;

Corona en doneren: vaak gestelde vragen

Wanneer mag ik doneren?

Ik kreeg mijn boosterprik of coronavaccin. Mag ik doneren?

Ondervind je géén algemene symptomen?

 • Dan mag je doneren vanaf de 2e dag na je coronavaccin of boosterprik.

Heb je wél algemene symptomen?

 • Eerst en vooral: verzorg jezelf goed. Je wacht in dit geval met bloed, plasma of plaatjes doneren tot 1 week nadat de symptomen verdwenen zijn. Wat zijn algemene symptomen? Dat zijn abnormale vermoeidheid, veralgemeende spierpijn, rillingen of koorts bijvoorbeeld.

Kreeg je in het buitenland een vaccin? En was dat een ander vaccin dan Moderna, Pfizer, AstraZeneca of Johnson & Johnson?

 • Dan wacht je 4 weken met doneren.

Ook als je deelnam aan een experimentele fase van de corona-vaccinatie, is er een wachttijd van 4 weken.

Kortom, in tegenstelling tot het traditionele griepvaccin (geen uitstel nodig daar), wacht je na vaccinatie tegen corona even met doneren. Het maakt daarbij niet uit of je een basisvaccin of boosterprik kreeg.

Tip voor als je de datum van je geplande vaccin kent:

Tot gauw op de bloedinzameling!

Ik had een verkoudheid / ik ben ziek geweest. Mag ik doneren?

Had je recent lichte klachten aan de luchtwegen (bvb. snotteren, hoesten of keelpijn)?

 • Dan vragen we - in deze coronatijden - om minstens 2 weken te wachten met doneren. Te tellen vanaf het moment dat je volledig hersteld was: medicatievrij én klachtenvrij. Elke kleine verkoudheidsklacht zou namelijk het gevolg kunnen zijn van een coronabesmetting. Daarom geldt hier de standaard uitstelperiode van infectieziektes, namelijk 2 weken. Om elk risico zeker uit te sluiten.

Was je recent grieperig, maar had je géén bevestigde corona-diagnose?

 • Ook dan vragen we om minstens 2 weken te wachten met doneren. Te tellen vanaf het moment dat je volledig hersteld was: medicatievrij én klachtenvrij.

Had je recent een infectie ter hoogte van de bovenste luchtwegen (bvb. koorts, snotteren, hoesten, keelpijn, oorontsteking, bronchitis, longontsteking …), maar had je géén bevestigde corona-diagnose?

 • Ook dan vragen we om minstens 2 weken te wachten met doneren. Te tellen vanaf het moment dat je volledig hersteld was: medicatievrij én klachtenvrij.

Had je een bevestigde corona-diagnose?

 • Ook dan vragen we om minstens 2 weken te wachten met doneren. Te tellen vanaf het moment dat je volledig hersteld was: medicatievrij én klachtenvrij. Of als je symptoomvrij was: te tellen vanaf de dag van je positieve PCR-test. Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat het virus via bloed kan overgedragen worden, nemen we veiligheidshalve deze maatregel.

Ik ben met een zieke in contact geweest. Mag ik doneren?

Was je zelf niet ziek, maar ben je wél in nauw contact geweest met iemand die ziek is (bvb. een huisgenoot)?

 • Dan vragen we om minstens 2 weken te wachten met doneren. Te tellen vanaf het moment dat de persoon volledig hersteld was: medicatievrij én klachtenvrij. Of te tellen vanaf jouw recentste contact met die zieke persoon. Met ziekte wordt bedoeld: snotteren en/of hoesten en/of keelpijn en/of grieperig zijn en/of koorts en/of algemeen onwel zijn en/of braken en/of diarree.
 • Uitzondering: als de zieke persoon jonger is dan 12 jaar en enkel last heeft van verkoudheidsklachten (verstopte neus en/of neusloop, eventueel samen met niezen of een kuchje), zonder koorts van 38 graden of meer, zonder geur- of smaakverlies, zonder hoesten en ademhalingsmoeilijkheden, zonder spierpijn, vermoeidheid, keelpijn, hoofdpijn en gebrek aan eetlust, dan is er geen uitstel van toepassing na het nauwe contact. Uiteraard op voorwaarde dat je zelf geen symptomen hebt.
 • Had de zieke persoon een bevestigde corona-diagnose? En was je contact met hem of haar langer dan 15 minuten? Op minder dan 1,5 meter? En zonder mondmasker? Dan wacht je 17 dagen met doneren na het laatste contact (of na de volledige genezing van de persoon). Dat geldt zowel voor het geven van bloed, plasma als bloedplaatjes. Oók als je ondertussen zelf negatief testte op corona en óók als je al uit quarantaine mocht, blijft de wachttijd van 17 dagen gelden.

