Vermisten opsporen en familieverbanden herstellen

RFL

De chaos van een conflict of natuurramp verscheurt ontelbare gezinnen. Familieleden vluchten in verschillende richtingen en raken hun familie en geliefden kwijt. Wij maken deel uit van het wereldwijde Rode Kruisnetwerk en zijn gespecialiseerd in het opsporen van vermisten, het herstellen van contact en het herenigen van gescheiden families.

Algemeen - Wat doen we?

Na een zware natuurramp, bij een gewapend conflict of wanneer mensen op de vlucht slaan, verliezen geliefden elkaar soms uit het oog. Familieleden vluchten verschillende richtingen uit en raken elk spoor van elkaar kwijt.

De dienst Restoring Family Links (RFL) probeert via het wereldwijde Rode Kruisnetwerk vermiste personen op te sporen om het contact met hun familieleden te herstellen.

Daarnaast informeert RFL personen die internationale bescherming genieten in België over de gezinsherenigingsprocedure.

Kijk wat wij voor jou kunnen doen

Hoe kan jij helpen?

Word vrijwilliger

Binnen Restoring Family Links hebben we een diverse waaier aan vrijwilligersfuncties:

  • RFL ambassadeur: Als RFL ambassadeur trek je door Vlaanderen en Brussel om het bestaan van onze dienst in de kijker te zetten. Het doel van deze bekendmakingsactie is dat iedereen in Vlaanderen en Brussel met een potentiële RFL-nood op de hoogte is van onze dienstverlening en weet hoe ons te contacteren. Geef je graag presentaties en kom je daarvoor graag op verschillende locaties? Dan is deze functie misschien wel iets voor jou.

  • Vrijwillige dossierbeheerder: Als vrijwillige dossierbeheerder (caseworker) ga je rechtstreeks in gesprek met onze doelgroep. Je verwelkomt mensen met een opsporingsvraag, bekijkt met hen wat mogelijk is en verzamelt de nodige informatie zodat een dossier kan worden opgestart. Je volgt nadien de dossiers verder op en geeft telefonisch of via mail feedback aan de cliënt over de stand van zaken van zijn/haar dossier.

  • Vrijwillige administratieve hulp: Ben je computervaardig en wil je graag je steentje bijdragen, zonder per sé op de voorgrond te moeten treden of echt met ons cliënteel in directe communicatie te moeten gaan? Kom ons dan administratief ondersteunen.

  • Vrijwillige tolk: Elkaar goed verstaan is natuurlijk essentieel om een opsporingsdossier een zo hoog mogelijk slaagkans te geven. Maar ook wanneer we informatie geven over de procedure van gezinshereniging is het belangrijk dat alles goed begrepen wordt. We maken dan ook regelmatig gebruik van een tolk om de taalbarrière weg te nemen. Spreek jij Dari, Pashtu, Tigrinya of Somalisch? Dan zoeken wij jou! Een vacature voor vrijwillige tolk staat permanent open. Voor de andere profielen wordt dit opengezet wanneer de nood er voor is. Je kan deze hier vinden.

Doe een gift

Heb je geen tijd als vrijwilliger maar geef je deze activiteit toch graag een duwtje in de rug? 

Draag je steentje dan bij via BE97 4338 1955 5449 met de vermelding ‘Restoring Family Links’.

Integriteit en professionaliteit


Rode Kruis-Vlaanderen vraagt van zijn medewerkers en vrijwilligers de nodige professionaliteit, integriteit en teamgerichtheid. Het is belangrijk dat elke medewerker en vrijwilliger in zijn relatie tot anderen, in het bijzonder met de hulpbehoevenden, zich op een correcte manier gedraagt.

 Lees hier meer

Contactformulier

Stel ons je vraag over Restoring Family Links