;

Lies Baarendse

Kan je ons iets meer vertellen over je rol als vrijwilliger binnen het Rode Kruis?

Momenteel ben ik aan de slag als S2-staftitularis van de hulpdienst in de provincie Antwerpen. Dat betekent dat ik insta voor het organiseren van alle opleidingen voor vrijwilligers binnen diezelfde hulpdienst. Maar ik ga ook geregeld mee op preventieve hulpacties 'op het terrein' in het Sportpaleis en de Lotto Arena. Daarnaast ben ik ook jeugdmonitor en instructeur bij Jeugd Rode Kruis. En dan draag ik ook nog mijn steentje bij in mijn afdeling Hove-Lint waar ik voornamelijk lessen Eerste Hulp geef.

Waarom ben je vrijwilliger geworden?

In de eerste plaats om anderen te kunnen helpen. Anderzijds was ik ook op zoek naar een hobby die iets betekende. Als vrijwilliger bij het Rode Kruis worden die twee gecombineerd. Ideaal dus!

Wat vind je zelf het fijnste aan het werk als vrijwilliger?

Bij mij draait het bij vrijwilligerswerk helemaal rond mensen opleiden. Daar doe ik het voor: mensen aanleren hoe ze op een correcte manier 112 kunnen bellen, hoe ze moeten reanimeren, hoe ze een slachtoffer best brancarderen, ... Het geeft ontzettend veel voldoening hen te zien groeien in hun eerstehulpcapaciteiten en te weten dat ik zo zorg voor goed opgeleide vrijwilligers die op hun beurt weer anderen kunnen helpen.

Wat zal je altijd bijblijven?

Een paar jaar geleden las ik in een krantenartikel hoe een jongen van 11 het leven had gered van een volwassen man. Omdat de jongen zelf te klein en nog niet sterk genoeg was, had hij een omstaander uitgelegd hoe het slachtoffer gereanimeerd moest worden. Hij had dat zelf geleerd in een cursus Helpertje voor kinderen. De jongen volgde de lessen bij iemand die ik zelf opleidde tot jeugdmonitor. Daar doe je het toch voor!