Bloedvoorziening in een internationale context

Algemeen - Wat doen we?

Voldoende en veilig bloed is essentieel om een sterke gezondheidszorg te garanderen. In Vlaanderen zijn we de grootste leverancier van bloedproducten aan ziekenhuizen en daarom zijn we een uitgelezen partner om onze kennis te delen in de internationale context. We werken met onze zuster Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen en met bloedinstellingen wereldwijd aan een verhoogde beschikbaarheid van veilig donorbloed.

Vrijwillige bloeddonoren rekruteren

Een belangrijke taak voor veel Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen is het motiveren en aantrekken van (nieuwe) donoren. Daarbij is het belangrijk dat men bloed geeft  op een vrijwillige en onbetaalde basis. Als Rode Kruis-Vlaanderen zijn we namelijk van mening dat enkel vrijwillige, onbetaalde bloeddonaties voldoende veilig bloed opleveren, iets wat niet in elk land vanzelfsprekend is. Deze visie is gebaseerd op wetenschappelijk bevindingen, die aantonen dat betaalde bloeddonaties het risico op transfusie-overdraagbare aandoeningen vergroten.

Op basis van onze expertise in Vlaanderen, ontwikkelden we een internationale training om de basisprincipes om vrijwillige bloeddonoren te rekruteren aan te leren. Zo leren nationale Rode Kruisverenigingen tijdens deze training waarom bloed noodzakelijk is, wat de voordelen zijn van vrijwillige en onbetaalde bloeddonatie en welke technieken gebruikt kunnen worden om bloeddonoren efficiënt te bereiken en te behouden. Deze training wordt gegeven door ervaren medewerkers of vrijwilligers van Rode Kruis-Vlaanderen aan  medewerkers van lokale Rode Kruisverenigingen, zodat zij daarna zelf met de materialen aan de slag kunnen om hun vrijwilligers en personeel verder op te leiden.

De inhoud van deze training wordt aangepast aan de context van onze partnerlanden. Onder begeleiding van experts uit Sub-Sahara Afrika en met behulp van wetenschappelijke gegevens worden richtlijnen uitgeschreven om de inhoud van de training verder te verbeteren.

Kwaliteitsverbetering van de bloedvoorziening

Het vinden van vrijwillige bloeddonoren is echter nog maar het begin. Voordat bloed bij een patiënt terecht komt, moet er nog een heel proces afgelegd worden om ervoor te zorgen dat er veilig en werkzaam bloed toegediend wordt. Zo wordt het bloed getest op infectieziekten, op een correcte temperatuur bewaard en soms uitgesplitst in verschillende bestanddelen: rode bloedcellen, plasma en bloedplaatjes. Dankzij onze uitgebreide ervaring in Vlaanderen, ondersteunen we bloeddiensten wereldwijd ook hierin en maken we  samen processen efficiënt en kwalitatief. Zo kunnen we op basis van een uitgebreide contextanalyse advies geven rond bijvoorbeeld de aankoop van nieuwe toestellen, opleidingen organiseren of nieuwe processen uittekenen. 

Hoe kan jij helpen?

Word vrijwilliger

  • Heb je ervaring in het geven van eerstehulpopleidingen?
  • Spreek je vlot Engels en Frans?
  • Ben je bereid om je onze Afrikaanse eerstehulpmaterialen en/of materialen rond bloed donor rekrutering eigen te maken?
  • Wil je graag vrijwilligers van onze Afrikaanse Zusterverenigingen opleiden in Eerste Hulp of Bloeddonorrekrutering?

Stel je dan kandidaat om expertisemissievrijwilliger Eerste Hulp of Bloed te worden via het contactformulier hieronder!

Is dit niet wat je zoekt, maar wil je toch graag helpen en denk je een bepaalde expertise te hebben die nuttig kan zijn, schrijf ons dan ook zeker aan.

Doe een gift

Heb je geen tijd als vrijwilliger maar geef je deze activiteit toch graag een duwtje in de rug? 

Draag je steentje dan bij via BE97 4338 1955 5449 met de vermelding ‘Internationale - Bloed’.

Integriteit en professionaliteit


Rode Kruis-Vlaanderen vraagt van zijn medewerkers en vrijwilligers de nodige professionaliteit, integriteit en teamgerichtheid. Het is belangrijk dat elke medewerker en vrijwilliger in zijn relatie tot anderen, in het bijzonder met de hulpbehoevenden, zich op een correcte manier gedraagt.

 Lees hier meer

Contactformulier

Stel ons je vraag over Bloed