Noodhulp Myanmar/Bangladesh (2017)

In het najaar van 2017 droeg onze afdeling 2000 euro bij voor deze humanitaire crisis.

In Myanmar zijn door een nieuwe golf van geweld meer dan een half miljoen mensen gevlucht uit de noordelijke deelstaat Rakhine. Op de tocht brengen de mensen enkel mee wat zij kunnen dragen. Sommige riskeren hun leven in een poging buurland Bangladesh via zee te bereiken. Meerdere boten zijn al gezonken. Na een tocht van soms wel 11 dagen, komen de mensen uitgeput en getraumatiseerd aan. Vele mensen slapen langs de weg of zoeken onderdak in een overvolle tent of geïmproviseerd hutje gemaakt van zeil en touw op de steile hellingen van de opvangkampen.

De overheid van Bangladesh en de Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging verschillende tentenkampen opgezet. De humanitaire hulp is echter op veel plekken ontoereikend. De toestroom van mensen is immens en opbouw van een vaste structuur van hulpverlening is daarom moeilijk. Met zo veel mensen op een kleine oppervlakte, gebrek aan sanitair en slechte weersomstandigheden is het risico op uitbraak van ziektes groot.

De Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging doet er alles aan om zo veel mogelijk getroffen mensen te helpen, zowel in Myanmar als Bangladesh. Elke dag opnieuw werken meer dan 70 noodhulp vrijwilligers in het opvangkamp Cox’s Bazar om de mensen te helpen aan schoon drinkwater, sanitair en de nodige hulpgoederen.

De Rode Kruis teams verstrekken hulpgoederen om in de eerste basisbehoeften te voorzien, zoals zeil, touw, dekens en hygiënekits. Deze materialen bieden enige bescherming tegen de regen, hitte en de modder op de vaak steile hellingen. Ondervoeding, vooral onder kinderen (naar schatting meer dan 65.000) is hoog. Distributie van voedsel is dan ook één van de hoogste prioriteiten.

Medische teams werken de klok rond om zowel ziektes als serieuze verwondingen te verzorgen. Tot nu toe hielpen zij al meer dan 8000 mensen. Om de uitbraak van ziektes tegen te gaan is begin oktober een vaccinatie en sensibiliseringscampagne ter voorkoming van uitbraak van cholera gestart. Op 16 oktober opende een noodhospitaal in Cox’s Bazar.

De meest actuele informatie over deze humanitaire crisis kan je hier terugvinden.