Eerste Hulp

Algemeen - Wat doen we?

Eerste hulp redt levens! Door mensen goed op te leiden, kunnen ze levensbelangrijke, eerste zorgen toedienen. Als Rode Kruis-Vlaanderen, zijn we een wereldwijd referentiepunt inzake eerste hulp richtlijnen. Deze kennis delen we dan ook graag binnen de Rode Kruisbeweging, universiteiten en internationale partners. Zo steunen we bijvoorbeeld de nationale Rode Kruisverenigingen uit andere landen rechtstreeks in het opbouwen van eerste hulp expertise en activiteiten.

Eerste hulp aangepast aan de context

Onder onze begeleiding bundelen Afrikaanse experten de noodzakelijke richtlijnen en lesmaterialen in hun eerstehulpopleidingen en -activiteiten in Afrika. Het 'Basic First Aid in Africa' handboek en de 'First Aid for First Responders in Africa' tonen de sterkte van deze samenwerkingen mooi aan. De richtlijnen zijn aangepast aan de Afrikaanse context, wetenschappelijk onderbouwd en besteden aandacht aan de lokale gewoontes. Zo raden we bijvoorbeeld aan om gebruik te maken van materialen die ter plaatse gemakkelijk te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld honing als alternatief voor een brandwondenzalf. Zeker in landelijk gebied, waar weinig gezondheidswerkers zijn en de gezondheidsinfrastructuur zeer beperkt, is eerste hulpkennis bij de lokale bevolking essentieel om elkaar te kunnen helpen in geval van nood.

        

Blended learning

Om eerstehulpopleidingen duurzamer te maken, ontwikkelde Rode Kruis-Vlaanderen een innovatieve en schaalbare eerstehulpopleiding app op gsm voor nationale Rode Kruisverenigingen in Sub-Sahara Afrika: de First Aid Blended Learning app. De aangeboden opleidingen combineren e-learning via de smartphone app met een praktische eendaagse klassikale opleiding. Omdat het klassikale deel van de opleiding op die manier wordt ingekort, kan de opleiding veel goedkoper aangeboden worden en kunnen trainers op een efficiënte manier een groter aantal toekomstige eerstehulpverleners opleiden.

   

Daarnaast bevat de app ook een module die gebruikers bijstaat bij een noodgeval. Door enkele kernwoorden in te geven (vb. ‘verslikking’) zal de app snel de juiste instructies geven om hulp te bieden.

Training van Trainers 

Naast het ontwikkelen van gecontextualiseerde eerstehulphandboeken en -materialen, leiden we ook lokale trainers op die op hun beurt de eerste hulp kennis overbrengen naar de lokale bevolking. Die eerste stap wordt een ‘Training van Trainers’ genoemd, waarbij ervaren vrijwilligers van Rode Kruis-Vlaanderen hun inhoudelijke en didactische kennis delen met de toekomstige lokale trainers.

Lokale trainers kunnen ook uitgroeien tot ‘Meester Trainers’, door het volgen van een ‘Training van Meester Trainers’. Hierna kunnen ze zelf ook een ‘Training van Trainers’ geven. Het figuur hiernaast geeft het opleidingsmodel weer dat Rode Kruis-Vlaanderen hanteert om aan lokale capaciteitsopbouw te doen.

Hoe kan jij helpen?

Word vrijwilliger

  • Heb je ervaring in het geven van eerstehulpopleidingen?
  • Spreek je vlot Engels en/of Frans?
  • Ben je bereid om je onze Afrikaanse eerstehulpmaterialen en/of materialen rond bloed donor rekrutering eigen te maken?
  • Wil je graag vrijwilligers van onze Afrikaanse Zusterverenigingen opleiden in Eerste Hulp of Bloeddonorrekrutering?Stel je dan kandidaat om expertisemissievrijwilliger Eerste Hulp of Bloed te worden via het contactformulier hieronder!

Is dit niet wat je zoekt, maar wil je toch graag helpen en denk je een bepaalde expertise te hebben die nuttig kan zijn, dan horen we het ook graag.

Doe een gift

Heb je geen tijd als vrijwilliger maar geef je deze activiteit toch graag een duwtje in de rug? 

Draag je steentje dan bij via BE97 4338 1955 5449 met de vermelding ‘Internationale - Eerste Hulp’.

Integriteit en professionaliteit


Rode Kruis-Vlaanderen vraagt van zijn medewerkers en vrijwilligers de nodige professionaliteit, integriteit en teamgerichtheid. Het is belangrijk dat elke medewerker en vrijwilliger in zijn relatie tot anderen, in het bijzonder met de hulpbehoevenden, zich op een correcte manier gedraagt.

 Lees hier meer

Contactformulier

Stel ons je vraag over Eerste Hulp