Aardbevingen Marokko FAQ

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik helpen?

Fijn dat je wil helpen! Draag je steentje bij via BE53-0000-0000-5353 met de vermelding ‘Noodhulpfonds’.

Dankzij jouw gift aan het Rode Kruis Noodhulpfonds kan Rode Kruis-Vlaanderen rampenhulp bieden waar dat het meest nodig is, vrij van externe invloed en op zoek naar de meest kwetsbaren.

Waarom kunnen we geen goederen via het Rode Kruis laten leveren in de getroffen gebieden?

De grote solidariteit en spontane inzamelacties in ons land zijn hartverwarmend om te zien, maar financiële hulp is in deze fase nog steeds een efficiëntere manier om de mensen in Marokko te helpen. Goederen zijn niet alleen langer onderweg dan wanneer ze ter plaatse in de regio worden aangekocht, je kan financiële steun ook veel gerichter inzetten, afgestemd op de laatste acute noden in elk specifiek gebied. De slachtoffers hebben nu nood aan efficiënte, gecoördineerde en doelgerichte hulp.

Ik wil vrijwilligerswerk doen in Marokko - hoe kan ik me aanmelden?

Bij alle rampen en noodsituaties is de lokale gemeenschap de eerste om te reageren - zij kennen de context, de taal, de mensen en de cultuur. De Marokkaanse Rode Halve Maan is sterk verankerd en maken deel uit van de gemeenschappen die door de aardbeving zijn getroffen. Zij beschikken over personeel en vrijwilligers die zijn opgeleid en voorbereid op betreurenswaardige gebeurtenissen als deze. Wij zetten internationale middelen in om de behoeften van de lokale respons aan te vullen. 

Wat doen jullie vanuit Vlaanderen?

Rode Kruis-Vlaanderen is reeds gestart met een aantal acties: 

  • Er werd een rekening geopend voor mensen die geld willen storten voor de slachtoffers.
  • We hebben vanuit ons noodhulpfonds € 200.000 vrijgemaakt voor directe humanitaire hulp.
  • Mensen die contact verloren hebben kunnen contact opnemen met de Restoring Family Links afdeling via www.restoringfamilylinks.be of 015 44 35 22.
  • Rode Kruis-Vlaanderen staat in contact met de Marokkaanse Rode Halve Maan om de noden in te schatten en uw giften zo goed mogelijk te gebruiken om de getroffen mensen te steunen.

Hoe ondersteunen jullie de hulpacties concreet ter plaatse?

Rode Kruis is ter plaatse via de lokale zusterverenigingen: de Marokkaanse Rode Halve Maan, ondersteund door de Internationale Rode Kruis Beweging. Qua ondersteuning wordt op verschillende vlakken ingezet, zoals:

  • Ondersteuning bij search & rescue
  • Medische hulpverlening
  • Materiële ondersteuning inzake onderdak (shelter), hygiëne kits, voedsel,…
  • Concreet hebben we als Rode Kruis-Vlaanderen onze ERU (Emergency Response Unit), bestaande uit gespecialiseerde en opgeleide vrijwilligers, klaarstaan om uit te sturen naar de getroffen gebieden. We wachten nog op de vraag van de getroffen landen zelf. 
  • We hebben ook contact met onze nationale zusterorganisaties die al ter plaatse zijn om te zien hoe we hen kunnen ondersteunen met extra humane hulp.

Helpen jullie ook migranten en vluchtelingen?

Het Rode Kruis helpt iedereen, ongeacht status, nationaliteit of etniciteit. We ondersteunen ontheemden in alle regio’s waar we actief zijn via o.a. onze cash programma’s en andere outreach-activiteiten, en wij zullen ons blijven inzetten om hen te ondersteunen bij deze huidige ramp en gedurende de komende maanden en jaren van herstel. 

Waar kunnen mensen terecht als ze op zoek zijn naar hun familieleden?

  • Op dit moment adviseren we mensen in nood contact op te nemen met hun consulaire diensten. Onze teams ter plaatse beoordelen momenteel de situatie. Sommige consulaire diensten hebben hotline-nummers geactiveerd om hulp te bieden aan hun burgers/getroffenen. We raden leden ten zeerste aan contact op te nemen met de websites van hun respectieve ambassades/consulaten voor informatie en klaar te staan voor doorverwijzingen.
  • Hier zijn enkele nuttige links naar consulaire diensten: België (+32 2 501 4000); Frankrijk (in Marokko: +212 537689900, in Frankrijk: 01 43 17 51 00); Spanje noodcontacten +212660488848/+212665807977 in Marokko en de regionale regering van Catalonië (Telefoon en WhatsApp: 0034 674 744 902; in Marokko: 00212 648 682 896), Zwitserland DFAE (hulplijn DFAE +41 (0) 800 24-7-365), Verenigd Koninkrijk (Britse ambassade Rabat op +212 (0) 537 63 33 33 en de FCDO op +44(0)20 7008 5000).

Kan er bloed gedoneerd worden voor de slachtoffers?

In Marokko worden in het hele land grote bloeddonatiecampagnes georganiseerd in speciale bloedtransfusiecentra zoals ziekenhuizen en andere zorginstellingen, die worden ondersteund door de Marokkaanse Rode Halve Maan. In België zamelen we geen bloed in voor de slachtoffers in Marokko.