Statutaire verkiezingen 2020 : Vrijwilligers kiezen nieuwe voorzitter en ondervoorzitter

Een woordje uitleg over de verkiezingen

Het afdelingscomité ( lees : bestuur van de afdeling ) is samengesteld uit de afdelingsvoorzitter , een of twee ondervoorzitters en leden met een officiële functie ( bv. penningmeester, econoom, secretaris,... )

De voorzitter en ondervoorzitter(s) bekleden een mandaat. Om de vier jaar zijn er statutaire verkiezingen waarbij deze mandaathouders verkozen worden door de vrijwilligers.

Houders van een officiele functie worden niet verkozen maar worden aangesteld door de voorzitter. De duur van hun aanstelling loopt gelijk met de duur van de mandaten, dus ook vier jaar.

De (nieuwe en/of herkozen) mandatarissen starten hun mandaat , na aanvaarding, op 1 januari 2021.

Op het einde van 2020  loopt het mandaat van voorzitters en ondervoorzitters, na een termijn van vier jaar, af. Dat wil zeggen dat deze mandaten open werden verklaard en dat er verkiezingen dienden georganiseerd te worden.

Al onze vrijwilligers die op de datum van de verkiezing gedurende minimaal één jaar geldig in onze afdeling geregistreerd waren , konden op vrijdag 9 oktober 2020, hun stem uitbrengen. Daarna werden de stemmen geteld en werd  er een verslag opgemaakt dat overgemaakt zal worden aan de provinciale zetel.

Wie kon zich kandidaat stellen?

 Elke vrijwilliger die aan bepaalde voorwaarden ( beschreven in de functieprofielen) voldoet heeft het recht om zich kandidaat te stellen. 
Uiteindelijk stelden Laurence Poleunis en Peter Janssens hun kandidatuur, respectievelijk als ondervoorzitter en voorzitter

Eén kandidaat ondervoorzitter en één kandidaat voorzitter ...Was een verkiezing dan nog nodig? 

Ja zeker, Alle stemgerechtigde vrijwilligers kunnen bij die ene kandidaat kiezen tussen 'ja' en 'neen'. Ook al is er dus maar één kandidaat, het is niet zeker dat die verkozen wordt.

Hoe worden de stemmen geteld? 

De beslissing wordt genomen bij eenvoudige meerderheid van de aanwezige stemgerechtigde vrijwilligers of via volmacht vertegenwoordigde vrijwilligers. De blanco en ongeldige stemmen, en de onthoudingen komen niet in aanmerking voor de berekening.  Wanneer er verschillende kandidaten zijn voor een mandaat, en er bij de eerste stembeurt geen enkele kandidaat de meerderheid haalt, dan wordt opnieuw gestemd met als kandidaten de twee personen die in de eerste stembeurt de meeste stemmen behaalden.

Wie worden op 1 januari 2021 de nieuwe voorzitter en ondervoorzitter van onze afdeling?

Diegenen die onze Facebook-pagina volgen, kennen ondertussen de resultaten al. Rond de klok van 20u45 kregen we op vrijdag 9 oktober het bericht dat Laurence en Peter, met een meerderheid van de stemmen, werden verkozen. 

Onze twee mandatarissen starten hun mandaat op 1 januari 2021 en na de aanvaarding door het Regiocomité. Dat laatste zal zeker een formaliteit worden, gezien de uitstekende staat van dienst van beide kandidaten.

Wij wensen hierbij Laurence en Peter alvast veel succes toe met hun nieuwe uitdaging !!!

Wie zijn Laurence en Peter?

( Bron: CV's en visieteksten van de kandidaten )

Onze toekomstige voorzitter is woonachtig te Lubbeek, studeerde af als gegradueerde informatica (Rega Leuven) , genoot o.a. van een opleidingstraject tot Senior System Engineer (Dallas TX-USA) en van een professionele opleiding & begeleiding NLP (Oudenbosch NL)

Heeft bewezen skills op vlak van: People Management, Project Management, Off-shore Coördinatie, Audit, Business Analyse, Functioneel & Technisch Ontwerp
Momenteel is hij fulltime mantelverzorger.

Draait, binnen onze Rode Kruisafdeling, al geruime tijd mee zowel binnen als buiten het afdelingscomité.

Momenteel oefent Peter het mandaat van ondervoorzitter uit, is daarnaast ook afdelingsverantwoordelijke 'Bloed & Plasma' en afdelingsverantwoordelijke ad interim 'Sociale & Internationale hulpverlening'. 

