Volg een opleiding eerste hulp

Een opleiding eerste hulp volgen? Dat kan bij het Rode Kruis! Schrijf je meteen in of bekijk ons opleidingsaanbod. Vind je een opleiding niet direct terug in onze online planner? Geen nood. Contacteer ons via onderstaand contactformulier.

Veelgestelde vragen over opleidingen

Ik wil een eerste hulp bij ongevallen (EHBO) of eerste hulp bij psychische problemen (EHBP) opleiding volgen, waar vind ik die?

Wil je een EHBO- of EHBP-opleiding volgen als individu? Dat kan zeker. En dit nog eens gratis.

Klik hier en schrijf je meteen online in

Wil je een EHBO of EHBP cursus organiseren voor een groep die je zelf samen brengt, je bedrijf, school, of vereniging? Dan komen wij naar jou toe en betaal je een vergoeding.

Klik hier voor meer informatie

Ik keek op de online kalender Eduko, maar ik vind geen opleiding in mijn buurt. Waar en wanneer kan ik er een volgen?

Neem contact met ons op via het formulier op deze pagina.

Kan ik een privécursus organiseren voor een groep mensen die ik samenbreng?

Wil je een opleiding organiseren voor een groep die je zelf samenbrengt, je bedrijf, school of vereniging? Dan komen wij naar jou toe en betaal je een vergoeding.

Klik hier voor meer informatie

Wat leer je tijdens een opleiding EHBP?

Tijdens een EHBP-opleiding leer je op een interactieve manier:

  • hoe je signalen dat iemand psychische problemen ondervindt, kan herkennen;
  • hoe je die persoon gericht kan ondersteunen;
  • hoe je kan helpen om professionele hulp te vinden als dit nodig lijkt;
  • hoe je tijdens dit proces goed voor jezelf kan zorgen.

Tijdens de opleiding zullen we vooral oefenen, discussiëren, samenwerken, ... om je sterk te maken in het helpen van anderen. Ter illustratie en als toepassing komen hierbij een aantal specifieke situaties aan bod zoals verlieservaringen en psychische problemen zoals depressie, verslaving, angstenproblemen, ...

De opleiding EHBP is gericht op 'eerste hulp bij psychische problemen' in de brede zin van het woord. Deze opleiding helpt aanvullend op het vaak meer gespecialiseerde aanbod van onze partners.

Opgelet!

  • We bieden een basisopleiding eerste hulp, om basis steun te bieden aan familie, vrienden, collega's, ... Je leert dus geen diagnose stellen of zelf therapie of andere professionele begeleiding toe te passen.
  • De opleiding is gericht op het helpen van anderen en dus niet bedoeld om met eigen psychische problemen om te gaan.
  • De opleiding richt zich op het helpen van jongeren en volwassenen. De focus ligt niet op eerste hulp aan kinderen.

Kan ik een opleiding EHBP volgen als het niet zo goed met me gaat in de hoop hulp te vinden?

Deze opleiding is gericht op het helpen van anderen en niet bedoeld om met eigen psychische problemen om te gaan. Onze lesgevers zijn bovendien allemaal vrijwilligers binnen Rode Kruis-Vlaanderen die een gedegen opleiding kregen, maar niet noodzakelijk zelf psycholoog zijn.

Heb je het zelf even moeilijk en weet je niet goed hoe je daarmee kan omgaan? Download onze Houvast-app en ga met het zelfzorgplan aan de slag.

Ben je boven de 18 jaar en heb je nood aan een gesprek? Blijf er dan niet mee zitten en spreek iemand aan uit je vertrouwde omgeving. Je kan ook bellen naar of chatten met Tele-onthaal via 106 of hun website. Dit kan anoniem.

Ben je onder de 18 jaar en heb je nood aan een gesprek? Blijf er dan niet mee zitten en spreek iemand aan uit je vertrouwde omgeving. Je kan ook anoniem bellen naar, mailen naar of chatten met Awel via 102 of hun website. Ook bij het JAC kan je terecht via chat, mail of telefoon. Je kan bij hen ook fysiek langsgaan.

