Overstromingen Libië

Foto © International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies - IFRC

In de vroege uren van zondag 10 september werd het oosten van Libië getroffen door Orkaan Daniel. De stortregens die zich ophoopten in het berggebied van Jebel Akhdar resulteerden in het breken van twee dammen met catastrofale overstromingen als gevolg. Zo’n 25% van de stad Derna werd meegesleurd in zee, terwijl ook andere steden zwaar getroffen werden door de hevige overstromingen. 

Steun onze hulpverlening

Bayda, Shahat (beide in het district Jabal al Akhdar) en Derna (district Derna) zijn het zwaarst getroffen door de hevige regenval. Andere getroffen gebieden zijn de noordoostelijke kuststeden Al Bayda, Al Marj, Benghazi en Soussa. 

De stad Derna, waar veel woonhuizen langs de rivieroevers zijn weggespoeld, werd uitgeroepen tot rampgebied. Daar zorgde een stortvloed als gevolg van de gebroken dammen dat de stad feitelijk in tweeën werd verdeeld, doordat alle bruggen tussen de oost- en westkant van de vallei werden verwoest. De omvang van de ramp wordt steeds duidelijker, en volgens de laatste cijfers zijn er naar schatting al meer dan 43.000 personen ontheemd en meer dan 8.000 personen vermist, waarvan de overgrote meerderheid in Derna. Er komen verschillende rapporten binnen over de cijfers die variëren van 4.000 tot 11.300 doden en duizenden gewonden. Helaas zullen deze aantallen zullen naar verwachting alleen maar stijgen in de komende dagen. 

De Libische Halve Maan werkt samen met lokale en andere overheidsinstanties om steun en hulp te bieden aan de getroffenen. Er is een centrale noodafdeling opgericht en nood- en reddingsteams zijn ingezet om dringende hulp te verlenen, basisvoorzieningen en onderdak te verstrekken aan de getroffenen, en de nodige medische zorg te bieden aan de gewonden. Rode Kruis-Vlaanderen volgt de situatie in Libië op de voet op en bekijkt met de Libische Rode Halve Maan van dag tot dag welke hulp de getroffen regio nodig heeft doorheen de verschillende fases van de reddingsoperatie.

De getroffenen door de overstromingen zullen niet alleen de komende weken, maar ook de komende maanden alle hulp kunnen gebruiken. Daarom opent Rode Kruis-Vlaanderen het rekeningnummer 6667 voor deze ramp. Vlamingen die de slachtoffers willen steunen, kunnen daarop hun steentje bijdragen. Dat kan bovenaan op deze site of via overschrijving op het Rode Kruis-Vlaanderen rekeningnummer BE93 0000 0065 6667 met vermelding 'overstromingen Libië'.