Overstromingen te Libië door doortocht orkaan Daniel

In de vroege uren van zondag 10 september werd Libië getroffen door Orkaan Daniel. De extreme regenval leidde tot het breken van twee stuwdammen, met catastrofale overstromingen als gevolg in het oosten van het land.

De stad Derna, waar veel woonhuizen langs de rivieroevers zijn weggespoeld, werd uitgeroepen tot rampgebied. Naarmate de omvang van de ramp duidelijk werd, meldde de afdeling noodhulp van de Libische Rode Halve Maan dat naar schatting 20.000 personen ontheemd zijn en dat er meer dan 9.800 personen vermist zijn. Volgens de autoriteiten in Oost-Libië zijn er minstens 2.800 doden en duizenden gewonden. Deze aantallen zullen naar verwachting jammer genoeg alleen maar stijgen in de komende dagen.

De Libische Rode Halve Maan werkt samen met lokale en andere overheidsinstanties om hulp te bieden aan de getroffenen. Er is een centrale noodafdeling opgericht en nood- en reddingsteams zijn ingezet om dringende hulp te verlenen, basisvoorzieningen en onderdak te verstrekken aan de getroffenen, en de nodige medische zorg te bieden aan de gewonden. Rode Kruis-Vlaanderen volgt de situatie in Libië op de voet op en bekijkt met de Libische Rode Halve Maan van dag tot dag welke hulp de getroffen regio nodig heeft doorheen de verschillende fases van de reddingsoperatie. 

De getroffen bevolking zal niet alleen de komende weken, maar ook de komende maanden alle hulp kunnen gebruiken. Daarom opent Rode Kruis-Vlaanderen ook het rekeningnummer BE93 0000 0065 6667. Vlamingen die de slachtoffers willen steunen, kunnen daarop hun steentje bijdragen met vermelding 'overstromingen Libië'.

 

Meer informatie en updates