Eén maand sinds start conflict Midden-Oosten: humanitaire noden ongezien hoog

Rode Kruis-Vlaanderen trekt aan alarmbel: “Strijdende partijen moeten humanitaire hulp vlotter toelaten in Gaza, en getroffen burgers beschermen”

Rode Kruis-Vlaanderen roept één maand na de escalatie van het conflict in het Midden-Oosten de strijdende partijen op om het internationaal humanitair recht te respecteren en humanitaire hulp voldoende toe te laten. De humanitaire tol is hoog en de Rode Kruisbeweging zet alle middelen in om de getroffen bevolking te helpen. Maar dat moet volgens de organisatie vlotter kunnen. “Elke dag sterven er zo’n 300 mensen waarvan 150 kinderen. De situatie in de regio wordt elke dag slechter. De humanitaire hulp die nodig is, is ongezien”, aldus Sofie De Jaeger, Manager Internationale Samenwerking van Rode Kruis-Vlaanderen.

Het intens gewapend conflict in Israël en de bezette Palestijnse gebieden is inmiddels één maand bezig. Rode Kruis-Vlaanderen vraagt de strijdende partijen met aandrang om de humanitaire hulp voor de slachtoffers ter plaatse sneller en beter te laten verlopen.

“De mensen in Gaza ondervinden de ergste gevolgen van het huidige conflict. Naast de vele duizenden slachtoffers is bijna drie vierde van de gehele bevolking nu ontheemd en hebben mensen geen veilige toegang tot voedsel, water of andere essentiële voorzieningen. Verslagen en getuigenissen van burgers schetsen een somber beeld van de toenemende wanhoop. Gezinnen zijn niet in staat om hun kinderen van voldoende dagelijkse maaltijden te voorzien.” Sofie De Jaeger, Manager Internationale Samenwerking bij Rode Kruis-Vlaanderen


Volgens lokale gezondheidsautoriteiten zijn er sinds 7 oktober in Gaza 4.104 kinderen en 2.641 vrouwen gedood. Nog eens 24.808 mensen zijn gewond en hebben medische behandeling nodig als gevolg van de vijandelijkheden. De VN schat dat maar liefst 1,5 miljoen mensen ontheemd zijn in Gaza. Daarnaast kwamen langs Israëlische kant meer dan 1.400 mensen om het leven, en blijven nog steeds meer dan 240 gijzelaars ontvoerd.

Voedselvoorraden voor nog maar enkele dagen

De productie van veilig, drinkbaar water is gedaald tot naar schatting 5 liter per persoon per dag. Er is wat water Gaza binnengebracht via de grensovergang in Rafah, maar de hoeveelheden zijn nauwelijks genoeg om 20.000 mensen per dag van water te voorzien. En ook qua voedsel wordt de situatie nijpend.

“Op 2 november kwam een recordaantal van 54 vrachtwagens met voedsel binnen via de grensovergang bij Rafah en in totaal hebben zo'n 150 vrachtwagens met voedsel Gaza bereikt. Hiermee is echter slechts 10% van de minimale calorie-inname per persoon gedekt, volgens het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP), dat ook waarschuwt dat de huidige voedselvoorraden in Gaza nog maar enkele dagen meegaan.” Sofie De Jaeger, Manager Internationale Samenwerking bij Rode Kruis-Vlaanderen


Wie de slachtoffers in het Midden-Oosten wil steunen, kan dit doen via het rekeningnummer BE53 0000 0000 5353 met vermelding “conflict Midden-Oosten", of simpelweg online via rodekruis.be/conflict. Rode Kruis-Vlaanderen benadrukt dat het geld terechtkomt bij Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC), een neutrale partij.