Brailleliga en Rode Kruis-Vlaanderen starten Eerste hulp opleiding voor blinde en slechtziende personen

Rode Kruis-Vlaanderen, die jaarlijks gratis Eerste Hulp cursussen aanbiedt aan zo'n 50.000 mensen, lanceert in samenwerking met de Brailleliga een aangepaste opleiding voor blinde en slechtziende personen. De noodzaak voor deze opleiding bleek groot: tot op heden was de klassieke Eerste hulp cursus niet volledig toegankelijk voor deze doelgroep.

Aangepaste Eerste hulp opleiding
Blinde en slechtziende personen ondervinden specifieke uitdagingen bij het verlenen van eerste hulp. De klassieke opleidingen zijn gebaseerd op vier stappen: veiligheid, beoordelen van de toestand van het slachtoffer, verwittigen van gespecialiseerde hulp, en verdere eerste hulp verlenen. Voor blinde en slechtziende personen zijn drie van deze vier stappen vaak moeilijker. Het zorgen voor een veilige situatie en het herkennen van symptomen zijn bijvoorbeeld uitdagender. Ook het aanleggen van een zwachtel op de tast is niet evident.

De aangepaste Eerste hulp-opleiding richt zich niet alleen op deze uitdagingen, maar biedt ook een volwaardige les die eerstehulpvaardigheden bijbrengt. Er wordt minder foto- en videomateriaal gebruikt maar wel meer luisterverhalen. De lessen worden gegeven in kleinere groepen met extra lesgevers, zodat er meer ruimte is voor 1-op-1-oefeningen. Er wordt ook voldoende materiaal voorzien zodat elke deelnemer alles zelf kan voelen en uitproberen.

Daarnaast zijn enkele doelstellingen bijgesteld. Waar we van zienden verwachten dat ze zelf een wond kunnen herkennen en verzorgen, richten we ons bij blinde en slechtziende personen op het bevragen van slachtoffers en/of getuigen, en geven we instructies over de behandeling.

Sterke focus op auditieve communicatie
De lessen blijven klassikaal, waarbij de focus blijft op informatie overdragen, vaardigheden demonstreren en laten inoefenen. Bovendien werd er van de inhoud een audiobestand gemaakt, zodat deelnemers na de les de inhoud op eigen tempo opnieuw kunnen beluisteren. Er wordt sterk gefocust op auditieve communicatie: alle instructies zijn zorgvuldig herzien om goed verstaanbaar en duidelijk te zijn. De lesgevers kregen ook extra informatie over hoe ze het beste kunnen communiceren met blinde en slechtziende personen.

Liesl Keymolen van Rode Kruis-Vlaanderen zegt: “Voor Rode Kruis-Vlaanderen is het de eerste keer dat we voor deze doelgroep een themales eerste hulp ontwikkelden. Het idee is ontstaan na een concrete vraag van de Brailleliga aan Rode Kruis-Vlaanderen. Wij zijn dan op onze beurt – in nauwe samenwerking met de Brailleliga – aan de slag gegaan met het ontwikkelen van de opleiding. Na een paar geslaagde testsessies wordt de opleiding nu over heel Vlaanderen uitgerold. We zijn bijzonder blij met de samenwerking met de Brailleliga en vinden het fantastisch dat we nu ook blinde en slechtziende mensen levensredden technieken kunnen aanleren.”

Marie-Jeanne Nachtergaele, Diensthoofd Dienst Begeleiding & hulp in het dagelijks leven, van de Brailleliga voegt daaraan toe: “De idee om iets met eerste hulp te doen voor slechtziende en blinde mensen leefde al langer. Via contacten met Rode Kruis-Vlaanderen hebben we de aanpak vorm kunnen geven. De eerste reacties na de testsessie waren positief. Het was volgens de deelnemers een aangename en leerrijke sessie die absoluut de zelfstandigheid van blinde en slechtziende personen kan verhogen. De lancering van de Eerste Hulp opleiding voor blinde en slechtziende personen is een belangrijke stap voor inclusie. Iedereen, ongeacht zijn of haar handicap, moet de kans krijgen om eerstehulpvaardigheden te leren en levens te redden.”

Na succesvolle testopleidingen wordt de aangepaste Eerste hulp opleiding door de Brailleliga nu verder uitgerold. In een volgende stap zorgt Rode Kruis-Vlaanderen ervoor dat de Eerste hulp-app eveneens volledig toegankelijk wordt voor blinde en slechtziende personen.