Rode Kruis West-Vlaanderen helpt De Westhoek

Rode Kruis-Vlaanderen zet een grootschalige solidariteitsactie op touw voor de gemeenten en burgers die getroffen zijn door de wateroverlast in  West-Vlaanderen. Het heeft daarvoor de burgemeesters van de getroffen regio’s gevraagd om aan te geven welke materiële en psychosociale hulp hun inwoners nodig hebben. Op basis van die analyse zal Rode Kruis-Vlaanderen haar ruim 2.000 vrijwilligers in West-Vlaanderen inschakelen om woningen op te ruimen en opnieuw leefbaar te maken, boodschappen te doen en de nodige psychosociale hulp te bieden.

De Westhoek is zwaar geteisterd door de wateroverlast. Rode Kruis West-Vlaanderen kwam reeds in actie met het openhouden van het opvangcentrum en het bemannen van het federale noodnummer. Nu gaan we een stap verder en engageren we ons om getroffenen/geëvacueerden te helpen met de terugkeer naar hun woning, hen een handje te helpen bij het opruimen en terug bewoonbaar maken van hun woning, maar ook bijvoorbeeld boodschappen doen. Indien nodig kunnen we ook ons psychologisch bijstandsteam DSI (Dringende Sociale Interventie) inschakelen.

Alle burgemeesters van de getroffen gemeentes zijn op de hoogte gebracht dat hun burgers beroep kunnen doen op Rode Kruis West-Vlaanderen. Onze 2000 West-Vlaamse vrijwilligers staan stand-by en indien nodig kunnen we ook nog beroep doen op een poule van burgervrijwilligers. Van zodra de eerste oproepen binnenkomen wordt de Hulpactie opgestart.

Ondertussen staat er bij de provinciale zetel van Rode Kruis West-Vlaanderen al een container met uitrusting en schoonmaakmiddelen klaar. Deze werd door de logistieke eenheid vanuit onze hoofdzetel in Mechelen aangevoerd. 

Blijf op de hoogte van de inzet en noden ter plaatse via de website en de Facebookpagina van Rode Kruis West-Vlaanderen.