;

Wil je plasma doneren?

Plasma geven is misschien minder bekend dan bloed doneren, maar even belangrijk voor patiënten die ernstige stollingsstoornissen hebben door massaal bloedverlies of door bloedziekten, voor pasgeboren baby's met ernstige geelzucht én voor de aanmaak van heel wat medicatie.

Wat is (bloed)plasma?

Je bloed bestaat voor ongeveer 55% uit een gele vloeistof: plasma. Plasma bestaat voor 91,5% uit water en voor 8,5% uit opgeloste stoffen zoals eiwitten, suikers, vetten, zouten, hormonen en vitaminen. Daar zijn levensnoodzakelijke stoffen bij voor het bloedstollingsproces en de afweer tegen micro-organismen.

  • Wie? Vul onze donorzelftest in en je weet meteen of je in aanmerking komt om plasma te doneren.

  • Hoe vaak? Je mag plasma om de veertien dagen doneren. Na een bloeddonatie moet je minstens 28 dagen wachten voor je plasma of bloedplaatjes mag geven. Meer info vind je hier.

  • Duur? Het donatieproces neemt gemiddeld iets meer dan een uur in beslag. De plasma-afname zelf duurt 30 tot 45 minuten.

  • Hoe? We leggen je stap voor stap uit hoe een plasma-afname verloopt.

  • Waar? Omdat we voor de afname een speciaal toestel nodig hebben, kan plasma doneren enkel in onze donorcentra. Zoek een donorcentrum in jouw buurt.

Dokters hebben mijn vrouw tijdens haar behandeling zeker acht zakken plasma toegediend. Ik vond én vind het belangrijk om mijn medemens te helpen. Als dat met iets evidents als bloed of plasma geven kan, dan is het des te gemakkelijker.

Olivier

Plasmadonor