Snelle Interventieteams

Wanneer een incident zorgt voor meerdere gekwetsten, overstijgt het de capaciteit van de reguliere hulpdiensten. De hulp van ziekenwagens en MUG is met andere woorden ontoereikend. In dergelijke situaties wordt een Snel Interventieteam (SIT) ingezet om te zorgen voor bijkomend eerstehulpmateriaal en logistieke ondersteuning. In opdracht van de Federale Overheid is het beheer van deze middelen in de handen van het Rode Kruis.

Wij hebben in de provincie Antwerpen 5 SIT’s paraat staan en helpen zo de andere hulpdiensten snel en efficiënt hulp verlenen aan de slachtoffers.

Extra capaciteit eerstehulpmateriaal

Het interventievoertuig van een Snel Interventieteam is uitgerust met een grote hoeveelheid spoedmedicatie, reanimatiemateriaal en eerstehulpmateriaal. Het heeft ook materieel aan boord om op de plaats van het incident de hulpverlening logistiek te ondersteunen: opblaasbare tenten, noodverlichting, elektriciteitsgeneratoren, brancards en signalisatie.

De interventievoertuigen zijn niet uitgerust om slachtoffers over te brengen naar het ziekenhuis. Voor dergelijk ziekenvervoer zetten we ambulances in.

24/7 stand by voor snelle uitruk

De Rode Kruisvrijwilligers die de 30 Snelle Interventieteams in Vlaanderen de klok rond bemannen, kregen bovenop hun eerstehulpopleiding een extra training om hulp te kunnen bieden tijdens rampen. Ten laatste 45 minuten nadat het Rode Kruis wordt gealarmeerd door het Hulpcentrum 112 of de Federale Gezondheidsinspecteur (FGI) is het team op de plaats van het incident, om de reeds aanwezige hulpdiensten te ondersteunen.

Hulpdiensten in Vlaanderen roepen tot 40 keer per jaar de hulp in van de Snelle Interventieteams.