Donordate: want voor het eerst doneren is leuker met 2!

Ga jij ook op donordate?

Ik maak een afspraak

Hoera! Jullie geliefde actie donordate komt eraan!

Meteen het uitgelezen moment om je partner, een vriend of collega die voor de eerste keer wil komen doneren, kennis te laten maken met de gezelligheid van een donorcentrum of mobiele bloedinzameling van 2 april t.e.m. 28 juni. Want wist je dat de meeste mensen aangeven niet te doneren omdat ze het eng vinden alleen te gaan? Of omdat ze onzeker zijn over wat er gaat gebeuren of hoe ze zich erbij gaan voelen? 

Laten we samen doen wat zoveel patiënten gelukkig kan maken en weer een lach op hun gezicht kan toveren.

 • Trouwe donoren weten immers als geen ander dat ons afnamepersoneel ons in de watten legt en hoe geweldig het voelt om te doneren. Maak dus nog meer het verschil door nieuwe donoren mee te nemen naar het donorcentrum of een mobiele inzameling.
 • Ben je nog nooit komen doneren en wil je het nu, met iemand erbij, toch proberen? Je kan uiteraard ook langskomen met iemand die net als jij nog nooit gedoneerd heeft.
 • Je mag doorheen de actie meerdere keren op donordate komen, zolang jullie voldoen aan de voorwaarden van de actie. Je mag plasma namelijk om de 14 dagen doneren. Na een bloeddonatie moet je minstens 60 dagen wachten voor de volgende bloeddonatie, of minstens 28 dagen voor een plasmadonatie.

Tover een lach op een gezicht en schrijf jullie nu samen in voor een gezellige/romantische/grappige/ontspannende* donordate. 
*schrappen wat niet past. 

Wil jij op donordate? Volg dan deze drie eenvoudige stappen.

Volg deze 3 stappen en binnenkort liggen jij en je donordate naast elkaar op een afnamebed. 

 1. Doe de donorzelftest
 2. Boek je afspraak, dit is verplicht voor jezelf en je donordate
 3. Ga samen op donordate en deel je ervaring met ons

Vind je niet onmiddellijk een vrij bedje? Kijk dan zeker even verder naar de komende weken… ook dan is je bloed en plasma nodig. 

Share the love

Ohja, sommige onder jullie waren er nooit mee gestopt, andere mogen er zeker nog mee beginnen: #donordate zien we heel graag verschijnen op de socials. Dus gebruik zeker de hashtag als je een selfie post en tag ons op Facebook @RodeKruisVl en op Instagram @RodeKruisVlaanderen.

Want geven, dat doen we voor én ook met elkaar!   

In onze drukke agenda als jong gezin, is onze maandelijkse donordate de manier om even tot rust te komen en aan de was & de plas te ontsnappen.

We zijn ondertussen trouwe gasten in het Donorcentrum en voelen ons helemaal op ons gemak bij het geweldige afnameteam. De tijd vliegt zo voorbij en onze twee kindjes leren elke keer weer wat bij. Of weet jij al hoe bloed wordt gemaakt?

Freya

Trouwe donor

Veelgestelde vragen over donordate

Wat houdt donordate precies in?

Iedereen die met 2 komt doneren, waarvan minstens één iemand voor de eerste keer bloed, plasma of bloedplaatjes doneert, ontvangt samen een belevenisbon voor twee. Dit boven op de standaard dank-u-bonnetjes. 

Waarom organiseert Rode Kruis-Vlaanderen donordate?

Bloed en plasma zijn levensnoodzakelijke middelen die een grote impact kunnen hebben op het welzijn van de medemens: 

 1. Plasma redt elke dag levens. Steeds meer levensreddende medicijnen worden gemaakt met plasma. Hierdoor stijgt wereldwijd de vraag naar plasma. Vanuit de overheid krijgt Rode Kruis-Vlaanderen jaarlijks een quotum voor plasma opgelegd zodat Vlaanderen zelfvoorzienend kan zijn voor de productie van belangrijke preparaten. 
 2. Rode bloedcellen zijn nuttig voor patiënten die een tekort hebben aan bloed of die lijden aan ernstige bloedingen.  De vraag naar bloed komt grotendeels vanuit ziekenhuizen om de patiënten te behandelen. 

Om aan die vraag te kunnen voldoen, hebben we nieuwe donoren nodig. Veel nieuwe donoren, daarom vragen we onze trouwe donoren om iemand mee te brengen op donordate. Of om als nieuwe donor met z'n tweeën te komen. 

Wanneer vindt donordate plaats?

Van 2 april tot en met 28 juni 2024. 

Waar gaat donordate door?

De actie gaat door in de 14 donorcentra en alle mobiele bloedinzamelingen van Rode Kruis-Vlaanderen. Bij het maken van een afspraak via ons donorportaal kan je alle locaties terugvinden.  

Wie kan deelnemen aan donordate?

