Eerste Hulp bij Psychische Problemen (EHBP): volg onze opleiding

Een vriend(in) is ontroostbaar na een relatiebreuk, een buur is niet meer de vrolijke buur zoals je die anders kent, een familielid vertelt je op een feest dat het eigenlijk niet zo goed gaat ... Hoe herken je dat iemand het moeilijk heeft? Wat is écht luisteren naar elkaar. Hoe vermijd je dat je zelf over je grenzen gaat?

Opleiding EHBP

In deze opleiding leer je vooral de tips en richtlijnen toepassen in oefeningen, versterk je inzichten in groepsgesprekken en zoek je je eigen sterktes, houding en woorden om anderen te helpen. Je leert je zelfzorgplan gebruiken en ook je grenzen aangeven. Je kan dit doen in een veilige oefenomgeving onder begeleiding van onze lesgevers ‘Eerste hulp bij psychische problemen’. In de opleiding ga je aan de slag met de informatie uit het boek Luister! en dus ook uit de Houvast-app.

Of probeer alvast de initiatie 

Hoe herken je dat iemand het moeilijk heeft? Hoe vermijd je dat je zelf over je grenzen gaat? Hoe kan de app Houvast je hierin ondersteunen?

In deze initiatie 'Eerste hulp bij psychische problemen' maak je kennis met EHBP. We werken interactief en zoomen in op het herkennen van mogelijke signalen, geven via uitleg en oefeningen tips om elkaar bij te staan en denken na over hoe je hierin ook je eigen grenzen kan stellen.

Opgelet! Deze sessie is een initiatie, geen opleiding! Je krijgt hiervoor geen deelnameattest.

De Houvast-app zal ook aan bod komen tijdens de initiatie. Dit is een handige tool wanneer iemand uit jouw omgeving het moeilijk lijkt te hebben. Je kan deze gratis downloaden via de app-stores.

Gratis initiatie: schrijf je hier in 

Opleiding 'Eerste hulp bij psychische problemen'

Eerste hulp bij psychische problemen. Wat leer je?

Tijdens een EHBP-opleiding leer je op een interactieve manier:

  • hoe je signalen dat iemand psychische problemen ondervindt, kan herkennen;
  • hoe je die persoon gericht kan ondersteunen;
  • hoe je kan helpen om professionele hulp te vinden als dit nodig lijkt;
  • hoe je tijdens dit proces goed voor jezelf kan zorgen.

Tijdens de opleiding zullen we vooral oefenen, discussiëren, samenwerken, ... om je sterk te maken in het helpen van anderen. Tussen de opleidingssessies in kan je ook thuis leren door o.a. te lezen in ons handboek Luister!

Opgelet!

  • We bieden een basisopleiding eerste hulp, om basis steun te bieden aan familie, vrienden, collega's, ... Je leert dus geen diagnose stellen of zelf therapie of andere professionele begeleiding toe te passen.
  • De opleiding is gericht op het helpen van anderen en dus niet bedoeld om met eigen psychische problemen om te gaan.
  • De opleiding richt zich op het helpen van jongeren en volwassenen. De focus ligt niet op eerste hulp aan kinderen.

Voor wie?

De opleiding richt zich op iedereen die 16 jaar of ouder is.

Ontdek of de opleiding iets voor jou is

Hoe lang?

De opleiding duurt 12 uur, verdeeld over 4 verschillende sessies van 3 uur. Je wordt in alle opleidingssessies verwacht. Na afloop kan je een deelname-attest downloaden.

Waar en wanneer?

Deze opleiding wordt georganiseerd in diverse steden en gemeenten in Vlaanderen.

Taal

Nederlands.

Prijs

Gratis. Het handboek 'Luister! Eerste hulp bij psychische problemen' kan je vrijblijvend aankopen tijdens de opleiding.

