Nieuw AED-toestel op Dorpsplein Moerzeke

Op het Dorpsplein in deelgemeente Moerzeke werd vandaag om 11u een nieuw AED-toestel onthuld door Dhr. Dirk Vermeulen, Directeur van het Provinciaal Technisch Instituut (PTI) Hamme en de Burgemeester Dhr. Herman Vijt. Dit in het bijzijn van de leerlingen van het PTI, het schepencollege en vrijwilligers van de afdeling Hamme.
Om de werking van een AED-toestel te tonen hield de afdeling een demonstratie waarbij ook de ziekenwagen aan te pas kwam.
De Flanders Red Cross Pipe Band zorgde voor de musicale omlijting.

Hamme Hartveilig

Sinds 2010 is de gemeente Hamme hartveilig. Het gemeetebestuur kocht een eerste AED (Automatische Externe Defibrilator) in de gemeente aan en het Rode Kruis zorgde voor opleidingen "Reanimatie en defibrillatie" aan de bevolking om hen vertrouwd te maken met het toestel. Dit werd opgehangen aan de gemeentelijke sporthal Meulenbroek. Sindsdien zijn er nog toestellen bijgekomen. Zowel openbare (zoals in het RVT Meulenbroek, op de Markt in Hamme) als niet openbare AED-toestellen in verschillende bedrijven en sportverenigingen. Vandaag komt daar een nieuw openbaar toestel bij.

Humanitair Project

Het Provinciaal Technisch Instituut (PTI) van Hamme zamelde tijdens het schooljaar 2015-2016 geld in ten voordele van Rode Kruis-Hamme. De leerlingen organiseerden verschillende activiteiten zoals deelname aan de kerstmarkt, verkoop van kalenders, pompoensoep, wafels. Tijdens de opendeurdag mocht de afdeling zo'n €3.050 in ontvangst nemen.
Met het ingezamelde geld kocht Rode Kruis-Hamme een AED-toestel aan voor in de gemeente. Dit toestel kreeg, in samenspraak met het gemeentebestuur, een plaats aan de gevel van het voormalige gemeentehuis in de deelgemente Moerzeke.

Hartstilstanden

Elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% overleeft dit. Wordt een slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd en krijgt het een stroomstoot toegediend met een AED, dan heeft het slachtoffer 60 à 70% overlevingskans.

Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Dit zorgt ervoor dat iedereen, bij Koninklijk Besluit, het toestel kan gebruiken. Het AED-toestel geeft gesproken instructies. Het leidt de hulpverlener door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van hem overnemen.

Met het project Hartveilig wil Rode Kruis-Vlaanderen de overlevingskans bij een hartstilstand vergroten én de eerstehulpcapaciteiten vergroten.
Dit door zoveelmogelijk AED's te plaatsen in steden, gemeenten, bedrijven en organisaties. Daarnaast wil het zoveel mogelijk mensen informeren en opleiden in reanimatie en het gebruik van de AED.

 

Foto's: ©PTI Hamme en ©Rode Kruis-Hamme