Geweld in Myanmar

In Myanmar zijn door het geweld meer dan 1.000.000 mensen gevlucht uit noordelijke deelstaat Rakhine, onder hen vooral kinderen. De vluchtelingen maken deel uit van de moslimminderheid in het Boeddhistische Myanmar. Ze vluchten massaal naar buurland Bangladesh. 

Live nieuws updates

Noodhulpteam maakt zich klaar voor regenseizoen in vluchtelingenkamp Bangladesh.

De vierde en laatste rotatie van ons ‘emergency respons unit’ is teruggekeerd naar België. Het noodhulpteam was van oktober tot februari actief in het opvangkamp Cox’s Bazar. Het Rode Kruis hielp in het kamp bij de verdeling van noodhulpgoederen zoals voedselpakketten, tentzeilen, hygiënekits, slaapmatten, ‘dignity kits’ voor vrouwen met hoofddoeken… Ons noodhulpteam digitaliseerde en monitorde de registratie en distributie van noodhulpgoederen. In totaal kregen 40.000 huishoudens hulp. 

"We zijn erin geslaagd om heel wat goederen te verdelen en bij de mensen te brengen die het nodig hadden. Er zullen jammer genoeg altijd wel zaken zijn die je meer of beter had willen doen. Financiële middelen blijven altijd een groot probleem. Niet de helft van wat gevraagd wordt was beschikbaar op dat moment." Frank Warnier, vrijwillige teamleader vierde ERU, keerde terug van zijn missie in februari.

De situatie in het opvangkamp blijft onzeker. De regio loopt risico op  overstromingen en landverschuivingen tijdens het komende monsoon- en cycloonseizoen. Het Rode Kruis werkt intensief aan de uitbouw van een cash-programma voor de vluchtelingen en de lokale gastgemeenschap. De geldsom moet mensen helpen hun eigen noden te bepalen én aan te pakken. Het Rode Kruis zet bewust in op deze zelfredzaamheid.

"De omstandigheden waarin de vluchtelingen leven heeft indruk op me gemaakt. De woningen bestaan uit bamboestokken met plastic over en wat bamboematjes. Dat is het. Regen kan daar echt dramatisch zijn." Frank Warnier, teamleader vierde ERU.


De tijdelijke woningen uit bamboe en plastic zijn nog niet voorbereid op het regenseizoen.

Radio 2 interviewt vrijwilligster Natalie Sterckx

ERU-teamlid Natalie Sterckx is opnieuw in het land en werd door Radio 2 Antwerpen uitgenodigd om haar verhaal te doen.

Beluister het interview

254.000 mensen geholpen in vluchtelingenkampen Bangladesh

Half oktober 2017 vertrok onze eerste Emergency Response Unit (ERU) naar Bangladesh om er in te staan voor het efficiënt verdelen van noodhulpgoederen. Ondertussen is een vierde rotatie van vrijwilligers aanwezig en is het hun grootste taak om de vrijwilligers en medewekers van de Rode Halve Maan in Bangladesh verder op te leiden zodat ze deze distributies zelfstandig kunnen gaan uitvoeren. 

Daarnaast ontwikkelde de ERU een plan om cash-distributies op te starten voor zo'n 40.000 huishoudens. Ook hier komt heel wat bij kijken: de lokale Rode Halve Maan moet hier niet alleen toestemming voor krijgen, er moet ook nagedacht worden over de veiligheid van de distributie. Cash geld uitdelen in een drukbevolkt kamp houdt altijd de nodige risico's in. Het kent echter ook ontzettend belangrijke voordelen: het verdelen van cash laat mensen toe om zelf te beslissen waarvoor ze de steun van het Rode Kruis best kunnen gebruiken. Bovendien wordt ook de lokale economie die in de kampen ontstaan is extra gestimuleerd.

Journaliste Natalie Sterkx is net terug uit Bangladesh als teamlid van de ERU en maakte nog net voor haar vertrek volgende vlog.

Sprekende cijfers

De Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) ondersteunt de Bengalese Rode Halve Maan in deze operatie sinds september 2017. Samen met hen en andere nationale Rode Kruisverenigingen konden intussen al 254.000 mensen geholpen worden. Toch blijven de basisnoden van de 655.000 gevluchte mensen precair: zuiver water, veilig sanitair, onderdak en gezondheidszorg blijft nog steeds onbeantwoord.

