Griep! Wanneer mag je terug bloed geven?

03/02/17

Heel wat mensen lagen de laatste weken ziek in bed. Het valt niet te ontkennen: de griep is in het land. Als je ziek bent, ga je natuurlijk geen bloed geven. Maar hoe lang moet je precies wachten om te doneren als je genezen bent?

2 weken symptoomvrij

Vanaf de dag dat je geen symptomen meer vertoont, moet je minstens 2 weken wachten met doneren. Ook na contact met een persoon met griep, moet je 2 weken wachten om te opnieuw te geven. Dus niet alleen nadat je zelf griep hebt gehad. Waarom dat zo is? Langs de ene kant willen we natuurlijk dat je zelf op krachten komt. Langs de andere kant is het uiteraard niet de bedoeling om mensen die jouw bloed krijgen ziek te maken. Ons advies: ziek eerst goed uit en kom op krachten. Als je minstens 2 weken symptoomvrij bent, ben je zeker en vast welkom!

Doe de donorzelftest

Twijfel je of je mag doneren? Doe dan voor je bezoek aan de bloedinzameling of het donorcentrum de donorzelftest. Die bevat de meest voorkomende redenen van uitstel en geeft je een goede inschatting of je mag donoren. Zo sta je niet voor niets op de inzameling of in het donorcentrum!


Tips om de griep te snel af te zijn

 


Verwante items

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: