Leer eerste hulp

Iemand is in nood. Wat doe je? Veel mensen raken in paniek. En weten niet wat gedaan. Nochtans kan je vaak erger voorkomen door meteen hulp te bieden. Daarom willen wij mensen zelfredzaam maken. Ervoor zorgen dat ze durven helpen. Zowel bij ongevallen (EHBO) als bij psychische problemen (EHBP).

Durf helpen!

Door eerste hulp te leren, doe je kennis én zelfvertrouwen op. Iedereen kan het leren. Eerstehulphandelingen zijn eenvoudig. Wil jij het ook onder de knie krijgen? Fantastisch. Ontdek hieronder de mogelijkheden.

Bekijk ons eerstehulpmateriaal

Geen tijd om een opleiding te volgen? Ontdek andere manieren om eerste hulp te leren!

Klik hier

Veelgestelde vragen

Ik wil mijn brevet verlengen, hoe doe ik dat?

Volg dan de basiscursus eerste hulp en/of de vervolgcursus Helper en leg opnieuw het examen af.

Schrijf je hier in

Let op: de opfrissingscursus leidt niet tot een verlenging van je brevet, maar kan je wel vrijblijvend volgen om je kennis op te frissen.

Is mijn brevet van Rode Kruis-Vlaanderen internationaal erkend?

Er is geen sprake meer van Europees erkende brevetten voor eerstehulpopleidingen. De opleidingen en bijbehorende brevetten en attesten van Rode Kruis-Vlaanderen genieten echter een hoog aanzien en worden doorgaans aanvaard in Eerder Verworven Kwalificaties (EVK)/vrijstellings-procedures. Als je wil weten of je brevet erkend wordt, vraag je dit best na bij de betreffende organisatie of het land van toepassing.

Kan ik mijn brevet in een andere taal krijgen?

Rode Kruis-Vlaanderen is gehouden haar brevetten en attesten in het Nederlands uit te reiken.

In voorgaande adviezen/beslissingen van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht werd besloten dat Rode Kruis-Vlaanderen onder de wetgeving van 18 juli 1966 betreffende het gebruik van talen in bestuurszaken valt en iedere Rode Kruisafdeling dient beschouwd te worden als een plaatselijke dienst in de zin van deze wet.

Conform deze regelgeving dienen alle getuigschriften die worden afgeleverd door Rode Kruis-Vlaanderen opgesteld te zijn in het Nederlands, met de mogelijkheid voor de betrokken personen om een gewaarmerkte kopie in het Frans te krijgen. 

Een beëdigd vertaler kan voorzien in de gewaarmerkte kopie.

Kan ik een vrijstelling krijgen?

Rode Kruis-Vlaanderen hanteert een vrijstellingenbeleid op basis van Eerder Verworven Kwalificaties (EVK) waarbij je kan worden vrijgesteld van het volgen van een bepaald onderdeel van een opleiding.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat een vrijstelling van een onderdeel niet automatisch betekent dat je een brevet of attest van Rode Kruis-Vlaanderen ontvangt.

Ik wil lesgever worden, hoe doe ik dat?

Je kan lesgever worden voor eerste hulp bij ongevallen (EHBO) of eerste hulp bij psychische problemen (EHBP) bij Rode Kruis-Vlaanderen. Hieronder lichten we het je graag toe.

Word lesgever EHBO voor de algemene bevolking

Rode Kruis-Vlaanderen leidt niemand op tot zelfstandig erkend instructeur om EHBO-cursussen te geven en brevetten uit te delen. De werking is echter wel gebaseerd op vrijwilligerswerk. Je kan ervoor kiezen om vrijwilliger bij Rode Kruis-Vlaanderen te worden en van daaruit EHBO-lessen te geven aan de bevolking.

Klik hier voor meer info

Daarnaast kan je uiteraard EHBO-opleidingen geven buiten Rode Kruis-Vlaanderen door je te certificeren bij andere organisaties.

