Hoe opvang organiseren als lokaal bestuur?

Tijdelijk vluchtelingen opvangen n.a.v. het conflict in Oekraïne? Als lokaal bestuur wil je helpen, je steentje bijdragen. Er komt weliswaar heel wat bij kijken. Hoe begin je er aan? Waar moet je rekening mee houden? Wij helpen jouw stad, gemeente of lokaal bestuur graag op weg met tips en draaiboeken vanuit onze jarenlange expertise in noodopvang.

Hoe zet je een opvangcentrum op als lokaal bestuur?

Eerst en vooral heb je een coördinator nodig om het geheel in goede banen te leiden. Iemand die - idealiter fulltime en voor lange termijn - verantwoordelijk is voor de dagelijkse operationele werking van het opvangcentrum. Met de profielomschrijving van Coördinator Opvangcentrum helpen we je graag op weg bij het rekruteren van een geschikte persoon voor de rol.

Hoe je de voorbereiding, opbouw en organisatie vervolgens vlekkeloos laat verlopen? Bij Rode Kruis-Vlaanderen ontwikkelden we daarvoor een handig draaiboek en een praktische checklist. Maak er gerust gebruik van. Zo kan jouw lokaal bestuur tijd winnen en beroep doen op onze jarenlange ervaring in het opzetten van (nood)opvanginitiatieven.

Hoe vrijwilligers vinden?

Wanneer je in jouw stad/gemeente opvang voor Oekraïense vluchtelingen op poten zet, kan je naast betaalde medewerkers ook vrijwilligers inzetten. Zowel in de voorbereidingsfase (het installeren van het centrum), als tijdens de opvangactiviteiten zelf, kunnen zij van goudwaarde zijn.

Hoe vind je die vrijwilligers? Een goeie tip is alvast het burgervrijwilligersplatform van Rode Kruis-Vlaanderen. De coronapandemie bewees dat het een betrouwbare, snelle oplossing biedt. Meer dan 300 woonzorgcentra konden zo succesvol beroep doen op duizenden vrijwilligers. Dankzij mensen die zich beschikbaar maakten via het platform om een handje te komen helpen, konden zij hun zorg blijven garanderen

  • Al meer dan 30.000 vrijwilligers geregistreerd, waar je nu beroep op kan doen voor het opzetten van opvangcentra.
  • Voor specifieke en tijdelijke inzet bij het opzetten van een opvangcentrum of tijdens het uitbaten ervan.
  • Automatische matching tussen vrijwilliger en jouw organisatie.
  • Automatische planning tussen agenda vrijwilliger en jouw planning.
  • Rekruteer lokaal nog extra kandidaten door de oproep Word burgervrijwilliger te delen via sociale media, in je nieuwsbrief, gemeenteblad of via andere kanalen.

Maakt jouw lokaal bestuur al gebruik van het platform? Mooi. Nog niet? Via rodekruis.be/hulpvraag kan je van start.

Hoe met vrijwilligers van start gaan?

Gemotiveerde vrijwilligers gevonden om de opvang van Oekraïne vluchtelingen mee te ondersteunen? Top. En nu? Met deze documenten bieden we inspiratie om goed voorbereid met hen aan de slag te gaan.

Rode Kruis-Vlaanderen? Dat is expertise in noodopvang en rampenparaatheid

Meer dan wie ook zijn wij er ons van bewust dat de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne een grote uitdaging kan zijn voor lokale besturen. Op het vlak van voorbereiding, opbouw en organisatie komt er heel wat bij kijken. In opdracht van de Federale Overheid verzorgden we vanuit Rode Kruis-Vlaanderen recent nog de inrichting en coördinatie van het transitcentrum Ariane in Sint-Lambrechts-Woluwe. Een opvangcentrum met een capaciteit van 600 personen. Daarnaast heeft onze organisatie de voorbije jaren veel expertise opgebouwd inzake rampenparaatheid en opvang van asielzoekers. Daarom delen we graag onze kennis via deze weg.