Sociale Hulpverlening

Binnen Sociale Hulpverlening zijn er een aantal deelactiviteiten. Hieronder vind je een overzicht.

WOW vakanties voor mensen met een fysieke of mentale beperking

Een vakantiebestemming vinden is moeilijk en de meeste hotels zijn niet aangepast voor rolstoelen of voor vakantiegangers die bedlegerig zijn. Bovendien hebben mensen met een beperking veel zorg nodig.

Daarom organiseert het Rode Kruis aangepaste vakanties. Die staan open voor vakantiegangers die door ziekte, beperking, leeftijd of sociale omstandigheden moeilijk op vakantie kunnen gaan. Voor vele gasten is het jaren geleden dat ze nog eens op vakantie konden. Zij kunnen vergezeld worden van een mantelzorger, hun partner of een vriend.

De WOW vakanties voor mensen met een beperking vinden plaats in Domein Polderwind in Zuienkerke.  Meer info op de algemene website van Rode Kruis. 

WOW kampen voor maatschappelijk kwetsbare kinderen

Heel wat kinderen kunnen niet op vakantie tijdens de zomer. Vaak zijn er financiële of familiale omstandigheden waardoor dit niet lukt. Daarom organiseren we Vakantiekampen voor maatschappelijk kwetsbare kinderen tussen 7 en 14 jaar. Zo kunnen ook zij genieten van een weekje vol speelplezier en hebben zij stoere vakantieverhalen om aan hun klasgenootjes te vertellen.  Er zijn de WOW kampen (voor maatschappelijk kwetsbare kinderen) en de WOW kampen+  (voor maatschappelijk kwetsbare kinderen met een beperking) . 

Brugfiguren

Kinderen uit kansarme of allochtone gezinnen, maar ook kinderen met een beperking, kinderen van wie een ouder of grootouder is overleden, kinderen van wie de ouders recent zijn gescheiden, … hebben het vaak moeilijk op school en kunnen wat extra begeleiding goed gebruiken. Als vrijwilliger van het project ‘Brugfiguren’ neem je deze taak op je.

Voor het Brugfigurenproject werkt je afdeling samen met één of meerdere scholen. Het is immers belangrijk dat vrijwilligersinitiatieven aansluiten op wat er in de school gebeurt. Een professionele kracht van de school (brugfiguur, schoolopbouwwerker, zorgcoördinator, taakleerkracht, leerkracht, directeur…) coacht de vrijwilligers. Deze persoon bepaalt welke taken de vrijwilliger zal opnemen afhankelijk van diens interesses en beschikbaarheden en biedt inhoudelijke ondersteuning. Meer info

Zorgbib

Als je in een zorgvoorziening verblijft, kan een boek, dvd, ... een welgekomen ontspanning zijn. Daarvoor is er onze Zorgbib. Vrijwilligers bezoeken bewoners en lenen hen boeken of cd's of DVD's uit. Daarnaast is er ook tijd voor een deugdoende babbel. Meer info. 

Uitleendienst

Heeft iemand door ziekte of ouderdom tijdelijk een hulpmiddel nodig? Bijvoorbeeld krukken, een looprek, rolstoel, elektrisch hoog-laagbed of matras tegen doorligwonden? Dan kan die persoon daarvoor terecht in de uitleendiensten van Rode Kruisafdelingen. Via deze diensten lenen de Rode Kruisvrijwilligers jaarlijks meer dan 15.000 hulpmiddelen uit, die stuk voor stuk voldoen aan de kwaliteitsnormen van het Rode Kruis.

Om na te gaan bij welke uitleendienst je terecht kan voor een bepaald hulpmiddel in een bepaalde regio is er een zoekapplicatie beschikbaar die ook door het brede publiek kan gebruikt worden.