Bestelling bloedproducten

Bedankt voor uw begrip, medewerking en de vele constructieve feedback die we hebben mogen ontvangen over het gebruik van de software ROOS en de nieuwe procedures rond de bestelling en levering van bloedproducten.

Het probleem waar ROOS bij de opstart mee kampte en waardoor we jullie hebben moeten verzoeken tijdelijk geen gebruik meer te maken van ROOS, is opgelost. De afgelopen dagen werd ROOS, op onze vraag, succesvol getest door verschillende ziekenhuizen, ter verificatie dat het probleem effectief en duurzaam is opgelost.

Vanaf zondag 8 oktober 2017 kan ROOS door alle ziekenhuizen opnieuw in gebruik genomen worden. Hierbij vindt u de directe link naar de vernieuwde software ROOS: https://roos.rodekruis.be.

Graag willen we vragen om vanaf maandag 9 oktober 2017 de vooropgestelde afspraken rond de bestellingen van bloedproducten in acht te nemen:

 • Normale bestellingen via ROOS dienen vóór 9u geplaatst te worden
 • Normale bestellingen PLC via ROOS dienen vóór 11u geplaatst te worden
 • Fax-formulieren voor Normale bestellingen en Normale bestellingen PLC dienen vóór 7u verstuurd te worden (faxen die binnenkomen na 7 uur worden niet meer meegenomen bij de Normale bestellingen)
  Opmerking: tijdelijk liefst nog de oude fax-formulieren gebruiken
  • Bij gebruik van de oude formulieren: actuele voorraad invullen
  • Bij eventueel gebruik van de nieuwe (back-up) formulieren: te leveren aantallen invullen
    

Aansluitend willen we erop wijzen dat (van maandag t.e.m. donderdag) enkel een bestelling geplaatst dient te worden in geval de voorraad van één van de bloedgroepen onder de minimumvoorraad komt, of wanneer PLC of VPVIM gevraagd wordt. Op vrijdag dient sowiehandleiding-roos-ziekenhuizen-versie-16102017.pdfso een bestelling geplaatst te worden zodat alle voorraden maximaal aangevuld kunnen worden voor het weekend. (zie procedure normale bestellingen)

In tegenstelling tot eerdere communicatie zal er geen ‘verloren verpakking’ gebruikt worden om Ad hoc bestellingen mee te geven, wanneer het transport door het ziekenhuis wordt georganiseerd. Er zullen steeds examboxen voorzien zijn, die – tijdelijk zonder aanmaak van een order in IHcT – met de eerstvolgende normale lusrit terug meegegeven dienen te worden naar Rode Kruis-Vlaanderen. (zie procedure In ontvangstneming bij uitgifte in het Rode Kruis-Vlaanderen)

 

Bedankt voor uw medewerking.

 

 

 

  

Handleiding ROOS

   

Procedure verschillende types bestellingen 

Laatst aangepast op 23/10/17.