Rode Kruis-Vlaanderen maakt 150.000 euro vrij voor levensreddende hulp in Soedan

Rode Kruis-Vlaanderen maakt vandaag 150.000 euro vrij uit het noodhulpfonds voor levensreddende humanitaire ondersteuning in Soedan. Het geld wordt ingezet via het Internationale Rode Kruis, dat de Soedanese Rode Halve Maan ondersteunt in hun hulpacties. De prioriteiten liggen op dit moment enerzijds op medische ondersteuning en bevoorrading, en anderzijds op het uitdelen van drinkbaar water en voedsel. Vlamingen die ook financieel een steentje willen bijdragen, kunnen dit doen via rekeningnummer BE53 0000 0000 5353 met vermelding “Soedan”.

Het geweld in Soedan is intussen al twee maanden aan de gang en er is niet meteen beterschap in het vooruitzicht. De impact op de burgerbevolking is dan ook groot. Sinds de start van het gewapende conflict zijn er al meer dan 1.000 burgerslachtoffers gevallen en zo'n 2 miljoen mensen zijn op de vlucht.

“De situatie ter plaatse is vanzelfsprekend niet hoopgevend, zeker in Khartoem en de regio Darfoer: daar zijn de humanitaire noden enorm groot. Veel ziekenhuizen zijn vernield en er is veel schade aan de infrastructuur voor energie- en watervoorziening, waardoor er nauwelijks proper water is. Bijgevolg is ook het risico op een uitbraak van ziekten zoals cholera groot. In Khartoem moeten burgers zich vaak lange tijd verschuilen – of hun leven riskeren – om aan voedsel, water en medicijnen te geraken. Bovendien was voedselschaarste zelfs voor het uitbreken van het conflict al een probleem in Soedan, dus dat wordt nu enkel nog erger.” Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder Rode Kruis-Vlaanderen

De lokale bevolking heeft dus geen toegang tot essentiële basisvoorzieningen en diensten. Vanwege deze aanhoudende humanitaire noden zet nu ook Rode Kruis-Vlaanderen zijn noodhulpfonds in om extra hulp te bieden.

“We maken vandaag 150.000 euro vrij uit het noodhulpfonds, die we inzetten via het Internationale Rode Kruis. Zij ondersteunen de hulpacties van de Soedanese Rode Halve Maan, zo heet het Rode Kruis daar. Momenteel gaat dat echt over levensbelangrijke zaken, zoals medische ondersteuning en bevoorrading, en het uitdelen van drinkbaar water en voedsel.” Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder Rode Kruis-Vlaanderen


Wie zelf ook een steentje wil bijdragen voor de slachtoffers in Soedan, kan dat doen via het rekeningnummer BE53 0000 0000 5353 met vermelding “Soedan”.