Leer eerste hulp als school

Wil je als school je leerlingen of leerkrachten meer bijbrengen over eerste hulp? Rode Kruis-Vlaanderen helpt je! We bieden een ruim aanbod aan opleidingen aan om eerste hulp in schoolomgevingen direct te kunnen toepassen. Met Jeugd Rode Kruis bieden we opleidingen aan om leerlingen eerste hulp aan te leren. Daarnaast bieden we opleidingen aan voor leerkrachten, enerzijds om zelf eerste hulp te leren, anderzijds om leerlingen op te leiden.

Let op! Als je een opleiding wil organiseren voor werknemers die bezoldigd zijn, dan dien je een opleiding te boeken voor een 'bedrijf'. 

Eerstehulpinitiatie voor leerkrachten

Als leerkracht is het belangrijk om enkele basisregels over eerste hulp bij ongevallen te kennen. Onze eerstehulpinitiatie bestaat uit twee delen. In het eerste deel leren we je de basisprincipes van eerste hulp bij ongevallen aan. Tijdens het tweede deel behandelen we een thema dat je zelf op voorhand kan uitkiezen. Deze thema's zijn:

 • Bloedingen en huidwonden
 • Letsels aan botten, spieren en gewrichten
 • Brandwonden
 • Flauwte    
 • Hyperventilatie
 • Hersenschudding
 • Vreemd voorwerp in de wonde
 • Verslikking
 • Diabetes
 • Epilepsie
 • Insectenbeet en tekenbeet
 • Inhoud van de verbandkoffer op school

We geven je ook graag al wat extra informatie mee over deze opleiding:

 • Doelgroep: leerkrachten - je hebt geen voorkennis van eerste hulp nodig
 • Duur: 3 uur
 • Attest: deelnemers ontvangen een aanwezigheidsattest
 • Prijs: forfaitprijs van 180 euro voor 15 deelnemers - elke deelnemer ontvangt het handboek 'Eerste hulp voor leerkrachten'
 • Aantal deelnemers: maximaal 15
 • Taal: Nederlands

Vraag een opleiding aan

Train the Trainer

Wil je als leerkracht leren hoe je je leerlingen kan informeren over eerste hulp bij ongevallen? Ook dan kunnen we bij het Rode Kruis helpen. We bieden afhankelijk van de leeftijd van je doelgroep een andere opleiding aan met telkens de focus op didactiek bij eerste hulp. Onderaan kan je het overzicht aan opleidingen terugvinden.

Boek een opleiding

Eerste hulp in het kleuteronderwijs

Wat leer je?
Samen met Brecht de beer die alles kent over eerste hulp, leer je kleuters de eerste stappen in eerste hulp. Tijdens deze opleiding maak je kennis met een uitgebreid pakket aan leuke didactische werkvormen en aantrekkelijke lesmaterialen. Via verhalen, spelletjes, liedjes, gedichten en werkblaadjes leren jouw kleuters de eerste kneepjes van eerste hulp. Zo maak je van je kleuters trotse helpers!

Hoe lang?
1 dag van 9 tot 16u

Prijs?
€ 200 per persoon (*) 

Hiervoor ontvang je:

 • de handleiding bij het lespakket;
 • zeven voorleesboekjes* t.w.v. € 101,5

* Rode Kruis-Vlaanderen factureert vrij van btw.

Boek een opleiding

Eerste hulp in het lager onderwijs

Wat leer je?
Jouw leerlingen eerste hulp leren vanaf het eerste leerjaar? Dat kan! Tijdens deze opleiding leer je zelf eerstehulptechnieken - inclusief reanimatie -  én maak je kennis met een waaier aan leuke en speelse didactische werkvormen. Je bent dus gewapend om met eerste hulp aan de slag te gaan in je klas. Zo werken we samen aan de eindtermen rond eerste hulp in het lager onderwijs en maak je je leerlingen hulpvaardig.

Hoe lang?
1 dag van 9 tot 16u

Prijs?
€ 110 per persoon (*) 

In deze prijs zijn inbegrepen: de handleiding en werkboekjes.

* Rode Kruis-Vlaanderen factureert vrij van btw.

Boek een opleiding

Eerste hulp in het secundair onderwijs

Wat leer je?
Wil je eerstehulplessen geven aan jouw leerlingen uit het secundair onderwijs, maar je weet niet goed hoe hier aan te beginnen? Geen nood! Tijdens deze praktijkgerichte TTT-opleiding gaan we samen aan de slag met de nieuwe eindtermen rond eerste hulp. Je leert zelf eerstehulptechnieken - inclusief reanimatie - én maakt kennis met een waaier aan leuke en speelse didactische werkvormen. Je bent dus gewapend om nadien met eerste hulp aan de slag te gaan in je klas. Zo maak je je leerlingen hulpvaardig. 

Hoe lang?
1 dag van 9 tot 16u

Prijs?
€ 110 per persoon (*)

In deze prijs zijn inbegrepen: de handleiding en 3 werkboekjes (één per graad).

* Rode Kruis-Vlaanderen factureert vrij van BTW.

Boek een opleiding

Lesgever Eerstehulpverlening Onderwijs

Wat leer je?
Je leert alles om je leerlingen en studenten eerste hulp te leren. De theorie van de opleidingen Eerste hulp en Helper dien je op zelfstandige basis te verwerken in een zelfstudietraject vóór de start van de cursus.

Dit betekent dus concreet dat je je vóór de start van de opleiding dient voor te bereiden. Aan de hand van het boek Help! Eerste hulp voor iedereen EN het Cursusboek verwerk je de eerstehulpinhouden zelf. Beide boeken dien je aan te kopen, dat kan via onze webshop.

Het is een intensieve opleiding die je de nodige bagage meegeeft om op een kwaliteitsvolle manier eerste hulp te geven aan je leerlingen. 

In het eerste deel van de opleiding dompelen we jou onder in de eerstehulptechnieken en eerstehulpinhoud van Rode Kruis-Vlaanderen en leg je een praktijkexamen af. In het tweede deel zoomen we in op lesgeven in eerste hulp aan jouw doelgroep leerlingen of studenten via microteaching. Wanneer je de opleiding succesvol afrondt, krijg je een brevet en mag je jezelf ‘Lesgever Eerstehulpverlening Onderwijs’ noemen. Daarmee kan je de cursussen 'Eerste hulp' (basiscursus), 'Helper' (vervolgcursus) en 'Reanimeren en defibrilleren' organiseren voor leerlingen of studenten van je eigen onderwijsinstelling én brevetten uitreiken!

Al deze cursussen zijn geschikt voor leerlingen of studenten vanaf zestien jaar, of die zestien worden in het kalenderjaar waarin de cursus start. Aan de leerlingen van de tweede graad kan je het brevet ’Junior Helper’ uitreiken. Bovendien krijg je ook toegang tot al het didactisch materiaal van Rode Kruis-Vlaanderen. Samen werken we zo aan de eindtermen rond eerste hulp en reanimatie.

Hoe lang?
5 lesdagen, telkens van 9 tot 16u

Prijs?
€ 410 per persoon (*)

 • Rode Kruis-Vlaanderen factureert vrij van BTW.

Schrijf je hier in voor het volledige programma van de opleiding, zoals hierboven weergegeven.

Inschrijvingen vanaf 27 juni. Boek een opleiding

Naast opleidingen EHBO bieden we ook een lespakket aan voor eerste hulp bij moeilijke gevoelens.

Neem een kijkje