Vaak gestelde vragen

We begrijpen dat jullie met vragen zitten, onder andere over onze bloedinzamelingen. Hier verzamelen we de meest gestelde vragen én de correcte antwoorden erop.

Gaan de mobiele bloedinzamelingen in mijn buurt nog door?

Ondanks de coronacrisis blijven de mobiele bloedinzamelingen zo veel mogelijk doorgaan. Bloed blijft elke dag nodig, zeker nu niet-dringende behandelingen en operaties opnieuw doorgaan. Op https://www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/geef-bloed-of-plasma/waar-bloed-of-plasma-geven/ zorgen we elke dag om 15u30 voor een update van alle locaties waar bloedinzamelingen doorgaan. 

Het is verplicht om vooraf een afspraak te maken om bloed te geven. Dit kan via donorportaal.rodekruis.be of via het gratis nummer 0800 777 00.

Moet ik een afspraak maken om te doneren?

Maak altijd een afspraak om te doneren. Ook voor de mobiele bloedinzamelingen is het verplicht om een afspraak te maken. Dit kan telkens via donorportaal.rodekruis.be of via het gratis nummer 0800 777 00. 

Is het nog nodig dat ik bloed geef?

Bloed blijft absoluut nodig. We vragen dus om zeker te komen doneren en je donatie niet uit te stellen. Maak nu al een afspraak om bloed te komen geven op de volgende bloedinzameling of in een donorcentrum in jouw buurt.

Je bent ook meer dan welkom om plasma te geven in onze donorcentra. De vraag naar plasma daalt niet.

Is bloed geven nu wel veilig?

De veiligheid van onze donoren is altijd een topprioriteit, en dat is nu niet anders. Het spreekt voor zich dat onze medewerkers alle hygiëne- en voorzorgsmaatregelen nauwkeurig opvolgen. 

Hiervoor nemen we verschillende maatregelen

 • Toepassing van strikte hand- en hoesthygiëne bij medewerkers en donoren.

 • Naleving van afstandsmaatregel van minstens 1,5 meter tussen verschillende personen.

 • Het is verplicht om vooraf een afspraak te maken om bloed te geven. Dit kan via donorportaal.rodekruis.be of via het gratis nummer 0800 777 00. De bevestigingsmail voor je afspraak geldt als legitimatie voor je verplaatsing.

 • Breng een eigen balpen mee om de medische vragenlijst in te vullen! Zo beperken we het fysieke contact tussen onze donoren en medewerkers/vrijwilligers nog meer en verloopt je registratie dus extra veilig. Een eigen balpen vergeten? Geen nood, onze medewerkers ontsmetten ieder exemplaar na registratie grondig voor de volgende donor. 

 • In het belang van jouw en onze veiligheid op de bloedinzameling en in de donorcentra vragen wij je een eigen mondmasker te dragen. Zowel op onze mobiele collectes als in onze donorcentra wordt de social distancing gehandhaafd, zodat jouw bloedafname in veilige en hygiënische omstandigheden verloopt.

 • Kom je terug uit een land/regio binnen Europa, dan kan je 21 dagen niet doneren vanaf de dag van terugkeer indien het land/regio van je verblijf op het moment van je terugkeer een oranje of rode risicozone voor COVID-19 betrof.

 • Wanneer je de laatste 14 dagen symptomen die kunnen wijzen op een COVID-19 infectie vragen we om niet naar de collecteplaats te komen.

  • Frequente symptomen van COVID-19 infectie zijn:

   • Koorts (soms beperkt tot een lichte verhoging van temperatuur)

   • Hoest (zowel droge hoest als ophoesten van fluimen soms met bloed)

   • Kortademigheid

  • Minder frequente symptomen zijn:
   • Moeheid, algemene malaise, spierpijn, pijn aan de ogen
   • Gastrointestinale symptomen zoals misselijkheid en diarree
   • Geur- en/of smaakverlies
   • Verkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn
   • Huidletsels aan teen- of vingertoppen

 • Krijg je koorts, word je kortademig of krijg je een hoest binnen de 14 dagen na de donatie, laat het ons dan weten via

  https://www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/geef-bloed-of-plasma/goeie-vraag/vragen-na-de-donatie/ziekte-pijn-of-irritatie-melden/

 • Er is tot op heden nog voor geen enkel respiratoir virus, inclusief coronavirussen en het griepvirus, aangetoond dat het overdragen kan worden via bloed. Bloed geven én krijgen is dus veilig.