Iedereen die mag doneren kan deelnemen! Volgende combinaties gelden als een donordate:

 • Twee personen die hetzelfde bloedproduct geven, waarvan minstens één persoon het specifiek bloedproduct voor de eerste keer geeft. 
 • Twee personen die een verschillend bloedproduct geven met volgende mogelijkheden:
  • Bloeddonor brengt nieuwe plasmadonor mee
  • Bloeddonor brengt nieuwe bloedplaatjesdonor mee
  • Plasmadonor brengt nieuwe bloeddonor mee
  • Plasmadonor brengt nieuwe bloedplaatjesdonor mee
  • Bloedplaatjesdonor brengt nieuwe bloeddonor mee
  • Bloedplaatjesdonor brengt nieuwe plasmadonor mee 

Wat ontvang ik bij deelname aan donordate?

Je krijgt bij je registratie aan de balie de reguliere dank-u- of transportbonnetjes.

Daar bovenop krijgen jullie samen één belevenisbon voor twee bij jullie registratie. Jullie moeten je met twee aanmelden om de bon te ontvangen.  

De belevenisbon wordt enkel per twee uitgedeeld. De derde, vijfde, ... persoon zal dus geen bon ontvangen​.

Deze bon kan je spenderen aan een gezellig bioscoopbezoek bij Kinepolis, hartige lekkernijen doorheen Benelux, fijne uitstapjes zoals een historisch boottochtje in Gent en zo veel meer!

Hoe kan ik me inschrijven voor donordate?

Je moet je niet op voorhand specifiek inschrijven voor de actie. Wel is het belangrijk dat je op hetzelfde moment komt doneren, op afspraak.

Belangrijk is dus dat beide donoren een afspraak inboeken. Je dient je samen te registreren op het moment van afspraak.

Bij je registratie in het donorcentrum of bij de mobiele bloedinzameling geef je aan dat jij er samen met je donordate bent. Onze medewerkers zullen dan nagaan of jullie voldoen aan de voorwaarden van donordate. 

Wat als ik met mijn date niet op hetzelfde moment kan doneren?

Naast de voorwaarden van de actie van donordate, is het belangrijk dat je met je date op hetzelfde moment toekomt voor jullie afspraak. Op die manier verkrijgen jullie tezamen jullie belevenisbon voor twee. 

Hoe vaak kan ik deelnemen aan donordate?

Er staat geen limiet op het aantal deelnames! Zolang je telkens met een nieuwe donor komt doneren. Je mag plasma namelijk om de 14 dagen doneren. Na een bloeddonatie moet je minstens 60 dagen wachten voor de volgende bloeddonatie, of minstens 28 dagen voor een plasmadonatie. 

Ik overtuigde voor 2 april al eens een kennis om te doneren. Telt dit ook?

De actie geldt voor het aanbrengen van nieuwe donoren van 2 april tot en met 28 juni 2024. Donaties die voor deze periode plaatsvinden rekenen we niet als donordate.

Maar aangezien je in het verleden al iemand meebracht om te doneren, geloven we erin dat je nog kennissen kan overtuigen om langs te komen! 

Ik kan niet komen doneren voor 28 juni. Wat nu?

De actie loopt tot en met 28 juni. Als je ervoor niet kan langskomen, zal je niet in aanmerking kunnen komen voor deze actie. Uiteraard ben je ook na deze actie meer dan welkom om te doneren! 

Waar kan ik de ontvangen belevenisbon gebruiken en hoelang is die geldig?

De belevenisbon geeft je de mogelijkheid om te kiezen uit meerdere belevenissen om samen te spenderen. Je kan kiezen uit diverse activiteiten, zoals een fietstocht of koffie met gebak.
 
De bon is 3 jaar en 3 maanden geldig. Kijk ook de voorwaarden na op de achterkant van je bon. 

Wanneer ontvang ik de belevenisbon?

De belevenisbon wordt gegeven wanneer jij en je donordate zich samen aanbieden ter registratie voor jullie donatie. Daarom is het belangrijk om op hetzelfde moment te komen doneren. Jullie ontvangen één bon, die je met twee kan gebruiken. 

De belevenisbon wordt enkel per twee uitgedeeld. De derde, vijfde, ... persoon zal dus geen bon ontvangen​.

Hoe registreer ik mijn belevenisbon?

Je kan jouw belevenisbon makkelijk registreren met dit stappenplan.

Krijg ik als ik deelneem aan donordate ook nog dank-u- of transportbonnetjes?

Jazeker! Donordate is een extraatje als bedanking voor donoren die zorgen voor nieuwe donoren en staat dus los van het standaard bedankingssysteem. De dank-u- en transportbonnetjes worden gewoon zoals altijd verdeeld. 

Algemene vragen over doneren

Ik heb een andere vraag die ik hierboven nergens teruggevonden heb.

Contacteer ons op donoradministratie@rodekruis.be 

Ik wil iets doen voor de samenleving en ken zelf ook mensen die plasma nodig hebben. Dat het een leuk moeder-dochter uitje is, is enkel maar een pluspunt.

Lieve

Nieuwe plasmadonor