;

Voor iedereen

Onze combinatiecursus (= een combinatie van levensreddende handelingen én het omgaan met een aantal situaties die een specifieke aanpak vragen)  is voor alle leeftijden (vanaf 16 jaar of 16 worden in de loop van het cursusjaar) en  speelt in op de vraag naar een brede, praktische en haalbare opleiding voor iedereen.

Uiteraard zal de evolutie van de Corona-epidemie bepalen wat er aan lessen mogelijk is.

De combinatiecursus (24 u + praktische proef), is de meest volledige, gratis opleiding in eerste hulptechnieken voor iedereen vanaf 16 jaar of wie 16 jaar wordt in de loop van het cursusjaar!  Wie de praktische proef behoorlijk aflegt, ontvangt een brevet!

Voorjaar
4 Opeenvolgende zondagen in het voorjaar vanaf 30 januari 2022 telkens van 09 - 16:15 u.
Onder voorbehoud van eventuele Corona-maatregelen.

Najaar
9 Woensdagavonden niet tijdens de Herfstvakantie, vanaf 28 september2022 telkens van 19 - 22:15 u

Lesdagen: 28 september, 5, 12, 19 en 26 oktober, 9, 16 en 24 november.
Een praktische eindproef op 30 november.
Onder voorbehoud van eventuele Corona-maatregelen.

De lessen zijn gratis.

Je leert kleine en grote wonden verzorgen, bloedingen stelpen, omgaan met verslikking, breuken, verstuikingen, spier- en peesletsel en ontwrichtingen. Ook vergiftigingen en hoofd- en wervelletsels komen aan bod, en de aanpak van een hartaanval of een beroerte. Letsels aan de ledematen worden niet vergeten. Bovendien leer je reanimeren en een AED gebruiken. En het belangrijkste van allemaal, je leert hoe je zo’n eerstehulpsituatie nu eigenlijk aanpakt, of het nu om een groot of een klein ongeval gaat.
Je komt meer te weten over flauwte, hersenschudding, insecten- en tekenbeet, ademhalingsmoeilijkheden, onderkoeling, zonneslag en hitteslag, epilepsie, koortsstuipen, diabetes en vooral je leert hoe je hiermee moet omgaan. We vergeten andere kleine en grote kwaaltjes en pijntjes niet: blauwe plek, bloedneus, een vreemd voorwerp in oog, oor of neus?...
Bliksem en elektriciteitsongevallen staan ook op het programma.

Alle technieken worden maximaal ingeoefend en waar het kan gebruiken we simulanten die een ongeval 'levensecht' naspelen met 'levensechte' verwondingen (bijna perfekt gegrimeerde letsels).

Op het einde van de cursus mag je een praktische proef afleggen en zo het brevet behalen.

Encyclopedie

Rode Kruis-Vlaanderen heeft de eerstehulpencyclopedie Help!, het basiswerk voor eerste hulp, volledig vernieuwd (medio 2021). Dit boek is ondertussen aan een 4de venieuwde en herwerkte versie!
Dit boek, met foto's en schema's, van 990 bladzijden kan ook gebruikt worden als achtergrondliteratuur.
Het is tevens hét naslagwerk voor eerstehulpverlening, uniek in het Nederlandse taalgebied. 
De inhouden van onze cursussen zijn erop gebaseerd.
Cursisten kunnen dit bij ons bestellen aan de uitzonderlijke prijs van € 26 (publieksprijs vanaf € 40)

You Tube-kanaal

Rode Kruis-Vlaanderen heeft een You Tube kanaal waar je de meest recente filmpjes vindt met alle geoefende technieken zodat je deze thuis kunt opfrissen.

Info: Paula De Roover, GSM +32474675687 e-mail: vorming@zuiderdistrict.rodekruis.be

Foto: ©2010-Rode Kruis - Vlaandere_Bob Van Mol