Ik bezoek Eduko als LEO

Bezoek je Eduko en heb je vragen? Bekijk hieronder de veelgestelde vragen of neem contact op met dienst Onderwijs.

Veelgestelde vragen

Welk type cursus vind ik op Eduko?

Klassikale cursus: een cursus die fysiek, op een bepaalde plaats en een bepaald moment (datum en uur), georganiseerd wordt. Het specifieke lesmoment noemen we een uitvoering.

E-learning: een online cursus die je na inschrijving onmiddellijk kan starten. Je volgt deze cursus dus digitaal, waar en wanneer je wil. Je kan de cursus onderbreken, opnieuw starten en zelfs onbeperkt herbekijken.

Uitvoering: een lesmoment waarop je een bepaalde cursus kan volgen, op een bepaalde plaats. Let op: een uitvoering kan uit meerdere bijeenkomsten bestaan, bijvoorbeeld verspreid over twee namiddagen.

Programma: een verzameling van cursussen, die bestaat uit meerdere uitvoeringen of cursustypes (klassikaal, e-learning …). Een programma kan bijvoorbeeld bestaan uit een voorbereidende e-learning, een klassikale bijeenkomst en een examen.

Open cursus: een cursus die je terugvindt via de zoekpagina van Eduko. Voor sommige cursussen kan je enkel inschrijven indien je aan de inschrijfeisen voldoet, bijvoorbeeld dat je eerst een andere cursus moet gevolgd hebben.

Gesloten cursus: een cursus die je niet terugvindt via 'ik zoek een opleiding’ omdat ze georganiseerd wordt op vraag van en binnen een organisatie, bijvoorbeeld een sportclub. Je hebt een code nodig om in te schrijven. Je kan de opleiding dan terugvinden via ‘ik heb een opleidingscode’.

Welke mogelijkheden heb ik binnen Eduko?

Als LEO, heb je volgende mogelijkheden:

 • Toegang tot het platform als deelnemer
  • Een overzicht van de cursussen waarvoor je ingeschreven bent
  • Een overzicht van de certificaten die je hebt verworven
 • Toegang tot het platform voor het administratief afhandelen van je cursussen
  • Een overzicht van de door jou te geven cursussen
  • Een overzicht van de leerlingen in je schoolorganisatie

Wat zijn mijn taken in Eduko?

Als LEO, heb je volgende belangrijkste taken:

 • De studiestatussen van je leerlingen ingeven 
  Een studiestatus kan zijn: voltooid, niet geslaagd, afwezig, uitgeschreven met geldige reden of uitgeschreven zonder geldige reden.
 • De certificaten van je leerlingen generen
  • Door het ingeven van de studiestatussen kan je certificaten genereren
  • Deze kan je zelf downloaden en afdrukken
 • Je leerlingen raadplegen
  • Per leerling het brevet raadplegen
  • Voor elke student de cursusgeschiedenis bekijken

Hoe geef ik een opleiding door?

Je kan opleidingen doorgeven dankzij het aanvraagformulier. Dit formulier is te vinden op eerstehulpweb.

Je kan inloggen met je mailadres en de code die je kreeg bij je aanstelling als LEO. Geef je opleiding tijdig en ongeveer een maand vóór de aanvang van het lesmoment door via onderwijs@rodekruis.be. 

Wij bij Rode Kruis-Vlaanderen maken je uitvoering van de cursus aan. We zorgen dat je examenmoment in Eduko weergegeven is bij ‘Mijn te geven opleidingen’ en dat je leerlingen zijn toegevoegd aan het lesmoment. Op die manier kan jij de lessen geven, het examen afnemen en nadien de studiestatussen ingeven. 

Wat als ik in eenzelfde schooljaar de basiscursus eerste hulp en de vervolgcursus Helper geef?

Dit is geen probleem. Let wel dat we de leerlingen pas kunnen toevoegen aan de vervolgcursus Helper als ze geslaagd zijn voor de basiscursus eerste hulp. Het brevet eerste hulp is een inschrijfeis voor de vervolgcursus Helper. 

Je geeft best deze opleidingen apart door, verspreid over het schooljaar.

Hoe krijgen de leerlingen hun brevet?

Er zijn verschillende manieren waarop leerlingen hun brevet kunnen ontvangen: 

 • Jij als LEO kan ze generen en afdrukken voor je leerlingen.
 • Jij ontvangt een mail zodra je leerlingen de status ‘voltooid’ heeft voor een cursus. Deze mail kan je forwarden naar je leerling.
 • Als je de mailadressen van je leerlingen correct hebt doorgegeven, ontvangen ze zelf ook een mail met hun certificaat. 
 • Leerlingen kunnen eventueel zelf in Eduko inloggen. Als jij de mailadressen hebt doorgegeven, kunnen ze inloggen door ‘wachtwoord vergeten’ aan te klikken. Let op: op het einde van het schooljaar kunnen ze best hun schoolmailadres wijzigen naar een privé-mailadres. Op die manier kunnen ze ook nadien nog het brevet raadplegen. 

Waar kan ik het specifieke instellingsnummer van mijn school terugvinden?

Je school is toegevoegd in Eduko en heeft een nummer. Deze heb je ontvangen bij je aanstelling als LEO of kan je terugvinden in je Eduko-profiel bij ‘organisatie’.

Antwoord niet gevonden?

Contacteer dan dienst Onderwijs via onderwijs@rodekruis.be. Start het onderwerp van je mail met 'Eduko', zo kunnen we je vraag makkelijker beantwoorden.