Twee jaar conflict in Oekraïne: zo helpt Rode Kruis-Vlaanderen

Na twee jaar gewapend conflict in Oekraïne blijft de situatie bijzonder zorgwekkend, met ernstige schade aan infrastructuur en een blijvende nood aan humanitaire hulp. Rode Kruis-Vlaanderen heeft zich ingezet om de Oekraïense bevolking te ondersteunen op verschillende manieren:

  1. Opvang van ontheemden: Rode Kruis-Vlaanderen heeft transitopvang georganiseerd in haar noodopvangcentrum Ariane te Sint-Lambrechts-Woluwe en het nooddorp voor Oekraïense ontheemden in Mechelen. In totaal werden 13.186 mensen opgevangen.
  2. Financiële steun: Meer dan € 13 miljoen is ingezameld om humanitaire hulp in Oekraïne te ondersteunen, waarbij fondsen zijn gebruikt voor onder meer noodhulpgoederen, medisch personeel en financiële bijstand.
  3. Uitzenden van personeel: Twee ervaren project managers van Rode Kruis-Vlaanderen werden uitgezonden om de operaties van het Oekraïense Rode Kruis te ondersteunen.
  4. Gezondheidszorg: We hebben medische ondersteund door de aankoop van generatoren en het verstrekken van medische apparatuur aan ziekenhuizen en het bieden van mobiele eerstelijnszorg en thuisverpleging.
  5. Water en sanitaire voorzieningen: Hulp is geboden aan 14,4 miljoen mensen door drinkwater en hygiëneproducten te verstrekken.
  6. Noodhulp: Financiële steun is verleend aan 813.000 mensen en 13,7 miljoen anderen hebben noodhulpgoederen ontvangen.
  7. Onderdak: Rode Kruis-Vlaanderen heeft de uitvoering van reparatiewerken aan beschadigde huizen en ziekenhuizen in Oost-Oekraïne ondersteund.

Het Oekraïense Rode Kruis blijft onvermoeibaar werken aan het verlenen van hulp aan de bevolking, met een driejarig actieplan om 12 miljoen mensen te bereiken met humanitaire bijstand en 5 miljoen mensen te ondersteunen in hun herstel. Rode Kruis-Vlaanderen blijft haar Oekraïense collega’s steunen om deze doelstellingen te bereiken.

Lees de volledige update hier

©URCS