De grote instroom aan vluchtelingen is intussen gestopt, maar onze vrijwilligers ter plekke melden dat er nog dagelijks volledige families toekomen waardoor de samenstelling van de kampen continu wijzigt. Dit alles zorgt ervoor dat de vrees voor een cholera-uitbraak steeds groter wordt. Begin dit jaar waren er volgens de World Health Organization 3.500 verdachte gevallen en 58 bevestigde cases. Grootschalige vaccinatiecampagnes zijn van start gegaan, maar de vrees dat de ziekte zich op grote schaal gaat verspreiden, blijft.

Zonder een politieke oplossing van dit conflict die een veilige terugkeer en een toekomstperspectief in Myanmar garandeert, zal de crisis uitgroeien tot een langdurige vluchtelingensituatie die geleidelijk aan uit de spotlights zal verdwijnen. Het risico dat volledige generaties moeten opgroeien zonder enig perspectief wordt hierdoor bijzonder groot. 

Momenteel wordt de mogelijkheid bekeken om onze aanwezigheid met nog 3 maanden te verlengen zodat we de cash-operatie verder kunnen uitrollen en zo nog eens 40.000 extra gezinnen kunnen helpen. Ondertussen steunt Rode Kruis-Vlaanderen - via het Duitse Rode Kruis - de bouw van noodtoiletten en waterpunten in de verschillende opvangkampen.

 

Het nieuwe jaar inzetten in Bangladesh

Normaal gezien had ze op 1 januari op de redactie moeten zitten van Radio 2 Antwerpen, maar journaliste Natalie Sterckx verblijft al twee weken in Bangladesh als teamlid van onze Emergency Response Unit. Tussen al het helpen door en het bescheiden vieren van het nieuwe jaar, belde ze op de eerste dag van het jaar even met haar Radio 2-collega Els.

"Het is zonder twijfel een bijzondere manier om 2018 in te zetten. Ons team is hier om de 1 miljoen mensen die vluchtten voor het geweld in Myanmar te helpen. Al deze mensen verblijven in opvangkampen en hadden zo goed als niets meer toen ze aankwamen in Bangladesh. Enkel de kleren die ze droegen, af en toe ook een beetje geld maar meer niet. Een gelukkig nieuwjaar wensen is in dit geval dan ook heel dubbel. Ik zie elke heel veel miserie, maar anderzijds zie ik ook heel veel goede dingen gebeuren hier. Wat wij doen bijvoorbeeld! We deelden al aan 40.000 huishoudens dekens, slaapmatten, shelter, keukensets en hygiënekits uit. En momenteel proberen we 'waardigheidspakketten' voor vrouwen uit te delen. Daarin zitten dan sjaals, een rok, een zaklamp, zeep, shampoo,..."

Of er tijd was om zelf ook Nieuwjaar te vieren?

"Ja hoor, er was tijd om samen met het team en andere Rode Kruisvrijwilligers te vieren. In een hotel hier niet zover vandaan hebben we toch een glaasje kunnen drinken op dat nieuwe jaar. 2018 werd in Bangladesh trouwens ook met regen ingezet. De eerste regen sinds een drietal weken! Alle wegen in het kamp veranderden meteen in modderpoelen waardoor we heel moeilijk ter plekke geraken. We hebben op zo'n momenten een jeep nodig om ons te kunnen verplaatsen. Als je de staat van de wegen en hutjes van de mensen nu bekijkt, hou ik mijn hart vast voor wat er gaat gebeuren wanneer het regen- en cycloonseizoen van start gaat in februari."

Met Natalie zelf gaat het intussen goed.

"We werken lange dagen en we werken hard maar we krijgen er heel veel voor terug. Dat houdt mij dan ook op de been en doet mij goed aan mijn hartje."

Ook tijdens de feestdagen ... happy to help

Vrijwilligers Natalie en Bob van onze Emergency Response Unit hebben een kerstboodschap vanuit Bangladesh.

Journaliste Natalie Sterckx neemt je mee doorheen de opvangkampen in Bangladesh

Radio 2-journaliste Natalie Sterckx verblijft momenteel in Bangladesh als teamlid van onze Emergency Response Unit. Als Rode Kruisvrijwilliger staat ze vier weken lang in voor het registreren van de meest kwetsbaren in de opvangkampen en de distributie van noodhulpgoederen. Ondertussen houdt ze ook een vlog bij om iedereen op de hoogte te houden van de missie. Vandaag neemt ze je mee doorheen het opvangkamp, brengt ze een bezoek aan de collega's van een Japans veldhospitaal en toont ze hoe medisch afval ter plekke verbrand wordt.