2.000ste afspraak om plasmavoorraad te verhogen

Vandaag vierde Rode Kruis-Vlaanderen in het donorcentrum in Leuven de 2.000ste donordate van 2024. Deze keer waren het Liesbet Weltens en Dirk Vandervoort die samen plasma kwamen geven. Waarbij Dirk, de echtgenoot van Liesbet, voor het eerst plasma doneerde. Liesbet was dan weer een jaar geleden door Veerle Stouten voor de 1ste keer uitgenodigd om te doneren. 'Dates' van onschatbare waarde want de plasmavoorraad in Vlaanderen moet groter worden. Daarom is er nood aan veel nieuwe donoren. Liesbet, Dirk en Veerle roepen daarom, samen met Rode Kruis-Vlaanderen, alle Vlamingen op om hun voorbeeld te volgen en plasma te doneren.

Sinds de start van de campagne begin april, hebben al zo’n 2.000  donordates plaatsgevonden, over alle collecteplaatsen van Rode Kruis-Vlaanderen (donorcentra en mobiele collectes).

 “Rode Kruis-Vlaanderen streeft ernaar om dit jaar 5 procent meer plasma in te zamelen dan vorig jaar – wat neerkomt op ongeveer 7.500 liter extra en het werven van 5.500 nieuwe donoren voor het hele jaar. Onze donordate campagne, waarbij donoren iemand meenemen die nog nooit eerder doneerde, moet daarbij helpen. Daarom lanceerden we opnieuw onze ‘donordate’ campagne waarbij mensen samen plasma of bloed kunnen geven in één van onze 14 donorcentra of tijdens onze mobiele collectes. De idee van de campagne is om je geliefden, vrienden, familieleden of zelfs verre kennissen die nog nooit eerder hebben gedoneerd, mee te nemen. Trouwe donoren weten immers als geen ander dat ons afnamepersoneel hen in de watten legt en hoe waardevol het is om te doneren. Samen doneren betekent samen levens redden. ” zegt Nathalie Bergs, Hoofd Donormanagement bij Rode Kruis-Vlaanderen.

De donordate-campagne van Rode Kruis-Vlaanderen loopt nog tot en met vrijdag 28 juni. Voor degenen die ook een 'donordate' willen plannen in de komende weken, is het mogelijk om samen met een gekozen partner een afspraak te maken om op hetzelfde moment te doneren in één van onze donorcentra of tijdens één van onze vele mobiele collectes in heel Vlaanderen.

Klik hier om op donordate te gaan en de afspraken vast te leggen.