 • Bovendien vragen we om niet-donoren (bv. kinderen) momenteel niet mee te brengen naar een donatie.

COVID-19 is een nieuwe stam van het coronavirus dus het is niet mogelijk om nu al grootschalige onderzoeken te verrichten om sluitende bewijzen te formuleren. Om het virus te kunnen overdragen via transfusie, moet het in je bloed aanwezig zijn. Voorlopig werd bij asymptomatische patiënten het virus niet aangetoond in het bloed waardoor deze mensen het virus niet kunnen overdragen via hun bloedproducten. Enkel bij patiënten met symptomen kon het virus soms teruggevonden worden, al was dit meestal in zeer beperkte hoeveelheden die geen aanleiding zouden geven tot besmetting bij de ontvanger. Aangezien we iedereen die ziek is – zoals altijd – vragen niet te komen doneren, is er sowieso geen enkel probleem met de veiligheid van transfusies. Bovendien is er tot op heden nog voor geen enkel respiratoir virus, inclusief coronavirussen en het griepvirus, aangetoond dat het kan overgedragen worden via bloed. We kunnen dus besluiten dat bloed geven én krijgen veilig is.

Moet ik een mondmasker dragen wanneer ik kom doneren?

In het belang van jouw en onze veiligheid op de bloedinzameling en in de donorcentra vragen wij je een eigen mondmasker te dragen. Zowel op onze mobiele collectes als in onze donorcentra wordt de social distancing gehandhaafd, zodat jouw bloedafname in veilige en hygiënische omstandigheden verloopt.

Mag ik bloed geven?

Als je twijfelt of je mag donoren: doorloop dan zeker onze online donorzelftest even op www.rodekruis.be/donorzelftest. Heb je daarna nog vragen of twijfels? Neem dan contact op met het medisch secretariaat op medischsecretariaat.gent@rodekruis.be of 09 244 56 65 voor donatie in Oost- of West-Vlaanderen. Voor donatie in Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant kan je terecht op medischsecretariaat.mechelen@rodekruis.be of 015 44 57 44.

Ik ben ziek geweest/had een verkoudheid. Mag ik nu doneren?

Ik heb recent wat lichte klachten gehad van de bovenste luchtwegen (zoals bijvoorbeeld snotteren en/of hoesten en/of keelpijn), mag ik geven?

Neen, we vragen - zoals standaard na infectieklachten - minstens 2 weken geen enkele donatie te doen als u één van deze klachten had (dit te tellen vanaf het moment dat u volledig hersteld bent, namelijk zowel klachtenvrij als medicatievrij). Dit zal voor sommige klachten wat strenger zijn dan u gewoon bent maar we kunnen momenteel geen enkel risico nemen daar de minste klacht op een mogelijke COVID-19 besmetting kan wijzen en hanteren dan ook de uitsteltermijn van 2 weken zoals standaard na een infectieziekte.

Ik ben recent grieperig geweest maar heb geen bevestigde COVID-19 diagnose, wanneer mag ik terug geven?

We vragen - zoals standaard na infectieklachten - minstens 2 weken geen enkele donatie te doen (dit te tellen vanaf het moment dat u volledig hersteld bent, namelijk zowel klachtenvrij als medicatievrij).

Ik heb recent een infectie gehad ter hoogte van mijn bovenste luchtwegen (zoals bijvoorbeeld koorts, snotteren, hoesten, keelpijn, bronchitis, longontsteking,…) maar heb geen bevestigde COVID-19 diagnose, wanneer mag ik terug geven?

We vragen - zoals standaard na infectieklachten - minstens 2 weken geen enkele donatie te doen (dit te tellen vanaf het moment dat u volledig hersteld bent, namelijk zowel klachtenvrij als medicatievrij).

