Maatregelen ten gevolge van het coronavirus

Het coronavirus COVID-19 brak eind vorig jaar uit in de regio Wuhan in China. Ondertussen heeft het virus zich verspreid in andere landen, waaronder ook het onze. Er is voorlopig geen reden tot paniek, maar we moeten wel enkele voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Bekijk hier enkele belangrijke richtlijnen en de gevolgen van de uitbraak voor de lokale Rode Kruiswerking. 

 

Overzicht evenementen

Evenement Datum Gaat door?
Bloedgeven Hamme vrijdag 13 - 20 - 27 november 2020 Gaat door zoals gepland
16:30 - 19:30
Cursus EHBO September 2020

Gaat door zoals gepland.

Cursus AED Oktober 2020

Geannuleerd

Wordt in 2021 opnieuw georganiseerd

 Wil je zelf helpen?

Het coronavirus (Covid-19) heeft ons land in de greep. Woonzorgcentra, bloedcollectes en eventueel andere instellingen bereiden zich zo goed mogelijk voor op personeelsuitval omwille van het virus. Zij kunnen extra helpende handen goed gebruiken. Wij helpen hen daarbij.

Jij kan helpen door crisivrijwilliger te worden!
Als crisisvrijwilliger bied je ondersteuning bij logistieke taken zoals bedden opmaken of maaltijden rondbrengen. Zo help je deze instellingen die kampen met personeelstekorten.

Wordt crisisvrijwilliger

Waar vind ik betrouwbaar nieuws?

Het meest accurate en up-to-date nieuws vind je op de infosite van de Belgische overheidhttps://www.info-coronavirus.be/nl/ 

Ook op de site van de hoofdzetel van Rode Kruis-Vlaanderen vind je frequente updates i.v.m. het virus en de gevolgen voor de RK - werking: https://www.rodekruis.be/hulp/coronavirus/ 

De gemeente Hamme bundelt alle maatregelen in de gemeente en informeert je via hun website: www.hamme.be/coronavirus

Helaas verspreid zogenaamd fake news zich intussen nog sneller dan het virus zelf. Let op met berichten die verspreid worden via Facebook Messenger, WhatsApp en andere chatplatformen. Een selectie van intussen wijdverspreid fake news vind je in dit artikel: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/12/misleidendeinfoopsocialemedia/ 

 

Wat kan je doen om jezelf te beschermen?

  • Vermijd nauw contact met mensen die symptomen van ziekte vertonen (bijvoorbeeld koorts, hoesten, hoofd- en keelpijn …).
  • Vermijd nauw contact met mensen die symptomen van ziekte vertonen (bijvoorbeeld koorts, hoesten, hoofd- en keelpijn …).
  • Was regelmatig je handen met water en zeep, dan daalt je kans op besmetting enorm. Reken zo’n 40 à 60 seconden per wasbeurt. Met handalcohol is zo’n 20 à 30 seconden voldoende.
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan. Vermijd vooral je ogen, neus of mond nadat je contact hebt gehad met mogelijk besmette voorwerpen (bijvoorbeeld een deurklink, een handgreep in de bus …)
  • Gebruik papieren wegwerpzakdoekjes bij het hoesten en snuiten. Gooi het zakdoekje nadien meteen in een afgesloten vuilnisbak. Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies dan in de binnenkant van je ellenboog. 

Wat als je je niet goed voelt?

Neem telefonisch contact op met je huisarts. Is je huisarts niet beschikbaar, zoek een huisarts van wacht op http://www.mediwacht.be/.

Voor dringende medische hulp belt u het noodnummer 112. Vermeld altijd volgende zaken aan de operator:

  • wat er aan de hand is;
  • waar er hulp nodig is;
  • welke hulpdienst er nodig lijkt te zijn: politie, brandweer of ambulance.