Eerder was hij ook nog interim 'secretaris' en interim afdelingsverantwoordelijke 'Communicatie en Werving.'

Buiten het afdelingscomité kennen we Peter vooral als afgevaardigde bij het GROS Tienen en voorzitter van 'VME 3 Tommen bedrijvenpark' waarvan ons afdelingslokaal deel uitmaakt. 

Hij is daarnaast ook vrijwilliger bij verschillende van onze Rode Kruisdisciplines en neemt deel aan de Rode Kruis Vlaanderen - werkgroep 'Modernisering afdelingswerking & denkgroep strategie 2025'

 Last but not least is  Peter ook nog actief wat betreft 'Innovatie & modernisering'  (samenwerkingsruimten, verzekeren van de continuiteit,...) en heel erg betrokken bij het 'Beleid & operations' (financiele analyse, lange termijnvisie ,..) van onze afdeling.

 Als voorzitter wil Peter zich vooral inzetten op de toekomst door

- het gebruik van nieuwe techologieen

- de interne kennisoverdracht te vergemakkelijken

- meer transparentie

- te zorgen voor continuiteit

- een nog grotere (faciliterende) rol te vervullen op vlak van sociale hulpverlening

- een trekkersrol te vervullen op het vlak van een mogelijke toekomstige clusterwerking tussen verschillende afdelingen

- het diversifieren van de inkomsten door o.a. het ontplooien van een permanent aanbod van het secundair ziekenvervoer binnen onze afdeling.

- een nog grotere inbreng in de Rode Kruis Vlaanderen - werkgroepen

- budgetreserveringen te plannen om o.a. het wagenpark te kunnen moderniseren.

Onze toekomstige ondervoorzitter is geboren, getogen en wonend te Tienen. Studeerde aan de SITO in Mechelen en aan de KU Leuven . 
Sinds midden 1999: lid management Interleuven – diensthoofd team ruimtelijke ordening, team GIS en team vastgoed + coördinator regionale samenwerking Oost-Brabant. 
Was en is al vele jaren lid van gemeentelijke adviesraden. 

Stelde zich, na 16 jaar afdelingsvoorzitter te zijn geweest, kandidaat voor de functie van ondervoorzitter Rode Kruis-Tienen. 

In tandem met de nieuwe voorzitter wil zij haar Rode Kruiservaring, die ze gedurende die 16 jaar voorzitterschap heeft opgebouwd, evenals haar persoonlijke en professionele kennis en ervaring inzake werken met mensen, leiding geven & coachen en haar netwerk en contacten verder inzetten voor onze Rode Kruisafdeling.

 De meerwaarde die Laurence daarbij verder kan en wil inbrengen, binnen de nieuwe bestuursploeg, en verder ten dienste wil stellen van onze Rode Kruisafdeling is:

 - een klankbord zijn voor de bestuursleden bij de uitwerking van hun Rode Kruisplannen en initiatieven, desgewenst daar mee samen over nadenken, sturing inbrengen en in de goede richting helpen leiden

- bij besprekingen en/of discussies helpen om iedereen aan bod te laten komen, de feiten goed op een rijtje te zetten en helderheid te scheppen om zo tot een consensus of compromis te komen
- omwille van enerzijds haar (familiale) band met Tienen en de Tiense gemeenschap en Rode Kruis en anderzijds haar  professionele activiteiten binnen het werkingsgebied van onze Rode Kruisafdeling, uitgebreidere netwerk inzetten en een goede schakel zijn in onderhandelingen met besturen en/of ondernemers en partners/sponsoren
- bij tussenkomsten en interne problemen,  een neutrale en objectieve kijk en houding inbrengen daar ze zelf niet actief meedraait  in de verschillende deeldisciplines hulpdienst, vorming, bloed, enz. …  en hierdoor minder rechtstreeks betrokken is.

 Tenslotte wil Laurence als ondervoorzitter ook

 - mee helpen de missie en doelstellingen van Rode Kruis in en voor de gemeenschap van het werkingsgebied van onze Rode Kruisafdeling verder uitbouwen inzake (preventieve en rampen-) hulpverlening, (JRK/jongeren- en volwassenen-) EHBO- en hartveilig-vorming, bloed, zorgbib, sociale hulpverlening (aangepaste vakanties, brugfiguren, …)
- een neutrale en objectieve, positief kritische houding aannemen
- rekening houden met de bezorgdheden van alle vrijwilligers en van de bestuursploeg.