Kan ik de opleiding EHBP volgen als ik merk dat een jongere in mijn omgeving het moeilijk heeft en ik wil leren helpen?

Deze opleiding richt zich op de brede volwassenen bevolking. We vertrekken vanuit de rol die jij hebt als buur, vriend, familielid om de persoon die het even moeilijk heeft te ondersteunen. De focus ligt dus niet op hoe jij, als volwassene, een kind of jongere kan ondersteunen.

Maak je je zorgen? Blijf er dan niet mee zitten en spreek iemand aan uit je vertrouwde omgeving. Ook kan je advies inwinnen bij Awel via 102 of hun website. Ook bij het JAC kan je terecht.

Maak je je zorgen rond een specifiek thema? Dan kan je ook zelf steeds terecht bij de organisatie die expertise rond dat thema uitbouwde. Ze helpen je graag verder.

Ik ben jonger dan 16 jaar, mag ik de EHBP opleiding volgen?

Je bent nog wat te jong. De EHBP-opleiding wordt georganiseerd voor de brede volwassenen bevolking.

Ik heb al een psychosociale opleiding gevolgd. Kan ik de opleiding EHBP volgen om mij te verdiepen?

Deze opleiding gaat over de basis, eerste hulp bij psychische problemen die je kan bieden wanneer iemand uit je omgeving het psychisch moeilijk heeft. We raken heel wat verschillende thema’s aan, maar behandelen deze niet in de diepte. Wel gaan we in op hoe je heel laagdrempelig, zonder diagnoses te stellen, signalen kan herkennen en in gesprek kan gaan. Wens jij je kennis verder te verdiepen, dan is deze opleiding niet echt voor jou bedoeld. Je klopt dan best aan bij de verschillende expertenorganisaties.

Kan ik mijn eigen persoonlijke verhalen delen in een EHBP-opleiding?

De opleiding bestaat uit vier sessies die steeds in dezelfde groep gegeven zal worden. Vanaf de eerste sessie werken we aan een veilig groepsklimaat. Het kan dus zeker voorkomen dat er gaandeweg een persoonlijk verhaal naar boven komt. Onze vrijwillige lesgevers zijn echter niet opgeleid als psycholoog. Ook zij zijn gewone burgers die geloven in de kracht van het bieden van die eerste hulp. Binnen de opleiding is bijgevolg geen ruimte voor een psychologisch 1 op 1 gesprek of om eigen grote casussen in groep te behandelen.

Heb je het zelf even moeilijk en weet je niet goed hoe je daarmee kan omgaan? Download onze Houvast-app en ga met het zelfzorgplan aan de slag.

Heb je nood aan een gesprek? Blijf er dan niet mee zitten en spreek iemand aan uit je vertrouwde omgeving. Je kan ook bellen naar of chatten met Tele-onthaal via 106 of hun website. Dit kan anoniem.

Kan ik één of meerdere sessies missen van de EHBP-opleiding?

De opleiding bestaat uit vier sessies die steeds in dezelfde groep gegeven zal worden. Vanaf de eerste sessie werken we aan een veilig groepsklimaat. Kan je de eerste sessie niet deelnemen, dan kan je ook niet aansluiten voor de volgende drie sessies.

Het kan uiteraard wel eens voorvallen dat je ziek bent of dat er zich iets voordoet waardoor je alsnog niet aanwezig kan zijn. Maar weet je nu al dat je de eerste lesdag of één of meerdere andere dagen niet aanwezig kan zijn, dan kijk je beter uit naar een andere opleidingsreeks. Je krijgt sowieso geen deelnameattest indien je niet minstens 3 van de 4 sessies aanwezig was.

Waar kan ik mijn behaalde brevetten raadplegen?

Je kan je brevetten terugvinden in Eduko. Maak een account aan of meld je aan via deze link. Heb je hulp nodig bij het aanmaken van een account? Klik dan hier.

Vind je geen opleiding in de online planner?