Check je bloedvoorraad

Bloed geven, dat doen we letterlijk voor elkaar. Dat jij zeker iemand uit de nood helpt met jouw donatie, is een feit! Maar wist je dat niet alle bloed geschikt is voor iedereen? Aan wie je bloed kan geven en van wie je het mag krijgen, hangt af van je bloedgroep en resusfactor.

De verschillende bloedgroepen

Er zijn 4 verschillende bloedgroepen. Ze worden genoemd naar de antigenen die aan de buitenkant van de rode bloedcellen zitten. Zo is er bloed met antigeen A, antigeen B of met een mix van A en B. Bloed zonder die antigenen bestaat ook. Dat noemen we O. Die O staat eigenlijk voor nul. Als je bloed met een bepaald antigeen zou toedienen aan iemand die zelf dat antigeen niet heeft, dan ziet het lichaam de antigenen als indringers en gaat het ze bestrijden.

Ook de resusfactor moet kloppen om bloed te kunnen toedienen. Die factor wordt aangeduid met een + of – achter de letter van je bloedgroep. Het resus D-antigeen is daarbij het belangrijkste. Als je rode bloedcellen dat antigeen dragen, dan is je bloed resus-positief. In dat geval mag je bloed niet toegediend worden aan patiënten die dat resus D-antigeen niet hebben (en resus-negatief zijn). Als je resus-positief bloed hebt, kan je zowel bloed met als zonder dit resus-kenmerk ontvangen.

Wie help jij?

Om zoveel mogelijk complicaties uit te sluiten, geven ziekenhuizen patiënten bij voorkeur bloed van dezelfde bloedgroep. Bij medische noodgevallen wordt O-negatief bloed toegediend, omdat daar geen antigenen inzitten waarop een patiënt kan reageren. Een donor met O-negatief bloed is dus de universele donor.

Plasma: net zo levensreddend

Plasma is misschien een minder gekende vorm van bloed geven, maar is net zo belangrijk en levensreddend! Of je nu A, B, AB of O bent: we kunnen je plasma zéker inzetten! Heb je bloedgroep AB, dan kan je aan iedereen plasma geven. Maar AB komt het minst voor: bij slechts 5% van de bevolking. Dus ben je AB? Dan doen we een extra warme oproep om plasma te geven!

Meer informatie over jouw bloedgroep

A-

Slechts 6% van de Belgische bevolking is A-. Je bent een ideale bloed- en bloedplaatjesdonor.

Soms roepen we mensen met bloedgroep A- extra op om bloed te geven, omdat deze bloedgroep minder voorkomt en de voorraad van deze bloedproducten dus moeilijker op peil te houden is.

Wist je dat je een bloeddonatie altijd kan combineren met een plasmadonatie? Plasma mag je om de 14 dagen doneren en na een bloeddonatie dien je 28 dagen te wachten voor je plasmadonatie.

Mag bloed geven aan: A-, A+, AB- en AB+

Mag bloed krijgen van: O- en A-

A+

34% van de Belgische bevolking is A+. Je bent een ideale bloed- en bloedplaatjesdonor.

Je kan een bloeddonatie steeds combineren met een plasmadonatie. Plasma mag je om de 14 dagen doneren en na een bloeddonatie dien je 28 dagen te wachten voor je plasmadonatie.

Mag bloed geven aan: A+ en AB+

Mag bloed krijgen van: O-, O+, A- en A+

B-

Slechts 1,5% van de Belgische bevolking is B-. Je bent een ideale bloed- en plasmadonor.

Bloedgroep B- is een bloedgroep die zeer weinig voorkomt. Daardoor is de vraag naar deze bloedgroep minder groot, maar het aanbod ook. Daarom zien we mensen met bloedgroep B- heel graag bloed geven.

Je bent echter ook een ideale plasmadonor. Als je liever geen bloed geeft, overweeg dan zeker af en toe een plasmadonatie. Plasma mag je om de 14 dagen doneren en na een bloeddonatie dien je 28 dagen te wachten voor je plasmadonatie. Met een plasmadonatie help je patiënten die ern­stige stollingsstoornissen hebben door mas­saal bloedverlies of door bloedziekten, pasgeboren baby’s met ernstige geelzucht… Je plasma wordt ook gebruikt voor de bereiding van heel wat genees­middelen.

Mag bloed geven aan: B-, B+, AB- en AB+

Mag bloed krijgen van: O- en B-

B+

8,5% van de Belgische bevolking is B+. Je bent een ideale bloed- en plasmadonor.

Je bent vooral nodig als plasmadonor. Overweeg dus toch eens een verplaatsing naar een donorcentrum bij jou in de buurt. Plasma mag je om de 14 dagen doneren. Na een bloeddonatie dien je 28 dagen te wachten voor je plasmadonatie.

Mag bloed geven aan: B+ en AB+

Mag bloed krijgen van: O-, O+, B- en B+

O-

6,75% van de Belgische bevolking is O-. Je bent een ideale bloed- en bloedplaatjesdonor.

Als universele donor mag je aan iedereen bloed geven. Daarom roepen we je vaak extra op om bloed te geven. Bij medische noodgevallen is er vaak geen tijd om de bloedgroep van de patiënt na te gaan. In zo’n situaties wordt O-negatief bloed toegediend. Er is dan ook meer O-negatief bloed nodig dan er in verhouding beschikbaar is in de bevolking. Als donor met bloedgroep O-negatief geef je dus best 4 keer per jaar bloed. Als je nog bijkomend wil helpen, kan je bloed geven combineren met een plasma- of bloedplaatjesdonatie.

Je mag bloed geven aan iedereen ongeacht de bloedgroep, maar mag zelf enkel bloed ontvangen van O-.

O+

38,25% van de Belgische bevolking is O+. Je bent een ideale bloed- en bloedplaatjesdonor.

We vragen je in de eerste plaats om bloed te geven. Als je nog bijkomend wil helpen, kan je bloed geven combineren met een plasma- of bloedplaatjesdonatie.

Mag bloed geven aan: A+, B+, O+ en AB+

Mag bloed krijgen van: O- en O+

AB-

Slechts 0,75% van de Belgische bevolking is AB-. Je bent een ideale bloed- en plasmadonor.

Je bent uiterst zeldzaam. Je bent nodig als bloeddonor, maar bent ook universele plasmadonor. Jouw plasma mag aan iedereen toegediend worden. We vragen je dan ook om je bloeddonatie te combineren met een plasmadonatie in een donorcentrum bij jou in de buurt. Na een bloeddonatie dien je 28 dagen te wachten voor je plasmadonatie.

Mag bloed geven aan: AB- en AB+

Mag bloed krijgen van: A-, B-, O- en AB-

AB+

Slechts 4,25% van de Belgische bevolking is AB+. Je bent een ideale bloed- en plasmadonor. Je bent uiterst zeldzaam. Je bent nodig als bloeddonor, maar bent ook universele plasmadonor. Jouw plasma mag aan iedereen toegediend worden. Je mag om de 14 dagen plasma geven en na een bloeddonatie dien je 28 dagen te wachten voor je plasmadonatie.

We vragen je om in de eerste plaats plasma te doneren in een donorcentrum bij jou in de buurt.

Je mag bloed krijgen van iedereen ongeacht de bloedgroep, maar mag zelf enkel bloed geven aan AB+.