;

Nicola, papa van Franne (4):“Mensen zijn blij dat ze ook eens op een andere manier kunnen helpen dan geld te geven”

Nicola Dejaeghere is papa van Franne, een vierjarig meisje dat gediagnosticeerd werd met PID. Primaire Imuundefficiëntie is een genetische afwijking in het immuunsysteem. Om Franne van voldoende antistoffen te voorzien, zijn er jaarlijks 130 plasmadonaties nodig. Van dat plasma wordt dan levensbelangrijke medicatie gemaakt. Nicola bedenkt sinds vorig jaar elke keer een zotte actie voor de Warmste Week, om die nood aan plasma in de kijker te zetten.

De struggle van mijn dochtertje

“Vorig jaar vaarde ik met een vlot van Wevelgem naar Wachtebeke, Vlotjes for life. Dit jaar heb ik opnieuw voor een blikvanger gekozen: ik wil op een zitmaaier alle 13 donorcentra van Rode Kruis-Vlaanderen aandoen. Dàt zijn natuurlijk de plaatsen waar dat belangrijke plasma wordt ingezameld.”

Waarom een zitmaaier? “Frannes immuunsysteem is niet helemaal opgebouwd om haar van het nodige te voorzien in haar leven … En een zitmaaier is niet gemaakt om lange afstanden mee af te leggen. De keuze voor dit voertuig symboliseert dus de struggle van mijn dochtertje.”

Eén blikvanger is niet genoeg

Maar Nicola gaat nog verder dan dat. Elke dagtocht sluit hij af op een kerstmarkt op zijn bestemming. En om ook daar aandacht te vragen voor plasma en vzw Kloen, waarvoor hij met zijn actie geld inzamelt, schakelt hij een grote robot in. “Op de zitmaaier over de kerstmarkt rijden, zou wat té zot zijn, natuurlijk,” lacht Nicola, “maar met de robot hebben we een waardig alternatief.”

Nicola’s entourage reageerde heel enthousiast op zijn nieuwe plan. “Mijn vrouw steunt mij opnieuw zoals ze dat vorig jaar heeft gedaan en mijn vader neemt zelfs een week verlof om me technisch te ondersteunen! Van andere mensen hoor ik ook opnieuw appreciatie voor wat ik doe. Mensen zijn ook blij dat ze eens op een andere manier kunnen helpen dan door geld te geven, hè. Een plasmadonatie doe je gratis en je bent er maar een uurtje mee kwijt.”

Of hij niet koud gaat hebben, vragen we hem nog, zo traag rijdend doorheen Vlaanderen in putteke winter. “We hebben een kleine soort kooi gebouwd bovenop de maaier om toch een beetje uit de regen te kunnen zitten. Ik heb dus een dak en een voorruit, maar ik zal niet helemaal afgeschermd zijn van de weerelementen. Ach, vorig jaar op het vlot was dat ook zo – het zal uiteindelijk wel meevallen. (lacht)”


Je kan Nicola steunen door geld te storten voor Nicola’s vzw Plasma For Kids op het rekeningnummer BE44 0836 4288 1445 met vermelding: Plasma for kids. Nog beter kom je langs in één van onze donorcentra om plasma te doneren.

De lijst met alle donorcentra vind je hier

De tocht van Nicola kan je ook volgen via Facebook