Meer vluchtelingen betekent ook meer verloren geraakte familieleden: Rode Kruis-Vlaanderen hielp dit jaar al 150 mensen bij hun zoektocht
"Restoring Family Links" afdeling zoekt West- en Oost-Vlaamse vrijwilligers om mee te helpen zoeken
Tijdens de eerste zes maanden van 2023 hielp Rode Kruis-Vlaanderen al 152 personen – meestal vluchtelingen – bij hun zoektocht naar verloren geraakte familieleden. Als de stijgende lijn zich ook in de tweede jaarhelft doorzet, zal de organisatie al voor het 5e jaar op rij een toename in het aantal opsporingsgevallen zien. Het aantal gevallen per jaar is in die periode zelfs bijna verdubbeld, een logisch gevolg van het stijgend aantal vluchtelingen. Om al deze mensen te kunnen blijven helpen, wil Rode Kruis-Vlaanderen binnen enkele weken een satellietkantoor voor hun "Restoring Family Links" afdeling openen. “De exacte locatie ligt nog niet vast, maar het zal sowieso ergens in de regio tussen Brugge en Gent zijn. Dus we gaan alvast op zoek naar West- en Oost-Vlaamse vrijwilligers die zich minstens 6 uur per week willen inzetten, om de vermiste personen mee te helpen opsporen”, verduidelijkt Marijke Peys, Hoofd Restoring Family Links van Rode Kruis-Vlaanderen.
Rode Kruis-Vlaanderen draagt al meer dan 85 jaar zijn steentje bij aan het "Restoring Family Links" project van de internationale Rode Kruisbeweging. Met die service biedt het Rode Kruis overal ter wereld gratis hulp aan mensen – voornamelijk vluchtelingen – waarvan familieleden vermist zijn geraakt. Zo hielp de Vlaamse tak tijdens de eerste zes maanden van dit jaar al 152 mensen bij hun zoektocht. Dat is het hoogste aantal sinds 2017.
“Ter vergelijking: in 2018 hadden we 174 ‘cases’ op een heel jaar. Sindsdien is dat aantal elk jaar gestegen, waardoor het intussen dus bijna verdubbeld is. Dat is een logisch gevolg van het stijgend aantal mensen op de vlucht. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, heeft becijferd dat er momenteel wereldwijd zo’n 110 miljoen personen hun woonplaats hebben moeten verlaten door oorlogen, conflicten, vervolging of geweld. Dat zijn er ongeveer 20 miljoen meer dan een jaar eerder en dus het hoogste aantal ooit.” Marijke Peys, Hoofd Restoring Family Links (Rode Kruis-Vlaanderen)
Onder andere de conflicten in Oekraïne, Soedan en Syrië, alsook de humanitaire crisis in Afghanistan, hebben deze cijfers de voorbije jaren zo sterk doen stijgen. Bij de Restoring Family Links afdeling van Rode Kruis-Vlaanderen zien ze dan ook veel Afghanen die om hulp vragen bij de zoektocht naar hun vermiste familieleden.
“Ongeveer de helft van onze cliënten zijn Afghanen. Daarnaast vragen ook veel Somaliërs, Eritreeërs en Syriërs om hulp. En vorig jaar was, niet onlogisch, ook Oekraïne één van de vaakst voorkomende landen van herkomst. Omdat onze cliënten één of meerdere familieleden zoeken die zich in principe overal kunnen bevinden, is het vaak zoeken naar een speld in een hooiberg. Maar de internationale Rode Kruisbeweging – dus alle Restoring Family Links afdelingen bij elkaar opgeteld – vindt ongeveer elk uur één vermiste persoon terug.” Marijke Peys, Hoofd Restoring Family Links (Rode Kruis-Vlaanderen)
Helpende handen
Om het stijgend aantal aanvragen de baas te kunnen, wil Rode Kruis-Vlaanderen binnen enkele weken een satellietkantoor voor hun "Restoring Family Links" afdeling openen, ergens in de regio tussen Brugge en Gent. En daarvoor zoekt de organisatie nog een aantal West- en Oost-Vlaamse helpende handen.
“We zoeken enkele vrijwilligers die zich minstens 6 uur per week willen inzetten, om de vermiste familieleden mee te helpen zoeken. Mensen die dus enerzijds mee de gevoelige gesprekken kunnen voeren met de vluchtelingen die hulp zoeken en anderzijds achteraf ook de dossiers opvolgen. De enige vereiste is dat je Nederlands en Engels kan spreken. Je krijgt van ons alle nodige opleidingen, zoals gesprekstechnieken, hoe de opsporing werkt en hoe je psychosociaal kan ondersteunen. Je verplaatsingskosten worden uiteraard vergoed, maar de voornaamste motivatie moet natuurlijk de voldoening zijn die je van het werk krijgt. Het gevoel dat je krijgt wanneer je verloren familieleden terug met elkaar in contact hebt kunnen brengen, dat is onbeschrijflijk.” Marijke Peys, Hoofd Restoring Family Links (Rode Kruis-Vlaanderen)
Geïnteresseerde kandidaten kunnen zich aanmelden via rodekruis.be/RFL.