Internationale: Hulpen bij rampen
Help nu!
Wij dragen wereldwijd bij aan internationale rampenrespons. De Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging is de grootste vrijwilligersbeweging ter wereld en heeft dankzij haar vertakt netwerk van vrijwilligers vaak toegang tot plaatsen waar niemand anders toegang heeft. Rode Kruis-Vlaanderen ondersteunt zuster Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen met financiële steun, noodhulpgoederen en het uitsturen van medewerkers en vrijwilligers bij rampen.
Via de 191 nationale verenigingen zijn we bijna overal ter wereld aanwezig via de lokale zustervereniging, haar medewerkers en vrijwilligers. Zelfs als Rode Kruis-Vlaanderen geen eigen medewerkers ter plaatse heeft bij het uitbreken van een ramp in het buitenland, maken we een verschil. Door de lokale zustervereniging in de eerste dagen na een ramp financieel te steunen stellen we hen in staat om ter plaatse de meest efficiënte en gepaste hulp te bieden aan slachtoffers van rampen. Zo kan in het land zelf bepaald worden welke hulp het meeste nodig is. De aankoop van lokaal beschikbare goederen door de nationale Rode Kruisvereniging, bvb. de Marokkaanse Rode Halve Maan, ondersteunt eveneens de lokale economie, wat het herstel in een getroffen gebied ten goede komt.
Dankzij het noodhulpfonds van Rode Kruis-Vlaanderen hebben we onmiddellijk fondsen beschikbaar om snel ondersteuning te bieden bij rampen, ook bij diegene die niet noodzakelijk veel media-aandacht krijgen. Dankzij de steun van vele Vlamingen hebben we de afgelopen jaren humanitaire acties mogelijk gemaakt in Indonesië, Marokko, Pakistan, Turkije, Oekraïne, Soedan, Syrië en Zuid-Afrika.
Bij grote rampen zijn vaak vele Rode Kruis- en Halve Maanmedewerkers en vrijwilligers van over de hele wereld tijdelijk nodig om de lokale Rode Kruis- en Rode Halve Maanvereniging extra te ondersteunen met hun waardevolle kennis en ervaring.
Samen met de nationale Rode Kruisverenigingen van de Benelux hebben we een zogenaamde ‘Relief Emergency Response Unit’ (Relief ERU). Dit is een team van getrainde medewerkers en vrijwilligers die klaarstaan om binnen de 48u te worden ingezet in rampgebieden. De hoofdactiviteit van dit team is het plannen, coördineren en uitvoeren van massale bedelingen van noodhulpgoederen zoals bijvoorbeeld voedsel, tentmateriaal en huishoudartikelen. Op vraag van de lokale Rode Kruis- en Rode Halve Maanvereniging wordt ons team indien nodig uitgestuurd.
Lid van de Benelux Relief ERU tijdens bedelingen in Haïti.
Mensen die getroffen worden door een ramp verliezen soms hun hele hebben en houden, waardoor er hulp nodig is om in hun basisbehoeften te voorzien. Denk hierbij aan voedsel en drinkwater, keukengerei of eenvoudig materiaal om een noodonderkomen te maken. Deze basisbehoeften kunnen per land en continent verschillen en zijn afhankelijk van de lokale gebruiken en cultuur. Als de behoeften overeenkomen met wat Rode Kruis-Vlaanderen kan aanbieden, sturen we na overleg met de lokale Rode Kruis- en Rode Halve Maanvereniging, de gewenste noodhulpgoederen op.
Foto: Transport met generatoren vanuit Vlaanderen naar Oekraïne, ter ondersteuning van de energievoorziening, die ernstig verstoord werd door het aanhoudende gewapende conflict.
Stel je dan kandidaat om vrijwilliger bij onze Emergency Response Unit te worden via het contactformulier hieronder!
Is dit niet wat je zoekt, maar wil je toch graag helpen en denk je een bepaalde expertise te hebben die nuttig kan zijn, dan horen we het ook graag.
Heb je geen tijd als vrijwilliger maar geef je deze activiteit toch graag een duwtje in de rug?
Draag je steentje dan bij via BE97 4338 1955 5449 met de vermelding ‘Noodhulpfonds’.
Dankzij jouw gift aan het Rode Kruis Noodhulpfonds kan Rode Kruis-Vlaanderen rampenhulp bieden waar dat het meest nodig is, vrij van externe invloed en op zoek naar de meest kwetsbaren.
Rode Kruis-Vlaanderen vraagt van zijn medewerkers en vrijwilligers de nodige professionaliteit, integriteit en teamgerichtheid. Het is belangrijk dat elke medewerker en vrijwilliger in zijn relatie tot anderen, in het bijzonder met de hulpbehoevenden, zich op een correcte manier gedraagt.