Houvast bieden op moeilijke momenten?

Angst, burn-out, rouw, verslaving, een schokkende gebeurtenis … Als iemand in je omgeving met zoiets worstelt, wil je er zijn. Dan wil je helpen. Maar hoe doe je dat? En hoe herken je de signalen op tijd?

Geef steun

Daarvoor is er onze app Houvast. Ze geeft je laagdrempelige tips om iemand bij te staan die het moeilijk heeft. Eerste hulp bij psychische problemen zeg maar. Want ook dat is onderdeel van de missie van Rode Kruis-Vlaanderen.

Ontdek de app Houvast

De app is gratis. Download ze nu. En bouw zelfvertrouwen en kennis op, in het mentaal ondersteunen van mensen. Je vindt er ook tips om iemand te begeleiden naar verdere hulp. Want soms is dat nodig.

Zelfzorg

Wat als je zélf iets schokkends meemaakt? Hoe vermijd je dat je zelf over je grenzen gaat? Ook daarvoor reikt de app tips en tools aan. Versterk je eigen welzijn. Ontdek o.a. het zelfzorgplan in de Houvast-app.

Zo download je de app

  1. Ga naar de app store op jouw telefoon.
  2. Zoek naar 'Houvast'.
  3. Selecteer en installeer de app met dit icoontje:

Direct naar onze app in de store?

Klik meteen door via deze knoppen (enkel mogelijk op mobiele toestellen):

Naar de Houvast-app in de App Store

Naar de Houvast-app in Google Play

Dialoog Houvast

 

Meer weten en leren?

De app vormt het derde luik in ons pakket EHBP (Eerste Hulp Bij Psychische problemen). Eerder brachten we al het handboek Luister! uit. En de opleiding EHBP. Daar waar het boek de basis vormt van dit pakket en de opleiding vooral focust op durven helpen en oefenen, biedt de gratis app Houvast vooral actiegerichte tips. Heel concrete kennis waar je meteen mee aan de slag kan.

Boek

Het boek Luister! bevat richtlijnen om mensen sterker te maken in het bieden van eerste hulp bij psychische problemen. Dezelfde tips worden in de app Houvast aangeboden in kortere, duidelijke en toegankelijke vorm. Opgelet: niet alles van het boek werd ook overgenomen in de app. Het boek is samengesteld met een sterke groep partners in de geestelijke gezondheidszorg. En het is evidence-based onderbouwd.

Bestel het boek

Opleiding

In de opleiding EHBP leer je vooral de richtlijnen toepassen in oefeningen en versterk je inzichten in groepsgesprekken. Je zoekt je eigen sterktes, houding en woorden om anderen te helpen. Je leert je zelfzorgplan gebruiken en je grenzen aangeven. Je kan doet dat in een veilige oefenomgeving onder begeleiding van onze lesgevers. In de opleiding ga je aan de slag met de informatie uit het boek Luister! en dus ook uit de Houvast-app.

Ontdek alles over de opleiding

Lees hier de juridische info.