Word lesgever EHBO voor werknemers in bedrijven

Voor EHBO-cursussen voor bedrijven gelden specifieke regels die wettelijk zijn vastgesteld en gereguleerd worden in een koninklijk besluit. In België kan je daarvoor terecht bij het FOD WASO, dat verantwoordelijk is voor het erkennen van opleidingsverstrekkers in bedrijfseerstehulp. Rode Kruis-Vlaanderen heeft zo'n erkenning en levert zowel intern opgeleid personeel als vrijwilligers om deze cursussen te geven. Als je zelf brevetten in bedrijfseerstehulp wilt uitreiken, moet je persoonlijk een erkenning aanvragen bij het FOD.

Wil je als freelancer graag EHBO geven aan werknemers samen met het Rode Kruis? Contacteer dan bedrijsopleidingen@rodekruis.be.

Word lesgever EHBP voor de algemene bevolking

Ook hier is onze werking gebaseerd op vrijwilligerswerk. Volg eerst de opleiding eerste hulp bij psychische problemen. Is je resultaat positief? Deel je contactgegevens via onderstaande knop en we informeren je bij de start van een volgend lesgeverstraject.

Meld je dan hier aan

Ik moet een EHBO-les geven op school, kan ik materiaal bij Rode Kruis-Vlaanderen lenen?

Lesmateriaal

Je kan eenvoudig reanimatiemateriaal (o.a. poppen en AED-trainingstoestellen) ontlenen bij Rode Kruis-Vlaanderen. Contacteer de provincie die van toepassing is via deze contactgegevens.

Neem ook zeker en vast een kijkje op de website van Jeugd Rode Kruis voor nuttige handvaten voor je les.

EHBO-app

Gebruik onze EHBO-app om snel terug te vinden wat je moet doen in bepaalde situaties.

Affiches en filmpjes

Bekijk onze nuttige affiches en handige instructievideo's die je stap voor stap begeleiden.

Webshop

Raadpleeg onze webshop voor toffe gadgets, handboeken en nog veel meer.

Kan ik EHBO-materiaal of reanimatiepoppen lenen/huren?

Je kan eenvoudig reanimatiemateriaal (o.a. poppen en AED-trainingstoestellen) ontlenen bij Rode Kruis-Vlaanderen. Contacteer de provincie die van toepassing is via deze contactgegevens.

Wat is de inhoud van een EHBO-koffer of rugzak?

De inhoud van een EHBO-koffer is altijd afhankelijk van het type organisatie/evenement. Hieronder zie je een algemeen overzicht. Je kan de meeste producten eenvoudig rechtstreeks bij de apotheek bestellen. We raden je aan om het zelf samen te stellen, want dat is vaak goedkoper dan via een leverancier.

Ontsmettingsmateriaal

 • flacon handalcohol
 • unidose fysiologisch water
 • unidose Hacdil

Verbandmateriaal

 • wondpleisters (individueel verpakt of op rol), als ook op rol
 • elastische gaas- en crêpezwachtels (5, 7 en 10 cm)
 • steriele en niet-steriele kompressen van verschillende formaten (5 en 7,5 cm), bij voorkeur ook niet-klevende kompressen
 • steriele en niet-steriele driehoeksverbanden
 • steriele drukverbanden
 • een rolletje kleefpleisters (1.25 en 2.5 cm)
 • steriel driehoeksverband
 • steriele naalden

Werkmateriaal

 • wegwerphandschoenen
 • een splinterpincet
 • een schaar
 • een tekentang
 • een koortsthermometer
 • een isolatiedeken
 • een koelzakje/coldpack
 • nierbekken
 • veiligheidsspeld
 • isolatiedeken

Verkoopt Rode Kruis-Vlaanderen een EHBO-koffer of rugzak?

Ja, neem een kijkje op onze webshop!

Verkoopt Rode Kruis-Vlaanderen AED-toestellen?

Hiervoor verwijzen we je graag door naar de veelgestelde vragen op deze pagina.

Is er een kaart met alle AEDs?

Hiervoor verwijzen we je graag door naar de veelgestelde vragen op deze pagina.