Kwam je in contact met iemand met een bevestigde corona-diagnose, maar heb je zelf geen enkele klacht?

 • Was je contact met hem of haar langer dan 15 minuten? Op minder dan 1,5 meter? En zonder mondmasker? Dan wacht je 17 dagen met doneren na het laatste contact (of na de volledige genezing van de persoon). Dat geldt zowel voor het geven van bloed, plasma als bloedplaatjes. Oók als je ondertussen zelf negatief testte op corona en ook als je al uit quarantaine mocht, blijft de wachttijd van 17 dagen gelden.

Die contactmaatregelen gelden niet voor zorgverleners die gepast gebruik maken van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) volgens activiteit.

Moet ik gevaccineerd zijn tegen corona om te mogen doneren?

Nee. Gevaccineerd zijn tegen corona is geen criterium om bloed of plasma te mogen geven. Dus ook als niet-gevaccineerde kan je doneren als je gezond bent en aan de voorwaarden voldoet. Dat kom je via de donorzelftest snel te weten.

Ik kom uit quarantaine. Wanneer mag ik weer doneren?

Was je quarantaine het gevolg van een risicocontact?    

 • Was je contact langer dan 15 minuten? Op minder dan 1,5 meter? En zonder mondmasker? Dan wacht je 17 dagen met doneren na het laatste contact (of na de volledige genezing van de persoon). Dat geldt zowel voor het geven van bloed, plasma als bloedplaatjes. Oók als je ondertussen zelf negatief testte op corona en ook als je al uit quarantaine mocht, blijft de wachttijd van 17 dagen gelden.

Was je in quarantaine omdat je zelf een bevestigde corona-diagnose had?

 • Dan vragen we om minstens 2 weken te wachten met doneren. Te tellen vanaf het moment dat je volledig hersteld was: medicatievrij én klachtenvrij. Of als je symptoomvrij was: te tellen vanaf de dag van je positieve PCR-test.

Kortom, niet het moment waarop je uit quarantaine komt, bepaalt wanneer je weer kunt doneren. Wél het moment van het risicocontact of het moment waarop jij hersteld bent van corona.

Is het nog nodig dat ik bloed geef?

Ja. Absoluut. Bloed én plasma blijven nodig. Aarzel dus niet om te doneren. Maak nu je afspraak op een plaats en datum naar wens.

Mag ik bloed geven?

Doorloop snel even onze donorzelftest. Zo weet je alvast of je voldoet aan de belangrijkste voorwaarden.

Zit je na de donorzelftest en het lezen van de selectiecriteria toch nog met vragen of twijfels? Neem dan gerust contact op met ons medisch secretariaat.

Maatregelen en praktische vragen

Gaan de mobiele bloedinzamelingen in mijn buurt nog door?

Bloed blijft elke dag nodig. Hier vind je alle locaties waar bloedinzamelingen doorgaan. 

Het is verplicht om vooraf een afspraak te maken om bloed te geven. Dit kan via donorportaal.rodekruis.be of via het gratis nummer 0800 777 00 (ma tem do: 9u tot 20u // vrij: 9u tot 18u // zat: 11u tot 18u).

Welke coronamaatregelen gelden er op de bloedinzameling?

De veiligheid van onze donoren is altijd een topprioriteit, en dat is nu niet anders.

