Bezoek je Eduko als docent of simulant?

Bezoek je Eduko en heb je vragen? Bekijk hieronder de veelgestelde vragen of neem contact op met je provinciale zetel.

Veelgestelde vragen

Welk type cursus vind ik op Eduko?

Klassikale cursus: een cursus die fysiek, op een bepaalde plaats en een bepaald moment (datum en uur), georganiseerd wordt. Het specifieke lesmoment noemen we een uitvoering.

E-learning: een online cursus die je na inschrijving onmiddellijk kan starten. Je volgt deze cursus dus digitaal, waar en wanneer je wil. Je kan de cursus onderbreken, opnieuw starten en zelfs onbeperkt herbekijken.

Uitvoering: een lesmoment waarop je een bepaalde cursus kan volgen, op een bepaalde plaats. Let op: een uitvoering kan uit meerdere bijeenkomsten bestaan, bijvoorbeeld verspreid over twee namiddagen.

Programma: een verzameling van cursussen, die bestaat uit meerdere uitvoeringen of cursustypes (klassikaal, e-learning …). Een programma kan bijvoorbeeld bestaan uit een voorbereidende e-learning, een klassikale bijeenkomst en een examen.

Open cursus: een cursus die je terugvindt via de zoekpagina van Eduko. Voor sommige cursussen kan je enkel inschrijven indien je aan de inschrijfeisen voldoet, bijvoorbeeld dat je eerst een andere cursus moet gevolgd hebben.

Gesloten cursus: een cursus die je niet terugvindt via 'ik zoek een opleiding’ omdat ze georganiseerd wordt op vraag van en binnen een organisatie, bijvoorbeeld een sportclub. Je hebt een code nodig om in te schrijven. Je kan de opleiding dan terugvinden via ‘ik heb een opleidingscode’.

Welke mogelijkheden heb ik binnen Eduko?

Als docent en simulant kan je in Eduko volgende informatie terugvinden of taken uitvoeren:

 • Toegang tot het platform om jezelf als deelnemer in te schrijven voor cursussen
 • Overzicht van de te geven cursussen
 • Geschiedenis van reeds gegeven cursussen
 • Deelnemers voor je te geven cursussen
 • Specifieke informatie over een cursus terugvinden
 • Presentielijsten
 • Huistaken toevoegen en nakijken

Wat zijn mijn taken in Eduko?

In Eduko krijgt een docent een belangrijke taak in de cursusadministratie. Hier is het van belang om na de cursus de cursusstatus voor iedere deelnemer aan te passen. Een cursusstatus kan zijn: voltooid, niet geslaagd, afwezig, uitgeschreven met geldige reden of uitgeschreven zonder geldige reden. 
Doe dit onmiddellijk na de cursus. Als je de status niet tijdig aanpast krijg je een automatische  herinnering. 

Wat is een dienstverband?

Een dienstverband is een extra rol die je inneemt op een bepaalde plaats in de organisatie. 

Je bent bijvoorbeeld naast vrijwilliger-deelnemer (dienstverband = cursist) ook:

 • docent (dienstverband = docent),
 • opleidingsplanner (dienstverband = cursusplanner of cursusbeheerder),
 • of voorzitter (dienstverband = voorzitter).
   

Een gebruiker met één of meerdere dienstverbanden ziet in Eduko rechts bovenaan een icoon met twee silhouetten. Door hierop te klikken, kan je wisselen tussen de verschillende dienstverbanden. Heb je een combinatie van meerdere rollen? Let dan goed op dat je het juiste dienstverband kiest voor je een actie uitvoert op Eduko. Afhankelijk van het gekozen dienstverband krijg je namelijk andere functies te zien in het platform.

Wat kan ik bij ‘rapporten’ terugvinden?

Rapporten worden verdeeld in drie verschillende groepen: 

 • Studierapporten: rapporten over de cursus, bijvoorbeeld het aantal deelnemers, de te geven cursussen, en andere.
 • Rapportwizard: hier worden rapporten ondergebracht die specifiek voor je rol zijn aangemaakt.
 • Opgeslagen rapporten: als je rapporten maakt kan je deze opslaan in Eduko. Je kan deze dan later in deze groep terugvinden.

Het is mogelijk dat er onder sommige groepen geen rapporten beschikbaar zijn.

Ik ben ziek, wat moet ik doen?

Ben je ziek en kan je als docent of simulant niet op de cursus aanwezig zijn? Contacteer dan zo snel mogelijk de opleidingsplanner van jouw afdeling. 

De opleidingsplanner zal, indien mogelijk, een andere docent of simulant inplannen. Is dit niet mogelijk, dan bespreek je of de cursus geannuleerd of verplaatst wordt. De deelnemers krijgen automatisch een mail indien de cursus in Eduko geannuleerd wordt.

Zijn bedrijfsopleidingen ook terug te vinden in Eduko?

Nee, bedrijfsopleidingen worden niet opgevolgd in Eduko maar op het boekingsplatform van Bedrijfsopleidingen. Wil je een bedrijfsopleiding organiseren binnen jouw Rode Kruisafdeling? Vul dan dit formulier in zodra duidelijk is welke bedrijfsopleiding je zal organiseren. Doe dit ruim vooraf! Het administratief team van Bedrijfsopleidingen volgt dan de verdere organisatie samen met jouw afdeling op.

Antwoord niet gevonden?

Contacteer dan de provinciale zetel van Rode Kruis in jouw buurt.