Bezoek je Eduko als opleidingsplanner?

Bezoek je Eduko en heb je vragen? Bekijk hieronder de veelgestelde vragen of neem contact op met je provinciale zetel.

Veelgestelde vragen

Welk type cursus vind ik op Eduko?

Klassikale cursus: een cursus die fysiek, op een bepaalde plaats en een bepaald moment (datum en uur), georganiseerd wordt. Het specifieke lesmoment noemen we een uitvoering.

E-learning: een online cursus die je na inschrijving onmiddellijk kan starten. Je volgt deze cursus dus digitaal, waar en wanneer je wil. Je kan de cursus onderbreken, opnieuw starten en zelfs onbeperkt herbekijken.

Uitvoering: een lesmoment waarop je een bepaalde cursus kan volgen, op een bepaalde plaats. Let op: een uitvoering kan uit meerdere bijeenkomsten bestaan, bijvoorbeeld verspreid over twee namiddagen.

Programma: een verzameling van cursussen, die bestaat uit meerdere uitvoeringen of cursustypes (klassikaal, e-learning …). Een programma kan bijvoorbeeld bestaan uit een voorbereidende e-learning, een klassikale bijeenkomst en een examen.

Open cursus: een cursus die je terugvindt via de zoekpagina van Eduko. Voor sommige cursussen kan je enkel inschrijven indien je aan de inschrijfeisen voldoet, bijvoorbeeld dat je eerst een andere cursus moet gevolgd hebben.

Gesloten cursus: een cursus die je niet terugvindt via 'ik zoek een opleiding’ omdat ze georganiseerd wordt op vraag van en binnen een organisatie, bijvoorbeeld een sportclub. Je hebt een code nodig om in te schrijven. Je kan de opleiding dan terugvinden via ‘ik heb een opleidingscode’.

Welke mogelijkheden heb ik binnen Eduko?

Als opleidingsplanner kan je in Eduko volgende informatie terugvinden of taken uitvoeren:

 • Toegang tot het platform als deelnemer aan cursussen
 • Toegang tot de beheerpagina voor het aanmaken en beheren van uitvoeringen
 • Rapportering: rapporten over studie- of organisatiegegevens

Wat zijn mijn taken in Eduko?

De belangrijkste taken van een opleidingsplanner zijn:

 • Cursusmomenten plannen: binnen Eduko is dit een uitvoering van een bepaalde cursus plannen met volgende gegevens:
  • Datum en tijdstip
  • Docent en simulant inplannen
  • Lokaal plannen
 • Informatie voor docenten of deelnemers toevoegen
 • Taken met betrekking tot deelnemers:
  • Een cursuscode aanmaken voor deelnemers van een gesloten cursus
  • Deelnemers zonder e-mailadres toevoegen (uitzondering!)
  • De uitvoeringsstatus van een cursus die klaar is aanpassen naar ‘Beëindigd’
   Opgelet: zet de uitvoeringsstatus op Beëindigd en niet op Voltooid!
  • Deelnemers uitschrijven: studiestatus aanpassen naar uitgeschreven indien een deelnemer zich voor aanvang van de cursus afmeldt
   Opgelet: de studiestatus van de deelnemers aanpassen naar voltooid, geslaagd of niet geslaagd, gebeurt altijd door de docent
  • Facturatie: een offerte genereren van een betalende uitvoering
  • Bij ziekte docent:
   • nieuwe docent inplannen
   • cursus verplaatsen

Wat is een dienstverband?

Een dienstverband is een extra rol die je inneemt op een bepaalde plaats in de organisatie. 

Je bent bijvoorbeeld naast vrijwilliger-deelnemer (dienstverband = cursist) ook:

 • docent (dienstverband = docent),
 • opleidingsplanner (dienstverband = cursusplanner of cursusbeheerder),
 • of voorzitter (dienstverband = voorzitter).
   

Een gebruiker met één of meerdere dienstverbanden ziet in Eduko rechts bovenaan een icoon met twee silhouetten. Door hierop te klikken, kan je wisselen tussen de verschillende dienstverbanden. Heb je een combinatie van meerdere rollen? Let dan goed op dat je het juiste dienstverband kiest voor je een actie uitvoert op Eduko. Afhankelijk van het gekozen dienstverband krijg je namelijk andere functies te zien in het platform.

Wanneer ben je een opleidingsplanner?

Binnen een afdeling of provincie worden de disciplineverantwoordelijken van Vorming, Hulpdienst en Jeugd Rode Kruis (JRK) automatisch ingeschreven voor de e-learning ‘Opleidingsplanner’. Na het afronden van deze e-learning in Eduko ontvang je een certificaat en wordt de rol van opleidingsplanner toegekend door de provinciale zetel. Je krijgt in Eduko het dienstverband Opleidingsplanner. Merk op dat dit enkele dagen kan duren.

Alle afdelingsverantwoordelijken ACT zullen ook automatisch ingeschreven worden voor de e-learning en kunnen zich vrijblijvend omscholen naar Opleidingsplanner. 

Ben je een vrijwilliger met geen van bovenstaande functies maar wil je toch Opleidingsplanner zijn? Dan kan je op voorspraak van de afdelingsvoorzitter door de provinciale zetel inschreven worden voor de e-learning ‘Opleidingsplanner’. 

Zodra je de e-learning hebt voltooid, verschijnt deze voltooiing in een wekelijks rapport naar de provinciale zetel. Zij kennen de nieuwe functie ‘Opleidingsplanner Eduko’ toe in CRM. Overnacht worden alle wijzigingen van CRM overgezet in Eduko. Zodra dit in orde is, kan je je nieuwe functie van planner opnemen in Eduko.

Mag ik alle docenten die in Eduko staan selecteren voor mijn opleiding?

Nee, een docent of simulant moet altijd buiten Eduko om bevraagd worden naar eventuele beschikbaarheid! Het is ook de verantwoordelijkheid van de opleidingsplanner om na te gaan of de docent de juiste kwalificaties heeft om een bepaalde opleiding te geven. De nodige competenties om een opleiding te mogen geven staan in de vademecums. Bevoegdheden van docenten kan je in CRM vinden. 

Je kan onder ‘bijeenkomsten’ nakijken of een docent niet reeds ingepland is voor het gekozen moment.

Zijn bedrijfsopleidingen ook terug te vinden in Eduko?

Nee, bedrijfsopleidingen worden niet opgevolgd in Eduko maar op het boekingsplatform van Bedrijfsopleidingen. Wil je een bedrijfsopleiding organiseren binnen jouw Rode Kruisafdeling? Vul dan dit formulier in zodra duidelijk is welke bedrijfsopleiding je zal organiseren. Doe dit ruim vooraf! Het administratief team van Bedrijfsopleidingen volgt dan de verdere organisatie samen met jouw afdeling op.

Antwoord niet gevonden?

Contacteer dan de provinciale zetel van Rode Kruis in jouw buurt.