Hiervoor nemen we verschillende maatregelen

 • Toepassing van strikte hand- en hoesthygiëne bij medewerkers en donoren.
 • Naleving van afstandsmaatregel van minstens 1,5 meter tussen verschillende personen.
 • Het is verplicht om vooraf een afspraak te maken om bloed te geven. Dit kan via donorportaal.rodekruis.be of via het gratis nummer 0800 777 00 (ma tem do: 9u tot 20u // vrij: 9u tot 18u // zat: 11u tot 18u).
 • Breng een eigen balpen mee om de medische vragenlijst in te vullen! Zo beperken we het fysieke contact tussen onze donoren en medewerkers/vrijwilligers nog meer en verloopt je registratie dus extra veilig. Een eigen balpen vergeten? Geen nood, onze medewerkers ontsmetten ieder exemplaar na registratie grondig voor de volgende donor. 
 • In het belang van jouw en onze veiligheid op de bloedinzameling en in de donorcentra vragen wij je een eigen mondmasker te dragen. Wanneer je geen mondmasker draagt, kan je de bloedinzameling of het donorcentrum niet betreden (ook niet wanneer je beschikt over een attest van je huisarts). Een mondmasker met ventiel is niet toegestaan. In dat geval krijg je een chirurgisch masker aangeboden.

 • Ben je >48u naar het buitenland geweest, of <48u maar heb je per boot of vliegtuig gereisd of ben je naar een land buiten de EU of Schengenzone geweest (b.v. met Eurostar vanuit Londen)? Dan kan je 17 dagen niet doneren vanaf de dag van terugkeer 

  - wanneer het PLF (Passagier Lokalisatie Formulier) heeft uitgewezen dat quarantaine of testing nodig was, tenzij de quarantaine mag beëindigd worden na 1 negatieve test én geen 2de negatieve test op dag 7 nodig is. In dit geval is donatie mogelijk na deze ene negatieve test en is geen 17 dagen uitstel nodig.

   - wanneer geen PLF of een papieren PLF (zonder automatische evaluatie) werd ingevuld, tenzij je uit een groene of oranje zone komt, of tenzij je uit een rode zone binnen de EU of Schengenzone komt en in dit laatste geval minstens 2 weken volledig gevaccineerd bent (~vaccinatiecertificaat) of genezen bent van COVID-19 in de laatste 6 maanden (~herstelcertificaat). 

 • Wanneer je de laatste 14 dagen symptomen vertoonde die kunnen wijzen op een COVID-19 infectie vragen we je om niet naar de collecteplaats te komen.

- Verkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn

- Geur- en/of smaakverlies

- Hoest (zowel droge hoest als ophoesten van fluimen soms met bloed)

- Koorts (soms beperkt tot een lichte verhoging van temperatuur)

- Moeheid, algemene malaise, rillingen, spierpijnen

- Gastro-intestinale symptomen zoals misselijkheid en diarree

- Kortademigheid

Moet ik een afspraak maken om te doneren?

Ja, maak aub altijd een afspraak om te doneren. Ook voor de mobiele bloedinzamelingen is het verplicht om een afspraak te maken. Dit kan telkens via donorportaal.rodekruis.be of via het gratis nummer 0800 777 00 (ma tem do: 9u tot 20u // vrij: 9u tot 18u // zat: 11u tot 18u). Respecteer het uur van je afspraak. Kom niet te laat, maar ook niet te vroeg.

❗ Opgelet, afspraken zijn persoonlijk en op naam. Komt je beste vriendin, partner of collega samen met jou doneren? Boek dan zeker voor iedereen afzonderlijk een afspraak om de nodige bedjes te reserveren.

Moet ik een mondmasker dragen wanneer ik kom doneren?

In het belang van jouw en onze veiligheid op de bloedinzameling en in de donorcentra vragen wij je een chirurgisch mondmasker te dragen. Wanneer je geen mondmasker draagt kan je de bloedinzameling of het donorcentrum niet betreden (ook niet wanneer je beschikt over een attest van je huisarts). Een mondmasker met ventiel niet is toegestaan. In dat geval krijg je een chirurgisch masker aangeboden.

