Bezoek je Eduko als deelnemer?

Bezoek je Eduko en heb je vragen? Bekijk hieronder de veelgestelde vragen of neem contact op met je provinciale zetel.

Veelgestelde vragen

Welk type cursus vind ik op Eduko?

Klassikale cursus: een cursus die fysiek, op een bepaalde plaats en een bepaald moment (datum en uur), georganiseerd wordt. Het specifieke lesmoment noemen we een uitvoering.

E-learning: een online cursus die je na inschrijving onmiddellijk kan starten. Je volgt deze cursus dus digitaal, waar en wanneer je wil. Je kan de cursus onderbreken, opnieuw starten en zelfs onbeperkt herbekijken.

Uitvoering: een lesmoment waarop je een bepaalde cursus kan volgen, op een bepaalde plaats. Let op: een uitvoering kan uit meerdere bijeenkomsten bestaan, bijvoorbeeld verspreid over twee namiddagen.

Programma: een verzameling van cursussen, die bestaat uit meerdere uitvoeringen of cursustypes (klassikaal, e-learning …). Een programma kan bijvoorbeeld bestaan uit een voorbereidende e-learning, een klassikale bijeenkomst en een examen.

Open cursus: een cursus die je terugvindt via de zoekpagina van Eduko. Voor sommige cursussen kan je enkel inschrijven indien je aan de inschrijfeisen voldoet, bijvoorbeeld dat je eerst een andere cursus moet gevolgd hebben.

Gesloten cursus: een cursus die je niet terugvindt via 'ik zoek een opleiding’ omdat ze georganiseerd wordt op vraag van en binnen een organisatie, bijvoorbeeld een sportclub. Je hebt een code nodig om in te schrijven. Je kan de opleiding dan terugvinden via ‘ik heb een opleidingscode’.

Kan ik andere deelnemers inschrijven via mijn eigen account?

Nee, iedere inschrijving gebeurt vanuit een individueel account gekoppeld aan een uniek e-mailadres. Indien je kind bijvoorbeeld een eigen e-mailadres heeft, kan je een account aanmaken op naam van je kind en hen zo inschrijven. Heeft de deelnemer geen e-mailadres? Neem dan even contact op met de organisator van de opleiding.

Krijg ik een certificaat of attest van deelname?

Ja, aan iedere cursus is een certificaat verbonden.

Dit kan een attest van deelname zijn, of een brevet dat aantoont dat je geslaagd bent voor een examen. Let wel, sommige certificaten hebben een beperkte geldigheid.

Hoe kan ik me inschrijven voor vaste bijscholingen als Eerstehulp- of Eventhulpverlener?

  • Inschrijven voor de vaste onderdelen van de bijscholingen kan als Eerstehulpverlener of Eventhulpverlener enkel via de bijscholingswidget op jouw startpagina. Vanuit jouw vrijwilligersfunctie ben je automatisch ingeschreven voor deze onderdelen waardoor je niet meer opnieuw kan inschrijven via de zoekpagina (foutmelding!). Via de widget kies je nog een uitvoering (datum en plaats) die past binnen jouw agenda.
  • Inschrijven voor bijscholingen uit de verdiepende onderdelen kan zowel via de zoekpagina als via de bijscholingswidget.

Hoe kan ik me uitschrijven voor een bijscholing als Eerstehulp- of Eventhulpverlener?

Je bent verplicht om binnen vijf jaar alle vaste bijscholingen te volgen, waarvoor je automatisch wordt ingeschreven binnen Eduko. Het is niet mogelijk om je af te melden zoals bij andere opleidingen, aangezien dit verwarring veroorzaakt in de telling van je bijscholingen. Voor dit type bijscholingen dien je jezelf  "over te plaatsen" naar een opleiding zonder datum en plaats, via de optie "uitschrijven". Hoewel dit ook kan worden gezien als een vorm van uitschrijven, blijft het systeem registreren dat je deze bijscholing nog dient te volgen.

Antwoord niet gevonden?

Contacteer dan de provinciale zetel van Rode Kruis in jouw buurt.