Geweld in Myanmar

In Myanmar zijn door een nieuwe golf van geweld meer dan 520.000 mensen gevlucht uit noordelijke deelstaat Rakhine, onder hen vooral kinderen. De vluchtelingen maken deel uit van de moslimminderheid in het Boeddhistische Myanmar. Ze vluchten massaal naar buurland Bangladesh. 

Het geweld en de aanhoudende vluchtelingenstroom is de grootste humanitaire crisis voor deze regio in decennia.

Live nieuws updates:

 • 19/10/2017 12:37

  Levensreddende hulp voor mensen die vluchten voor geweld in Myanmar

  Naimullah en Johora sloegen samen hun vijf kinderen op de vlucht voor het geweld in Myanmar. Het gezin was maar liefst 10 dagen onderweg en dat met een pasgeboren baby op de arm. Bovendien kwamen ze meer dan eens in contact met gewelddaden, Naimullah werd zelfs beschoten! Langs de kant van de weg lagen lijken en stonden de restanten van afgebrande huizen.

  Ook na aankomst in Hakimpara Camp in Bangladesh, waar zo'n 80.000 gevluchtte mensen verblijven, kon de schotwonde van Naimullah wekenlang niet verzorgd worden. Tot iemand hem vertelde dat er in het kamp een gratis ziekenhuis was opgezet door de lokale Rode Halve Maanvereniging. Daar kwam hij in contact met de Japanse Rode Kruisdokter Kozu Tsuda.

  "De kogel was volledig door de schouder gegaan en de wonde was al meer dan een maand oud. Maar langs de ene zijde was de wonde al aan het genezen. De pijn moet ondraaglijk geweest zijn, maar het is een wonder dat er geen zwaardere infectie is opgetreden."

  Dankzij de hulp van het ziekenhuis in het opvangkamp kunnen Naimullah en zijn gezin steeds op medische hulp rekenen. Ook baby Nursahera stelt het intussen goed en vierde onlangs haar eerste ver-maand-dag in Hakimpara.

 • 17/10/2017 15:01

  Rode Kruis-Vlaanderen stuurt noodhulpteam naar Bangladesh

  Zo'n 500.000 mensen ontvluchtten sinds eind augustus het geweld in Rakhine (Myanmar) en staken de grens over naar Bangladesh. De grote toestroom aan vluchtelingen in bestaande opvangkampen Cox's Bazar is immens waardoor de humanitaire hulp ter plekke ontoereikend is. Daarom vertrekt woensdag een Emergency Response Unit (ERU) naar Cox's Bazar. Teamleider Jeroen van Rode Kruis-Vlaanderen zal er samen met zijn team instaan voor een efficiënte verdeling van hulpgoederen. 

  "Wij zullen binnen en rondom de vluchtelingenkampen eerst en vooral de noden van de mensen mee helpen bepalen. We hebben onvoldoende middelen om iedereen te helpen, daarom moeten we op zoek naar zij die het meest nood hebben aan ondersteuning. In een schrijnende situatie zoals deze, waarin de noden zo immens zijn, is dat een heel moeilijke opdracht. Eenmaal we de selectie rond hebben, helpen we mee in de correcte registratie van de begunstigden. Zo kunnen we opvolgen wie welke steun krijgt, en vermijden we dat mensen onterecht uit de boot vallen. Pas na de registratie, gaan we over tot de effectieve verdeling van non-food items zoals dekens, jerry cans, hygiëne kits, dekzeilen voor onderdak én cash geld. Wij zijn het eerste team dat vertrekt vanuit België en we zullen dus nog veel zaken moeten uitzoeken bij aankomst."

  Het team van Jeroen bestaat uit 5 personen en bereidt zich nu al voor op een stevige missie: "Door de immense toestroom aan mensen op zeer korte tijd, verwacht ik dat de situatie in het kamp chaotisch zal zijn. Het blijft koffiedik kijken wat ons precies te wachten staat, maar ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat ons team die eerste weken waarschijnlijk vooral met heel veel praktische regelingen zal bezig zijn. Er zullen auto’s en vrachtwagens geregeld moeten worden, we moeten op zoek naar plaatsen waar we de hulpgoederen efficiënt en veilig kunnen verdelen, etc. Dankzij dit ondersteunend werk, kunnen de volgende ERU-rotaties dan meteen aan de slag met het effectief uitdelen van hulpgoederen.” "

  De opvangkampen in Cox's Bazar worden momenteel overspoeld met mensen die vluchten van het geweld in Myanmar. 65% van hen zijn vrouwen en kinderen: "Ik heb de beelden gezien maar ik ben al in gelijkaardige kampen geweest in Oeganda en Rwanda dus ik weet ongeveer wat ik ga aantreffen. Ik heb een idee hoe het voelt, hoe het eruit ziet, hoe het ruikt. Het sanitair is er niet in orde, er zitten heel veel mensen op een kleine oppervlakte, het regent er constant, je ziet schrijnende taferelen ... een aankomst in een vluchtelingenkamp werkt in op al je zintuigen én blijft echt hangen."

  De blijvende instroom van wanhopige mensen zorgt ervoor dat er door hulporganisaties geen vaste structuur opgebouwd kan worden en dat maakt de taak van Jeroen en zijn team zo mogelijk nog moeilijker.

  Het Rode Kruis in Bangladesh helpt ondertussen waar het kan door onder andere zuiver en veilig drinkwater en eten uit te delen aan meer dan 175.000 mensen. Maar hun grootste bekommernis gaat, naast hygiëne en sanitatie, nu vooral uit naar de veiligheid van vrouwen, meisjes en kinderen die toekomen in Bangladesh.

  (Foto's copyright: Michael Drost-Hansen - Rode Kruis Denemarken)

 • 16/10/2017 00:00

  Dronebeelden tonen vlucht van duizenden mensen

  Onderstaande dronebeelden van het UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) tonen duizenden mensen die op de vlucht zijn voor het geweld in Myanmar. 

 • 12/10/2017 07:11

  Veilig water en sanitatie voor 3.000 gezinnen in Cox's Bazaar

  429.308 mensen ontvluchtten sinds eind augustus het geweld in Rakhine (Myanmar) en staken de grens over naar Bangladesh. De grote toestroom aan vluchtelingen in bestaande opvangkampen Cox's Bazar en Bandaras is immens waardoor de humanitaire hulp ter plekke ontoereikend is. Eén van de prioriteiten - om onder andere een uitbraak van cholera - te vermijden, is toegang tot veilig water en sanitatie.

  Met de steun van de Vlaamse overheid kunnen wij 200.000 euro inzetten en zo hulp bieden aan 3.000 gezinnen in Cox's Bazar. 15.000 vluchtelingen krijgen hierdoor toegang tot veilig water dankzij de bouw/rehabilitatie van 10 waterputten en 200 noodlatrines. Verder ontvangen ze ook essentiële noodhulpgoederen zoals jerry cans, emmers, zeep, tandenborstel, tandpasta,...

lees alle updates