Moet ik een covid safe ticket voorleggen als ik kom doneren?

Nee, bij bloedinzamelingen hoeft dat niet.

Een CST (covid safe ticket) moet je voorleggen bij evenementen binnen met meer dan 50. De bloedinzamelingen zijn geen evenementen. Bovendien zijn er niet meer dan 50 personen tegelijk aanwezig.

De maatregelen die gelden op onze bloedinzamelingen (zie boven) garanderen de veiligheid op de inzamelingen.

Mag ik mijn kinderen meenemen naar een bloedinzameling?

Niet-donoren zoals kinderen worden niet geweigerd. We vragen wel om dat tot een minimum te beperken en niet-donoren enkel mee te brengen als er geen andere oplossing bestaat.

Andere

Zamelen jullie geld in om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan?

Onze ambassadeurs voor fondsenwerving zamelen momenteel geld in voor onze inzet tijdens de coronaciris, het nodige materiaal en gepaste opleidingen hiervoor.  Je herkent onze wervers aan hun rode kledij en identificatiebadge van het Rode Kruis. Onze wervers hebben ook altijd een mondmasker bij de hand en zetten dit ook op wanneer ze geen anderhalve meter afstand kunnen houden tijdens het gesprek. Onze wervers vragen nooit om een cash gift! Hoe en waarom onze organisatie fondsen werft lees je hier.

Ben je aangesproken en heb je vragen of opmerkingen bij het gesprek?  Contacteer ons via contact@rodekruis.be of op 015/443.443.

Wordt mijn bloed gebruikt voor onderzoek naar COVID-19?

Sinds 30 maart bezorgen we elke 2 weken reststalen van bloeddonaties aan Sciensano. Zij onderzoeken of bloeddonoren antistoffen hebben tegen het coronavirus om zo een beeld te krijgen van de verspreiding van het virus binnen de Belgische bevolking. 

Als donor worden de individuele testresultaten echter niet meegedeeld. De testresultaten zijn niet betekenisvol voor de individuele gezondheidstoestand van de donor, omdat er een tijdsinterval is van enkele weken tussen donatie en de beschikbaarheid van het resultaat en omdat het nog onduidelijk is of antistoffen aantonen dat je beschermd bent tegen de infectie. De algemene bevindingen van deze studie kan je terugvinden op de website van Sciensano.

Wordt COVID-19 overgedragen via bloed?

Er is tot op heden nog voor geen enkel respiratoir virus, inclusief coronavirussen en het griepvirus, aangetoond dat het overdragen kan worden via bloed.

COVID-19 is een nieuwe stam van het coronavirus dus het is niet mogelijk om nu al grootschalige onderzoeken te verrichten om sluitende bewijzen te formuleren. Om het virus te kunnen overdragen via transfusie, moet het in je bloed aanwezig zijn. Voorlopig werd bij asymptomatische patiënten het virus niet aangetoond in het bloed waardoor deze mensen het virus niet kunnen overdragen via hun bloedproducten. Enkel bij patiënten met symptomen kon het virus soms teruggevonden worden, al was dit meestal in zeer beperkte hoeveelheden die geen aanleiding zouden geven tot besmetting bij de ontvanger. Aangezien we iedereen die ziek is – zoals altijd – vragen niet te komen doneren, is er sowieso geen enkel probleem met de veiligheid van transfusies. Bovendien is er tot op heden nog voor geen enkel respiratoir virus, inclusief coronavirussen en het griepvirus, aangetoond dat het kan overgedragen worden via bloed. We kunnen dus besluiten dat bloed geven én krijgen veilig is.

Mijn bioscoopticket of ticket voor Bobbejaanland, Plopsaland, Walibi, Technopolis of Zoo/Planckendael (gespaard met de dank-u-bonnetjes na donatie) vervalt binnenkort. Gezien de huidige maatregelen kan ik deze niet meer gebruiken voordat de vervaldatum verstreken is. Worden deze tickets omgeruild?

