Hulp bij rampen en conflicten

Wij dragen wereldwijd bij aan internationale rampenrespons. De Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging is de grootste vrijwilligersbeweging ter wereld en heeft dankzij haar vertakt netwerk van vrijwilligers vaak toegang tot plaatsen waar niemand anders toegang heeft. Rode Kruis-Vlaanderen ondersteunt zuster Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen met financiële steun, noodhulpgoederen en het uitsturen van medewerkers en vrijwilligers bij rampen. 

Noodhulpfonds

Help jij mee levens redden?

Financiële steun

Via de 191 nationale verenigingen zijn we bijna overal ter wereld aanwezig via de lokale zustervereniging, haar medewerkers en vrijwilligers. Zelfs als Rode Kruis-Vlaanderen geen eigen medewerkers ter plaatse heeft bij het uitbreken van een ramp in het buitenland, maken we een verschil. Door de lokale zustervereniging in de eerste dagen na een ramp financieel te steunen, stellen we hen in staat om ter plaatse de meest efficiënte en gepaste hulp te bieden aan slachtoffers van rampen. Zo kan in het land zelf bepaald worden welke hulp het meeste nodig is. De aankoop van lokaal beschikbare goederen door de nationale Rode Kruisvereniging, bv. de Marokkaanse Rode Halve Maan, ondersteunt eveneens de lokale economie, wat het herstel in een getroffen gebied ten goede komt. 
Dankzij het noodhulpfonds van Rode Kruis-Vlaanderen hebben we onmiddellijk fondsen beschikbaar om snel ondersteuning te bieden bij rampen, ook bij diegene die niet noodzakelijk veel media-aandacht krijgen. Dankzij de steun van vele Vlamingen hebben we de afgelopen jaren humanitaire acties wereldwijd mogelijk gemaakt. 

Ontdek onze noodhulpactiviteiten hier

Zeven vragen over neutraal blijven tijdens een oorlog

Uitzenden van gespecialiseerde medewerkers en vrijwilligers

Bij grote rampen zijn vaak vele Rode Kruis- en Halve Maanmedewerkers en vrijwilligers van over de hele wereld tijdelijk nodig om de lokale Rode Kruis- en Rode Halve Maanvereniging extra te ondersteunen met hun waardevolle kennis en ervaring. 
Samen met de nationale Rode Kruisverenigingen van de Benelux hebben we een zogenaamde ‘Relief Emergency Response Unit’ (Relief ERU). Dit is een team van getrainde medewerkers en vrijwilligers die klaarstaan om binnen de 48u te worden ingezet in rampgebieden. De hoofdactiviteit van dit team is het plannen, coördineren en uitvoeren van massale bedelingen van noodhulpgoederen zoals bijvoorbeeld voedsel, tentmateriaal en huishoudartikelen. Op vraag van de lokale Rode Kruis- en Rode Halve Maanvereniging wordt ons team indien nodig uitgestuurd. 

Lid van de Benelux Relief ERU tijdens bedelingen in Haïti

Noodhulpgoederen

Mensen die getroffen worden door een ramp verliezen soms hun hele hebben en houden, waardoor er hulp nodig is om in hun basisbehoeften te voorzien. Denk hierbij aan voedsel en drinkwater, keukengerei of eenvoudig materiaal om een noodonderkomen te maken. Deze basisbehoeften kunnen per land en continent verschillen en zijn afhankelijk van de lokale gebruiken en cultuur. Als de behoeften overeenkomen met wat Rode Kruis-Vlaanderen kan aanbieden, sturen we na overleg met de lokale Rode Kruis- en Rode Halve Maanvereniging, de gewenste noodhulpgoederen op. 

Transport met generatoren vanuit Vlaanderen naar Oekraïne, ter ondersteuning van de energievoorziening, die ernstig verstoord werd door het aanhoudende gewapende conflict

Hoe kan jij helpen?

Word vrijwilliger

  • Ben je 18 jaar of ouder?
  • Ben je minstens 8 weken per jaar beschikbaar, en dit voor zeker de komende drie jaar?
  • Heb je sterke IT skills en kan je goed werken met Excel en Smartphone applicaties?
  • Heb je ervaring in noodhulpsituaties?
  • Spreek je vlot Engels?
  • Ben je stressbestendig en in goede gezondheid?

Stel je dan kandidaat om vrijwilliger bij onze Emergency Response Unit te worden via het contactformulier hieronder!

Is dit niet wat je zoekt, maar wil je toch graag helpen en denk je een bepaalde expertise te hebben die nuttig kan zijn, dan horen we het ook graag.

Stel ons je vraag over hulp bij rampen en conflicten of meld je aan als vrijwilliger.