je goede doelen op in je testament?

“Mijn familie en vrienden komen op de eerste plaats. Maar ik heb ook drie goede doelen opgenomen. Het voelt goed om te weten dat ik er ook na mijn leven nog voor kan zorgen dat mensen die hulp nodig hebben, die hulp ook krijgen.” 

Waarom koos je voor het Rode Kruis?

“Ik kan me helemaal vinden in hun werk: het helpen van mensen in nood. Het Rode Kruis is er altijd en overal: bij bloedinzamelingen, kleine en grote evenementen, rampen in binnen- en buitenland ... En dat met zoveel vrijwilligers. Daar ben ik enorm van onder de indruk. Ze doen dat uit menslievendheid en zonder er iets voor terug te willen. Dat vind ik heel uitzonderlijk en waardevol.”

Veranderde de wetswijziging rond het duolegaat iets aan je plannen?

“Ik had al een testament met een duolegaat, maar het fiscale voordeel was voor mij niet de belangrijkste reden om goede doelen op te nemen. Dat was een keuze vanuit mijn hart. Door de wetswijziging kon ik niet anders dan een nieuw testament opmaken. De goede doelen heb ik behouden. Ik vind het een goede zaak dat die nu geen erfbelasting meer moeten betalen. Zo komt het volledige bedrag dat ik aan het goede doel nalaat ook bij het goede doel terecht.”

Wat vind je van de begeleiding rond legaten bij Rode Kruis-Vlaanderen?

“Ik werd geïnspireerd door de informatie die ik kreeg. En door de professionele adviezen. Enkele jaren geleden volgde ik de infonamiddag over nalaten aan goede doelen. Ook mijn persoonlijke gesprekken met een medewerker legaten van Rode Kruis-Vlaanderen hielpen me verder op weg. Dat alles samen overtuigde me dat ik een goede beslissing nam.”

Raad je anderen aan om het Rode Kruis op te nemen in hun testament?

“Absoluut. Het Rode Kruis bestaat al sinds 1863. Door jarenlange ervaring weten ze wat professionele hulpverlening is. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze mijn schenking goed zullen gebruiken om mensen te helpen die het nodig hebben. Mensen helpen mensen, daar draait het voor mij om.”

Jacqueline en Leo

Schenkers van het Rode Kruis zijn bijzondere mensen. Zoals Jacqueline en haar echtgenoot Leo. Zij weten als geen ander dat het leven bestaat uit geven en ontvangen. “Leo is al decennia bloedgever. Sinds ik ziek ben, heb ik al verschillende keren bloed ontvangen.”

Jacqueline kreeg twee keer de diagnose kanker, de eerste keer toen ze 36 was. “Ik ben nog steeds in behandeling, maar ik blijf positief. Er is nog leven na een diagnose.” Ze wil anderen op het hart drukken om ook positief te blijven en voor elkaar klaar te staan. 

“Het leven is te kostbaar om je hoofd te laten hangen. Maar het neemt soms een onverwachte wending. Je weet nooit wat er zal gebeuren dus daarom is het goed om na te denken over hoe je je nalatenschap wilt verdelen. En dan ben je gerust dat je nalatenschap verdeeld wordt zoals jij dat wilt.”

August

August kwam op verschillende momenten in zijn leven in contact met het Rode Kruis, en wil graag iets teruggeven. “Ik zal nooit vergeten wat het Rode Kruis voor mijn familie heeft betekend. Tijdens de tweede wereldoorlog pakte de Gestapo mijn vader op. Het enige contact tussen vader en moeder en de kinderen verliep via het Rode Kruis. Ook na een ongeluk met enkele doden op mijn werk was ik onder de indruk van hun hulp en professionele aanpak.” 

Hij steunt al heel zijn leven goede doelen, waaronder het Rode Kruis. Het is het enthousiasme en de inzet van de vele lokale vrijwilligers die hem hebben overtuigd. “Het Rode Kruis is ‘van ons’, het is lokaal, je ziet ze overal.’

“Ik wil anderen helpen die het niet zo goed hebben als ik. En prijs mezelf gelukkig dat ik dat kan doen. Daarom heb ik ook goede doelen opgenomen in mijn testament. Zodat ik ook later kan blijven helpen. Ik had eerder al een testament met duolegaat. Dat heb ik aangepast naar een testament met een deel voor mijn familie en een deel voor het Rode Kruis en andere goede doelen.”

Omwille van privacy zijn naam en foto fictief