Aardbevingen Marokko

In de nacht van vrijdag 8 op zaterdag 9 september werd Marokko getroffen door een zware aardbeving. Er is een grote impact in de dichtbevolkte stad Marrakesh en de omliggende regio aan de voet van het Atlasgebergte. 

Wil je helpen? Doe dan een gift via de knop hieronder.

Steun onze hulpverlening

De aardbeving met een kracht van 6,8 magnitude in de buurt van Marrakesh in de nacht van vrijdag 8 op zaterdag 9 september heeft al meer dan 3.000 dodelijke slachtoffers en 5.500 gewonden geëist. De materiële schade is enorm, met tot nu toe meer dan 329 huizen vernield en 6,6 miljoen mensen getroffen. De impact van de aardbeving op onderdak en huisvesting was verwoestend in de zwaarst getroffen gebieden, met extreem hoge niveaus van schade als gevolg van de dichtbevolkte woongebieden van Marrakesh en de dorpen in de landelijke en bergachtige gebieden van de Atlas.

De Vlaamse, Waalse, Brusselse en federale regeringen hebben samen al 5.880.000 euro vrijgegeven om de slachtoffers van de aardbeving te helpen. Rode Kruis-Vlaanderen voegt nog eens 200.000 euro toe om de lopende operaties te ondersteunen.

“Onze gedachten gaan in de eerste plaats naar de families van de slachtoffers van de aardbeving. Onze prioriteit zijn de overlevers snel de nodige zorgen toe te dienen. Dat is niet eenvoudig in het bergachtige gebied. De financiële middelen die we vrij maken dienen om de teams van de Marokkaanse Rode Halve Maan, die ter plaatse alle hulp coördineren met de lokale autoriteiten, zo snel mogelijk te ondersteunen bij de reddingsoperatie en zoektocht naar overledenen onder het puin.” Sofie De Jaeger, Manager Internationale Samenwerking bij Rode Kruis-Vlaanderen

Wat doet het Rode Kruis?

De Rode Kruis-Rode Halve Maan beweging, waartoe Rode Kruis-Vlaanderen behoort, volgt de situatie ter plaatse nauwlettend en beoordeelt samen met de Marokkaanse Rode Halve Maan de behoeften van overlevenden en coördineert de acties om de getroffen regio op de best mogelijke manier te helpen. Er is een bewegingsbrede noodoproep gelanceerd om internationale middelen te mobiliseren en te helpen bij de toekomstige respons. De prioriteiten zijn om hulp te bieden voor basisbehoeften zoals voedsel, water, essentiële huishoudelijke items, onderdak en gezondheidszorg.

Het leed als gevolg van de aardbevingen, nog verergerd door het verlies van dierbaren en de moeilijke omstandigheden, leiden onder andere tot symptomen als stress, angst en slaapstoornissen. Het bieden van geestelijke gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning is daarom ook zeer belangrijk en een focus van het Rode Kruis.

De getroffenen door de aardbevingen zullen niet alleen de komende weken, maar ook de komende maanden alle hulp kunnen gebruiken. Daarom opent Rode Kruis-Vlaanderen ook het rekeningnummer 5353. Vlamingen die de slachtoffers willen steunen, kunnen daarop hun steentje bijdragen. Dat kan via deze site of het Rode Kruis-Vlaanderen rekeningnummer BE53 0000 0000 5353 met vermelding 'aardbeving'.

Foto ©: Moroccan Red Crescent en British Red Cross

Volg de updates

19 september

Rode Kruis-Vlaanderen haalt 500.000 euro op voor humanitaire hulp in Marokko

De teller van Rode Kruis-Vlaanderen, naar aanleiding van de steunactie voor de slachtoffers in Marokko, staat momenteel op zo'n 500.000 euro. Dat gaat zowel over de eigen fondsenwerving van de organisatie, als over steun van de Vlaamse overheid. En die steun is nodig, want de situatie in de regio ten zuidwesten van Marrakesh blijft zorgwekkend.

De situatie ter plaatse in Marokko is tot op vandaag nog steeds precair. De aardbeving heeft intussen al meer dan 3.000 dodelijke slachtoffers geëist en er zijn duizenden gewonden. Ook de materiële schade is groot, waardoor de impact op huisvesting – zeker in de zwaarst getroffen gebieden – enorm is. Bovendien dreigt de komende weken ook het gevaar van de koudegolven in het Atlasgebergte, wat de situatie voor de slachtoffers extra zorgwekkend maakt. De 500.000 euro hulp vanuit Vlaanderen om deze slachtoffers te ondersteunen, is dus meer dan welkom.” Sofie De Jaeger, Manager Internationale Samenwerking – Rode Kruis-Vlaanderen


Het geld wordt ingezet via het Duitse Rode Kruis, dat historisch al langer actief was in Marokko en daardoor nu ook de Marokkaanse Rode Halve Maan bijstaat in hun humanitaire hulpacties na de aardbeving.

Concreet voorzien zij er in de acute noden van de slachtoffers. Dat zijn op dit moment nog steeds de basiszaken, zoals onderdak, proper water, voedsel en hygiëne-artikelen. Daarnaast zijn ook medische hulp en psychosociale ondersteuning uiteraard essentieel. En verder sturen we ook één van onze ervaren hulpverleners naar het rampgebied, om onze collega’s van de Rode Kruisverenigingen ter plaatse te ondersteunen bij de coördinatie.” Sofie De Jaeger, Manager Internationale Samenwerking – Rode Kruis-Vlaanderen