Vroegtijdige eindejaarsdip in bloedvoorraad: negatieve bloedgroepen worden nu al gerantsoeneerd

De bloedvoorraad in Vlaanderen staat onder druk, vooral voor de negatieve bloedgroepen. Rode Kruis-Vlaanderen spreekt van een vroegtijdige eindejaarsdip en maakt zich zorgen, omdat er nu al bloed gerantsoeneerd voor bloedgroepen B negatief, O negatief en AB negatief. Daarom steekt de organisatie een tandje bij: "We organiseren twee extra bloedcollectes in het concertgebouw aan ‘t Zand in Brugge tijdens de Warmste Week en openen onze 14 donorcentra op de laatste twee zaterdagen van het jaar”, aldus Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen. “De boodschap is simpel: kom tijdens deze laatste weken van het jaar massaal bloed geven, zéker als je een negatieve bloedgroep hebt. Want met dat bloed redt je mensenlevens.”

De eindejaarsperiode zet de bloedvoorraad in Vlaanderen traditioneel onder druk. In de kerstvakantie komen er dan ook gemiddeld zo’n 19 procent minder donoren bloed geven dan normaal. Maar dit jaar komt de dip in de bloedvoorraad al een stuk vroeger, waardoor er nu al voor 3 van de 4 negatieve bloedgroepen gerantsoeneerd wordt.

“We maken ons zorgen, nu de eindejaarsdip dit jaar al zo vroeg komt. Vooral omdat de moeilijkste periode – de kerstvakantie – nog moet komen. We kunnen op dit moment voor de bloedgroepen B negatief, O negatief en AB negatief maar de helft van het bloed leveren ten opzichte van wat de ziekenhuizen vragen. Uiteraard beschikken de ziekenhuizen ook nog over eigen, kleine voorraden, maar het is duidelijk dat deze situatie niet lang meer mag duren. Daarom lanceren we een warme oproep aan heel Vlaanderen om de komende weken bloed te komen geven. Je doet er vanzelfsprekend een heel goede daad mee: je redt namelijk mensenlevens.” Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder Rode Kruis-Vlaanderen


Dat O negatief één van de bloedgroepen is waar er een tekort is, baart extra zorgen. Het is namelijk de zogeheten “universele donor”: het bloed van deze donoren kan aan patiënten van alle bloedgroepen gegeven worden. Rode Kruis-Vlaanderen zet dan ook alle zeilen bij om de bloedinzameling op te krikken de komende weken, met een aantal extra initiatieven. 

“Komende maandag en dinsdag organiseren we twee extra bloedcollectes in het concertgebouw aan ‘t Zand in Brugge, vlak naast Het Warmste Huis, telkens van 13u tot 15u. Maak dus zeker een afspraak om daar bloed te komen geven als je van plan was om een bezoekje te brengen aan de Warmste Week. Daarnaast openen we ook onze 14 donorcentra op twee zaterdagen: 23 en 30 december, van 9u tot 15u.” Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder Rode Kruis-Vlaanderen


Wie bloed wil geven, kan op diverse plaatsen terecht: in één van de 14 donorcentra of tijdens één van de talrijke lokale bloedinzamelingen, die ook tijdens de kerstvakantie gewoon blijven doorgaan. De procedure is zeer eenvoudig: ga naar rodekruis.be/bloed, check de locatie en het tijdstip dat jou het best uitkomt en maak een afspraak. Of maak telefonisch een afspraak via het gratis nummer 0800 777 00.