Deelnemen

Inschrijven voor een EHBP-opleiding kan via deze knop:

Ik zoek een opleiding in mijn buurt

Of surf rechtstreeks naar act.rodekruis.be en geef 'EHBP' in als trefwoord. Of vink er ‘Eerste hulp bij psychische problemen’ aan (onder de kolom 'Eerste hulp uit persoonlijke interesse'). Je krijgt dan een overzicht van alle opleidingen en de mogelijkheid om in te schrijven.

Vind je niet meteen een opleiding terug, dan betekent dat dat we een nieuwe reeks aan het inplannen zijn. Hou de website in het oog, of neem contact op met ehbp@rodekruis.be.

Handboek 'Eerste hulp bij psychische problemen'

Bij de opleiding hoort het handboek 'Luister! Eerste hulp bij psychische problemen'. Dit is verkrijgbaar in onze webshop en diverse boekhandels. De prijs is 30 euro. De aankoop van dit boek is niet verplicht om deel te nemen aan de opleiding. 

 

 

Realisatie en partners

De inhoud van de opleiding is gebaseerd op wetenschappelijke studies. We werken hiervoor samen met Zorgnet-Icuro en worden geadviseerd door toonaangevende partnerorganisaties inzake preventie en geestelijke gezondheidszorg. Het project krijgt ook steun van de Vlaamse overheid. Hieronder lees je meer over de opleiding EHBP en hoe we deze samen met onze partners realiseren.

De stuurgroep van dit gezamenlijk project geeft richting aan de inhoud en organisatie van deze opleiding. In de voorbereiding werden heel wat stakeholders bevraagd via een online enquête en verschillende werk- en klantbordgroepen. CEBaP, ons Centrum voor Evidence-Based Practice, is systematisch op zoek gegaan naar wetenschappelijke studies om de inhoud van de opleiding te onderbouwen. De gevonden wetenschappelijke evidentie werd vertaald naar praktische richtlijnen voor de bevolking. De redactie van deze richtlijn en andere teksten in het handboek werden uitgewerkt in de schoot van een expertenpanel, bestaande uit professionals afkomstig uit de geestelijke gezondheidszorg en de academische wereld, alsook ervaringswerkers geestelijke gezondheids- en verslavingszorg in opleiding.

Met dank aan de leden uit de stuurgroep:

          
     

        

Vraag en antwoord

Welke thema’s komen aan bod in de opleiding?

Tijdens de opleiding focussen we ons op het herkennen van signalen dat iemand het psychologisch moeilijk heeft en zo milde tot ernstige klachten ervaart. Maar we besteden ook voldoende aandacht aan het bieden van steun, het begeleiden naar verdere hulp, en hoe je ook voor jezelf kan zorgen wanneer je anderen helpt. Ter illustratie en als toepassing komen hierbij een aantal specifieke situaties aan bod zoals verlieservaringen en psychische problemen zoals depressie, verslaving, angstenproblemen, ...

De opleiding EHBP is gericht op 'eerste hulp bij psychische problemen' in de brede zin van het woord. Deze opleiding helpt aanvullend op het vak meer gespecialiseerde aanbod van onze partners.

Krijg ik een certificaat als ik de opleiding heb gevolgd?

Als je de volledige opleiding hebt gevolgd, kan je een deelname-attest downloaden. Er is geen examen of brevet aan verbonden.

Kan ik ook lesgever EHBP worden?

Heb je interesse om lesgever EHBP te worden als vrijwilliger bij Rode Kruis-Vlaanderen? Volg dan eerst een opleiding ‘eerste hulp bij psychische problemen’. Meld je nadien hier aan.  Als we je contactgegevens hebben, informeren we jou bij de start van een volgend lesgeverstraject.

Is er ook een opleidingsaanbod voor organisaties?

We voorzien ook een in-company opleidingsaanbod voor organisaties. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met ons via bedrijfsopleidingen@rodekruis.be. Heb je interesse in een opleiding op maat voor jouw vrijwilligers of leden uit jouw organisatie of vereniging, contacteer ons dan via ehbp@rodekruis.be.

Heb je nog andere vragen? Contacteer ons via ehbp@rodekruis.be

Met dank aan: