Organisatie van retour transport

Gelieve er voor te zorgen dat u steeds in uw ziekenhuisbloedbank over een voorraad geel/zwarte plastic zakken en over seals beschikt, noodzakelijk voor de retour van bloedproducten cfm. de hieronder beschreven procedure. U moet deze zakken en de seals bestellen onder ‘Toebehoren’ in het 'Normale bestelling’ aanvraagscherm van ROOS. RKV zal deze zakken gratis leveren bij uw eerstvolgende normale levering van bloedproducten.


De voorgeschreven procedure voor retour transport verschilt naargelang het risico op lekken van het te retourneren product.

Retourprocedure in geval van producten mét (dreigend) lek

Gelieve de te retourneren producten zeer zorgvuldig voor te bereiden voor transport naar RKV:

  • 1ste stap: plaats de bloedproducten in de lekdichte zak die RKV automatisch naar u toestuurt in geval uw aanvraag voor retour van niet-conform product geautoriseerd wordt. Seal deze zak zorgvuldig cfm. de gebruiksaanwijzing.
  • 2de stap: plaats de gesealde lekdichte zak in een geel/zwarte plastic zak. Verzegel ook deze zak d.m.v. een seal.
  • 3de stap: plaats de gesealde geel/zwarte zak met de nu 4-lagig verpakte retour producten in een leeggemaakte exambox waarin net daarvoor erytrocytenconcentraat of bloedplaatjesconcentraat werd afgeleverd d.m.v. de normale levering van bloedproducten. Dit retourtransport is ten laste van RKV.
  • 4de stap: plaats  het ingevulde en door RKV geautoriseerde ‘ Aanvraagformulier terugname’ in de documentzipzak, en hecht de documentzipzak aan de buitenkant van de exambox vast d.m.v. een seal doorheen de dekselsluiting van de exambox. 

Retour procedure in geval van producten zonder (dreigend) lek (recall)

  • 1ste stap: plaats de niet-lekkende producten - te retourneren wegens vervallen, teruggeroepen of positieve DAT - in een geel/zwarte plastic zak. 
  • 2de stap: plaats vervolgens de gesealde geel/zwarteplastic zak in een leeggemaakte exambox waarin net daarvoor erytrocytenconcentraat of bloedplaatjesconcentraat werd afgeleverd d.m.v. de normale levering van bloedproducten.
  • 3de stap: plaats - in geval van erytrocytenconcentraat met positieve DAT - het door RKV geautoriseerde Aanvraagformulier terugname’  in de documentzipzak, en hecht de documentzipzak aan de buitenkant van de exambox vast d.m.v. een seal doorheen de dekselsluiting van de exambox. In geval van niet-lekkende vervallen of teruggeroepen producten is aanhechten van een document aan de te retourneren exambox niet van toepassing.  
  • 4de stap: de exambox met retour producten zal cfm. de standaard procedures voor ‘Normale levering’ en voor ‘In Ontvangstneming bij aflevering in het ziekenhuis’ geretourneerd worden naar RKV via de overige leeggemaakte examboxen, zodat het retour transport van de geretourneerde bloedproducten ten laste is van RKV.

Laatst aangepast op 30/03/23.