Ik heb zelf een bevestigde COVID-19 diagnose gehad, wanneer mag ik terug geven?

Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat het onderliggend virus via bloed kan overgedragen worden, vragen we veiligheidshalve minstens 3 weken geen enkele donatie te doen (dit te tellen vanaf het moment dat u volledig hersteld bent, namelijk zowel klachtenvrij als medicatievrij). 

Ik ben in contact geweest met een zieke. Mag ik nu nog doneren?

Ik ben zelf niet ziek, maar ben in nauw contact geweest met iemand die ziek is (zoals bijvoorbeeld onder 1 dak wonen), mag ik geven?

Neen, we vragen na nauw contact met iemand die ziek is (grieperig en/of koorts en/of snotteren en/of hoesten en/of keelpijn en/of algemeen onwel zijn en/of braken, diarree) dat het laatste contact met deze persoon 2 weken geleden is (of deze persoon 2 weken volledig hersteld is). Als de zieke persoon een bevestigde COVID-19 diagnose heeft, dan mag je bloed, plasma of bloedplaatjes doneren vanaf 3 weken wachtperiode na het laatste contact.

Ik ben in contact geweest met iemand met een bevestigde COVID-19 diagnose, maar heb zelf geen enkele klacht, mag ik geven?

We vragen mensen die in nauw contact zijn geweest met iemand met een bevestigde COVID-19 diagnose (bv. onder 1 dak wonen) om minstens 3 weken geen enkele donatie te doen na het laatste contact met deze persoon (of tot deze persoon 3 weken volledig hersteld is).

Deze contactmaatregelen gelden niet voor zorgverleners met volgens activiteit gepast gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).

Mag ik mijn kinderen meenemen naar een bloedinzameling?

Neen, momenteel vragen we om niet-donoren (waaronder kinderen) niet mee te brengen. Dit om de inzameling zo vlot mogelijk te laten verlopen en om voldoende afstand te kunnen behouden tussen verschillende personen. 

Gaat het Rode Kruisfeest dit jaar nog door in Walibi?

Normaal gezien trokken we op 9 en 10 mei met z’n allen naar Walibi voor een dag vol pretparkpret, maar gezien de huidige pandemie besliste de directie van Rode Kruis-Vlaanderen om het feest uit te stellen naar 2021. We hopen dan onze donoren en vrijwilligers te kunnen trakteren op een volwaardig dankfeest, want daar draait het Rode Kruisfeest om: je bedanken voor je inzet voor Rode Kruis-Vlaanderen.

Mijn bioscoopticket of ticket voor Technopolis of Zoo/Planckendael (gespaard met de dank-u-bonnetjes na donatie) vervalt binnenkort. Gezien de huidige maatregelen kan ik deze niet meer gebruiken voordat de vervaldatum verstreken is. Worden deze tickets omgeruild?

We hebben contact opgenomen met alle bioscopen en met Technopolis. Ze voorzien allemaal een gepaste oplossing.

 • Technopolis: voucher bezorgen aan Technopolis, zij ruilen dit om in een nieuw exemplaar. 
 • Kinepolis: vouchers met geldigheidsdatum tussen 13/03/2020 en 29/09/2020 worden verlengd tot en met 30/09/2020
 • UGC: vouchers met geldigheidsdatum tussen 31/03/2020 en 30/06/2020 worden verlengd tot en met 30/09/2020
 • Euroscoop / Siniscoop: vouchers met geldigheidsdatum tussen 14/03/2020 en 31/08/2020 worden verlengd tot en met 31/12/2020
 • Cityscoop: vouchers met geldigheidsdatum tem 01/08/2020 worden verlengd tot en met 31/12/2020
 • Studio Geel: vouchers met geldigheidsdatum tussen 13/03/2020 en 30/06/2020 worden verlengd tot en met 31/12/2020
 • Zoo/planckendael: alle tickets worden automatisch verlengd tot 31/12/2020. Opgelet: ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael openen onder strikte voorwaarden. Zo is reserveren bijvoorbeeld verplicht. Check zeker hun website!

