Je testament en het nieuwe erfrecht 2018

Tijden veranderen en de maatschappij verandert mee. Naast traditionele gezinnen zien we ook meer en meer nieuw samengestelde gezinnen, eenoudergezinnen, bewuste vrijgezellen en pleeggezinnen in onze samenleving. Daarom is sinds 1 september 2018 de nieuwe wetgeving rond het erfrecht en de erfbelasting (voorheen successierechten) van kracht. Het resultaat van de hervorming van het erfrecht is meer vrijheid aan wie je wat nalaat (bijvoorbeeld een deel aan een goed doel), meer duidelijkheid én meer zekerheid. 

Een testament opstellen

Het opstellen van een testament is geen alledaagse bezigheid. Toch is het een goed idee om je nalatenschap te regelen zoals jij dat wilt. Neem even de tijd om na te denken. Met de juiste hulp is het makkelijker dan je denkt. Verander je ooit nog van gedachten? Dat is geen probleem, je kan je testament altijd aanpassen.

Een testament kan je zelf schrijven of door een notaris laten opstellen. Een zelfgeschreven testament moet een handtekening en een datum bevatten. Doe je graag beroep op een notaris? Het voordeel is dat de notaris je kan adviseren en alle mogelijkheden samen met jou kan bekijken.

Een goed doel opnemen in je testament

Dankzij de hervorming van het erfrecht heb je meer vrijheid in wat je nalaat aan wie. Door een testament op te maken kan je zelf mee bepalen wie wat krijgt. Denk je eraan om een goed doel op te nemen in je testament? Er zijn verschillende legaten en hun mogelijkheden: algemeen legaat, bijzonder legaat, legaat onder algemene titel. 

Wil je graag meer informatie? 


Vraag hier vrijblijvend onze gratis testamentgids of persoonlijk advies