Wat zijn de verschillende soorten legaten?

Iets nalaten aan een goed doel zoals het Rode Kruis kan alleen door het opnemen van een legaat in je testament. Dat is heel bijzonder. Want ook wanneer je er niet meer bent, blijf je mensen in nood helpen.

Een goed doel opnemen in je testament is ook fiscaal voordelig. Nalaten aan een goed doel is sinds 1 juli 2021 belastingvrij in het Vlaams Gewest. Concreet betekent dit dat wanneer je iets nalaat of schenkt aan onze organisatie, wij daarop geen belasting meer moeten betalen. Zo kan alles wat je aan ons geeft volledig worden ingezet om mensen in nood te helpen.

Een goed doel zoals het Rode Kruis opnemen in je testament kan op verschillende manieren. Er zijn namelijk verschillende soorten legaten met elk zijn voordeel.

 • Algemeen legaat

  Je laat het volledige beschikbare deel van je nalatenschap na aan één of meerdere personen of organisaties.

  • Legaat onder algemene titel

   Je laat een stuk van het beschikbare deel na aan één of meerdere personen of organisaties. Bijvoorbeeld enkel de roerende goederen of een bepaald percentage van je nalatenschap.

 • Bijzonder legaat

  Je laat een bepaald bedrag of een bepaald goed na aan een persoon of organisatie. Bijvoorbeeld een specifieke som geld, een juweel, een schilderij, een woning ...

 

Wil je graag meer informatie? 


Vraag hier vrijblijvend onze gratis testamentgids of persoonlijk advies