Ik heb een rond aantal giften bereikt. Heb ik nog steeds recht op een extra attentie?

Het uitdelen van attenties werd tijdelijk stopgezet maar sinds 29 juni gaan ze opnieuw mee op collecte en zijn ze opnieuw beschikbaar in onze donorcentra. Had jij in tussentijd gehuldigd moeten worden voor een rond aantal giften? Vraag ernaar bij je volgende gift, onze collega’s overhandigen het je graag dan.

Zamelen jullie geld in om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan?

Onze ambassadeurs voor fondsenwerving zamelen momenteel geld in voor onze inzet tijdens de coronaciris, het nodige materiaal en gepaste opleidingen hiervoor.  Je herkent onze wervers aan hun rode kledij en identificatiebadge van het Rode Kruis. Onze wervers hebben ook altijd een mondmasker bij de hand en zetten dit ook op wanneer ze geen anderhalve meter afstand kunnen houden tijdens het gesprek. Onze wervers vragen nooit om een cash gift! Hoe en waarom onze organisatie fondsen werft lees je hier.

Ben je aangesproken en heb je vragen of opmerkingen bij het gesprek?  Contacteer ons via contact@rodekruis.be of op 015/443.443.

Gaan de geplande eerstehulpopleidingen nog door?

We annuleren alle opleidingen (cursussen, themalessen,…) eerste hulp voor de bevolking die gepland zijn vanaf nu tot en met eind augustus. De maatregel betreft alle lessen eerste hulp aan bevolking, zowel voor kinderen, jongeren als volwassenen. Dit betekent dat alle geplande cursussen bij onze lokale afdelingen, scholen en bedrijven tot 1 september niet zullen plaatsvinden. 

Annuleren jullie de Aangepaste Vakanties voor kwetsbare mensen?

Alle Aangepaste Vakanties tot 1 september worden geannuleerd. Ook het Aangepaste Vakantiekamp met vertrek op 12 april werd geannuleerd. Vakantiegasten werden hiervan op de hoogte gebracht. 

Gaan de Zorgbib-activiteiten door?

Aangezien mensen in de doelgroep van Zorgbib tot een risicogroep behoren en de locaties waar wij uitleenpunten organiseren tot de risico-locaties behoren, hebben wij besloten om alle geplande bezoeken en activiteiten in het kader van Zorgbib en Zorgibib-aan-huis vanaf nu tot en met 18 mei te annuleren.

×

   De websites van Rode Kruis-Vlaanderen maken gebruik van cookies om jouw bezoek zo vlot mogelijk te laten verlopen. We installeren noodzakelijke en technische cookies voor het goed functioneren van deze websites. Daarnaast gebruiken we analytische en advertising cookies om het algemeen gebruik van de websites te meten en verbeteren. Geef hieronder aan dat je akkoord bent met ons cookiebeleid om verder te surfen.

     Deze noodzakelijke cookies zorgen dat alle onderdelen van de website goed werken. Deze cookies mogen wij plaatsen zonder toestemming. Door verder te surfen op onze websites ga je akkoord met het gebruik van de noodzakelijke cookies. 

     We gebruiken cookies voor functionele doeleinden. Dit wil zeggen dat deze cookies noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van onze websites.  Deze cookies identificeren en houden jouw (taal)voorkeuren bij en registeren of je cookies hebt geaccepteerd.

     We gebruiken cookies voor analytische doeleinden. Deze cookies verzamelen informatie over de technische gegevens van de uitwisseling of over het gebruik van de websites (bezochte pagina’s, gemiddelde duur van het bezoek,…), dit om de werking van de site te verbeteren. We doen hiervoor beroep op Google Analytics (in overeenstemming met de Google Analytics Terms of Use: https://www.google.com/analytics/terms/us.html).

     We gebruiken cookies voor advertising. Deze cookies geven ons statistieken (die niet herleidbaar zijn tot individuele gebruikers) om onze online communicatie over en werving voor onze activiteiten op diverse kanalen te verbeteren en af te stemmen op maat van jouw behoeften. Door deze cookies te aanvaarden, aanvaard je ook het gebruik van Facebook-pixel.