Voka en Rode Kruis-Vlaanderen

Vanuit de overheid krijgt Rode Kruis-Vlaanderen jaarlijks een quotum voor plasma opgelegd zodat Vlaanderen zelfvoorzienend kan zijn voor de productie van belangrijke preparaten.

Plasma wordt gebruikt voor het maken van verschillende medicijnen met uiteenlopende doelen:

  • Patiënten met een stollingsstoornis. Dit zijn personen waarbij het bloed niet stolt als ze zich verwonden, met als risico dat ze doodbloeden.
  • Pasgeboren baby’s met ernstige geelzucht.
  • Brandwonden behandelen. Dankzij het eiwitrijk plasma kan het vocht in het lichaam gehouden worden.
  • Vaccins. (Bijvoorbeeld: tetanus)

Er is dus een heleboel plasma nodig om aan deze vraag te voldoen en daarom heeft Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, beslist om ons te ondersteunen in de zoektocht naar (nieuwe) plasmadonoren.

Project: 'Ondernemingmet een groot hart'

Specifiek gaan we op zoek naar ondernemingen die dicht bij een van onze veertien donorcentra gevestigd zijn (binnen een straal van 5 à 10 km). Hun werknemers kunnen zich immers vlot en snel naar het donorcentrum begeven waardoor er op een uurtje een leven kan worden gered. We moedigen hen dan ook aan om onder de middag, als teambuilding of afterwork in groep te komen doneren. Past dit niet, ben je natuurlijk ook individueel welkom.

Elk kwartaal kijken we na hoeveel donoren de deelnemende ondernemingen hebben kunnen overtuigen om te doneren. Dit kunnen we als je bij het maken van online een afspraak steeds de juiste, unieke link van jouw bedrijf gebruikt. Deze link wordt na de bevestiging van je deelname door onze medewerkers bezorgd.

We zetten dit aantal af tegen het totaal aan werknemers zodat we de percentages kunnen vergelijken. Ter verduidelijking: kleine ondernemingen met minder medewerkers kunnen percentsgewijs meer donaties gedaan hebben. Er zal ook een onderscheid gemaakt worden tussen bedrijven die naar een donorcentrum gaan of ondernemingen waar een mobiele collecte georganiseerd wordt.

Op jaarbasis zal er dan een label overhandigd worden aan de onderneming met het hoogste percentage donaties. Dit per stad/donorcentrum. Het label wordt gegeven tijdens de jaarlijkse overhandiging van de charters voor Duurzaam Ondernemen van Voka in juni. Het vormt een mooi teken naar de buitenwereld dat jouw onderneming een 'Onderneming met een groot hart' is.

Vul hier je aanvraag in

We beginnen met een proefproject in Roeselare. Nadien wordt het uitgebreid naar heel Vlaanderen.

Heb je nog vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren. Dit kan via ons algemeen e-mailadres relatiebeheer@rodekruis.be.

Ons team bestaat uit:

  • Hoofd collecteondersteuning Geert Van Aken

0479 48 84 23 - geert.vanaken@rodekruis.be

  • Project officer Abdelkebir El Makhloufi

0476 89 25 45 - abdelkebir.elmakhloufi@rodekruis.be

  • Assistent collecteondersteuning Thomas Mertens

0476 89 24 21 - thomas.mertens@rodekruis.be