WNV Preparedness plan

20/07/23

In verschillende Europese landen is er in de zomerperiode een risico op overdracht van het West Nilevirus (WNV) via muggen op de mens. Het virus kan via transfusie van besmet bloed overgedragen worden op patiënten. Van de besmette personen ontwikkelt circa 80% geen symptomen,  20% ontwikkelt een griepaal syndroom en bij minder dan 1% treden neurologische verwikkelingen op.

Het virus, dat lange tijd ten zuiden van het Alpen gebergte bleef, is aan een opmars bezig in noordelijke richting. Na Duitsland in 2019 heeft de eerste WNV-overdracht in Nederland  plaatsgevonden in 2020. Het is nog een kwestie van tijd voordat we ook in België geconfronteerd zullen worden met WNV.

Het Centraal donorlaboratorium van Rode Kruis-Vlaanderen heeft zich dan ook voorbereid om klaar te staan om de donaties te testen op WNV RNA eens het besmettingsrisico in België een feit zal zijn. Vanaf maandag 7 augustus kunnen we hierdoor starten met het testen van reizigers die in een WNV-risicogebied binnen Europa verbleven hebben; daardoor hoeven we deze donoren dan niet langer tijdelijk uit te stellen voor bloed(plaatjes)donatie na terugkeer van reis uit een WNV- risicogebied