Succesvolle eerste jaarhelft voor plasma- en bloeddonaties bij Rode Kruis-Vlaanderen maar nieuwe donoren blijven hard nodig

Rode Kruis-Vlaanderen kijkt terug op een succesvolle eerste jaarhelft van 2024. Dankzij de massale respons op onze oproepen en acties, zijn zowel plasma- als bloeddonaties in lijn met de verwachtingen. Wij bedanken de Vlamingen voor hun onbaatzuchtige bijdrage, maar roepen tegelijkertijd ook op om niet op onze lauweren te rusten, zeker met de traditionele zomerdip in donaties die voor de deur staat.

In de eerste helft van dit jaar werden mooie resultaten behaald:

  • Plasma: 75.353 geslaagde donaties van 31.052 donoren, een stijging van 13% van het aantal donaties en 29% van het aantal donoren ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal nieuwe plasmadonoren ging van 3.009 naar 5.143, een stijging van meer dan 70%.
  • Bloed: 118.511 geslaagde donaties van 91.430 donoren (waaronder 9.565 nieuwe donoren). Deze aantallen zijn een quasi status quo met vorig jaar. Maar ook dit is een goed resultaat aangezien de bloedvoorraad in de 1ste jaarhelft – en ook momenteel – onder controle was en is (m.a.w. er deden/doen zich geen acute tekorten voor van bepaalde doelgroepen)

Ondanks deze mooie cijfers, blijven we alle Vlamingen oproepen om bloed en plasma te doneren. Elke dag hebben mensen levensreddend bloed of plasma nodig. 

Zomerdip voorkomen: doneren kan op onze speciale locaties

Tijdens de zomermaanden zien we traditioneel een daling in het aantal plasma- en bloeddonaties wegens vakantieperiodes. Daarom organiseren wij ook dit jaar donaties op unieke locaties zodat doneren nog aantrekkerlijker wordt. Combineer een leuke uitstap of vakantie met een goede daad.

Enkele van deze speciale locaties zijn:

  • Stadion van Zulte Waregem: woensdag 3 juli, 16.00u – 19.00u, Studio EsseV, Elindusarena, Zuiderlaan 17, Waregem
  • Jan Breydel stadion: vrijdag 5 juli, 16.30u – 19.30u, Business Lounge 1ste verdieping, Olympialaan 72, Sint Andries
  • Stadion van KV Mechelen: dinsdag 9 juli, 16.00u – 19.00u, Zaal de Mezzanine, Kleine Nieuwedijkstraat 53, Mechelen
  • Havenhuis Antwerpen: maandag 29 juli, 16.00u – 20.00u, Event Hall Marc Van Peel, Zaha Hadidplein 1, 2030 Antwerpen
  • Pier Blankenberge: donderdag 8 augustus, 14.00u – 17.00u, Zeedijk 261, Brighton Main Room en Southport Sensit Lounge
  • Zilvermeer Mol: vrijdag 5 juli, maandag 29 juli en vrijdag 30 augustus telkens van 14.00u tot 17.00u, Zilvermeerlaan 2, 2400 Mol

Uiteraard kan ook steeds een afspraak gemaakt worden om plasma of bloed te doneren in één van onze 14 donorcentra (Aalst, Beringen, Brugge, Brussel, Edegem, Geel, Genk, Gent, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Roeselare, Sint Niklaas en Turnhout). Dat zijn de plaatsen waar plasma kan gegeven worden (dat kan niet op de speciale locaties) en vermits plasma nog steeds een belangrijke prioriteit is zijn alle donaties zeer welkom.

Warme oproep

Wacht niet om nu reeds een afspraak te maken om te doneren. Zowel reguliere als nieuwe donoren zijn bijzonder welkom in een van onze donorcentra of tijdens een mobiele collecte. Bezoek onze website www.rodekruis.be/donorportaal om een geschikte locatie en tijdstip te vinden en maak een afspraak. Of bel ons gratis nummer 0800 777 00.

Wie voor het eerst wil doneren, doet best eerst de Donorzelftest. Voor meer informatie over bloed of plasma doneren, bezoek rodekruis.be/bloed

Samen kunnen we ervoor zorgen dat er nooit een tekort is aan bloed en plasma.