We hebben contact opgenomen met alle bioscopen en met Technopolis. Ze voorzien allemaal een gepaste oplossing.

 • Bobbejaanland: ongebruikte tickets/barcodes voor seizoen 2020 worden automatisch verlengd tot 31/07/2021. Je ont-vangt geen nieuw ticket, het bestaande ticket kan opnieuw worden ingezet voor 31/07/2021. Je dient wel opnieuw een bezoekdatum te reserveren.
 • Technopolis: bezorg je verlopen voucher aan Technopolis, zij ruilen dit om in een nieuw exemplaar.
 • Kinepolis:

  de geldigheidsduur van Kinepolis bioscoopvouchers worden automatisch verlengd.

  Vervaldatum op je ticket:

  30/09/2020

  Nieuwe geldigheidsdatum:

  31/01/2022

  31/10/2020

  31/01/2022

  31/12/2020

  31/01/2022

  28/02/2021

  28/02/2022

  31/03/2021

  31/03/2022

  31/08/2021

  30/04/2022

   

 • UGC: vouchers met geldigheidsdatum tussen 31 oktober 2020 en 30 juni 2021 worden verlengd tot 30 september 2021.
 • Tickets van Cityscoop Roeselare: Alle filmcheques die in 2020 en in de sluitingsperiode van 2021 vervallen zijn worden automatisch verlengd tot eind maart 2022.
 • Euroscoop/Siniscoop: Alle vouchers / giftcards waarvan de geldigheidsdatum is verlopen tussen 14/03/2020 en 30/11/2021 worden automatisch verlengd tot 30/11/2021. Deze bioscopen zijn overgenomen door Pathé, maar de Euroscoop/Siniscoop-tickets zijn geldig tot en met de vermelde datum hierboven.
 • Studio Geel: Betaalde geschenkbonnen die vervallen zijn tijdens de corona-sluiting zullen na de heropening van Studio Geel steeds aanvaard worden.
 • Zoo/planckendael: alle tickets die verviellen tussen 31/10/2020 en 31/12/2020 werden automatisch verlengd tot 30/06/2021.
 •  Walibi:

  alle tickets, aangekocht sinds januari 2020, worden automatisch verlengd tot 07/11/2021. Om toegang te krijgen tot het park surf je naar de website van Walibi om daar je datum van bezoek te registreren. Nadien annuleren of wijzigen is niet mogelijk. 
  Walibi werd getroffen door de watersnood. Walibi zal de deuren begin oktober weer openen, nét op tijd voor het Halloweenseizoen. Alle ongebruikte tickets aangekocht tot en met 15 juli 2021 worden automatisch verlengd tot en met 30 september 2022. 

   

 • Plopsaland De Panne: Vragen en antwoorden over jouw bezoek aan Plopsaland De Panne | Plopsaland De Panne

  Alle tickets met een beperkte geldigheid die vervielen tussen 13 maart 2020 en 7 mei 2021 kunnen ingeruild worden voor een bezoek aan Plopsaland De Panne tot en met 27 oktober 2021. Je moet je bezoek wel op voorhand online reserveren. Vragen en antwoorden over jouw bezoek aan Plopsaland De Panne | Plopsaland De Panne

 • Veilig naar Plopsaqua De Panne: vragen en antwoorden | Plopsaqua De Panne

  Alle tickets met een beperkte geldigheid met een vervaldatum die binnen de sluitingsperiode valt, kunnen ingeruild worden voor een bezoek aan Plopsaqua De Panne tot en met 31 december 2021. Je moet je bezoek wel op voorhand online reserveren.

 • Plopsa Indoor Hasselt: Vragen en antwoorden over jouw reservatie, ticket of abonnement | Plopsa Indoor Hasselt

  Alle tickets met een beperkte geldig-heid met een vervaldatum die binnen de sluitingsperiode valt, kunnen ingeruild worden voor een bezoek aan Plopsa Indoor Hasselt tot en met 31 december 2021. Je moet je be-zoek wel op voorhand online reserveren.